Fastlege oppfordrer: – Ha med kondom i veska

I fjor ble nesten 25 000 klamydia-tilfeller oppdaget her til lands. Både fastlege og sexolog mener det må bli mindre flaut for kvinner å ha med seg kondom.

Petter Brelin

MÅ BESKYTTE SEG: Fastlege Petter Brelin, mener kvinner i større grad må følge føre var-prinsippet og ha med seg kondom når de drar ut på byen.

Foto: Oda Marie Midbøe / NRK

– De bør legge et par kondomer nederst i veska uten å tenke at det er skammelig eller galt. Det er å være forberedt, sier fastlege Petter Brelin, som er leder i Norsk forening for allmennmedisin.

I sin tid som fastlege har han påvist mange tilfeller av seksuelt overførbare infeksjoner. Hans inntrykk er at mange kvinner ikke har beskyttet sex.

– De er ofte flinke til å beskytte seg mot uønsket graviditet, men det å ta med seg en kondom for å beskytte seg mot sykdom når man tar seg en tur ut i helgen der man kan møte en ny sexpartner, er det nok ikke mange nok som gjør, sier Brelin.

– «Lett på tråden»

I fjor ble det påvist nesten 25 000 tilfeller av klamydia her til lands, ifølge Folkehelseinstituttet. Tallene har holdt seg stabilt høye i flere år.

Sexolog Siv Gamnes, som også jobber som seksualrådgiver ved flere ungdomsnettsteder, forteller at mange jenter synes det er flaut å være forberedt.

Siv Gamnes

SNAKKER MED JENTENE: Sexolog Siv Gamnes gir om sex og samliv på ungdomssidene Klara Klok og Ung.no.

Foto: Oda Marie Midbøe / NRK

– For jenter tror jeg det det også i stor grad handler om at man er redd for å bli dømt for at man har planlagt det, og bli sett på som en som er «lett på tråden», sier hun.

Hun tror det henger sammen med gamle kjønnsrollemønstre om at menn skal være pådrivere og «eie» seksualiteten i parforhold.

– Man bør prøve å komme dit hen at det er like opplagt for en jente å ha tilgjengelig kondomer som det forventes av gutter, sier hun.

– Skamfullt

Også andre seksuelt overførbare infeksjoner som gonoré og syfilis har vært på fremmasj i Norge de siste årene.

Petter Brelin

UNNGÅ SYKDOM: Fastlege Petter Brelin oppfordrer alle til å ha beskyttet sex.

Foto: Oda Marie Midbøe / NRK

Brelin forteller at kvinnene som kommer til ham, synes det er skamfullt å ha med seg kondom.

– Det er kanskje ikke så skammelig å ha sex med en ny partner, men det å forvente at man skal ha sex den kvelden er det mange som ikke tør å vise, verken for seg selv eller andre.

– Men er det ikke urettferdig om det er kvinnen som må ta alt ansvaret?

– Det er viktigere å beskytte seg mot disse kjønnssykdommene enn å ergre seg over urettferdigheten, sier han.

Selv om han medgir at mange menn er flinke til å bruke kondom, er det også nok av dem som ikke gjør det, mener han.

– Selv om man kan si at det er guttenes ansvar å beskytte, så er det jentene det i stor grad går utover, og da får man rett og slett ta ansvaret selv og sørge for at dette blir gjort på en ordentlig måte.

SISTE NYTT

Siste meldinger