NRK Meny
Normal

Gjengmedlemmer pågrepet i våpenrazzia

To sentrale gjengmedlemmer ble nylig varetektsfengslet etter at politiet beslagla en mengde skarpladde våpen. I tillegg er fem andre personer i politiets søkelys.

Etter det NRK.no er blitt opplyst om er to sentrale gjengmedlemmer nylig pågrepet av og varetektsfengslet av politiet i Oslo. Totalt er syv personer i politiets søkelys etter at det ved minst tre anledninger i år er gjort beslag av flere skarpladde håndvåpen.

Fem personer er siktet for å ha oppbevart ulovlig våpen. To av disse, begge menn på 28 år og sentrale gjengmedlemmer, er i politiets varetekt. En person soner en dom for et tidligere forhold, mens to personer er blitt løslatt. Ytterligere to personer er mistenkt i saken.

I NRKs Nyhetssenter får du fortløpende nyhetsoppdateringer.

Les også: Pågrepet 400 personer i år

Les også: Advarer mot å glemme gjengene

Les også: Politiet frykter mer gjengbråk


Fant våpen på balkong

Ane Evang, politiadvokat ved Oslo politidistrikt

ALVORLIG SAK: Politiadvokat Ane Evang sier de ser alvorlig på at kriminelle er i besittelse av skarpladde våpen.

Foto: Rune Hansen/NRK

Flere av de pågrepne i saken er straffedømt tidligere. Dommene går blant annet på oppbevaring av våpen, trusler, grove tyverier, narkotikadommer og for å ha båret våpen på offentlig plass.

– Etter et våpenbeslag i februar innhentet vi en ransakelsesordre og gikk til aksjon på to adresser nå nylig. Noen av våpnene ble funnet i en leilighet og så ble det gjort beslag på en arbeidsplass hvor flere personer har tilgang, forteller politiadvokat Ane Evang til NRK.no.

Øvre strafferamme for brudd på våpenloven er to års fengsel og det er ventet at flere personer, utover de siktede og mistenkte, kan bli avhørt.

Etter det NRK.no er blitt fortalt skal politiet ha funnet våpen på balkongen til en av de siktede, et sentralt gjengmedlem i Oslo. Evang ønsker ikke å kommentere disse opplysningene fordi etterforskningen er i en tidlig fase.

Les også: Dette er miljøene Kripos er mest redde for

Les også: Håper på færre skuddvekslinger på åpen gate

Les også: Kriminelle gjenger i Oslo skal ha sluttet fred

Frivillig til Norge

Advokat Vidar Lind Iversen

NEKTER SKYLD: Advokat Vidar Lind Iversen forsvarer det ene siktede gjengmedlemmet, som ikke erkjenner straffskyld.

Foto: Holm,Morten / SCANPIX

28-åringen var ikke i Norge da politiet hadde razzia.

– Min klient var i utlandet da politiet aksjonerte, men dro hjem da han ble kjent med at han var etterlyst. Han reiste hjem for å melde seg for politiet. Han avtalte direkte med en av politifolkene i seksjon for organisert kriminalitet og ble hentet på Gardermoen. Jeg kan ikke si hvordan han har forklart seg, men han erkjenner ikke straffskyld, sier forsvarer for den ene 28-åringen Vidar Lind Iversen.

Heller ikke den andre 28-åringen, også han et sentralt gjengmedlem, innrømmer befatning med saken.

– Min klient stiller seg uforstående til siktelsen. Det er vanskelig å si noe mer når han ikke kjenner til saken. Bevisgrunnlaget er veldig tynt og som forsvarer synes jeg det er veldig rart at han er pågrepet, sier mannens forsvarer Silje Trosten Johnsen.

Selv om Johnsens klient nekter skyld i denne saken, vet NRK at han har innrømmet oppbevaring av to 9 mm pistoler for et forhold i juni i år.

Domfelt i fjor

Etter det vi kjenner til måtte også en tredje siktet til soning i august for en dom han fikk i fjor. Han har foreløpig ikke fått oppnevnt forsvarer i denne saken, men blir av politiet ansett som en sentral person.

Forsvareren han brukte i lagmannsretten fjor har ikke hørt noe om saken og ønsker ikke å kommentere den. Han ønsker heller ikke å ha befatning med saken før han eventuelt formelt blir oppnevnt som forsvarer, forteller han til NRK.no.

Politiet ser alvorlig på saker der kriminelle oppbevarer våpen. Aksjonen de gjennomførte er en del av den forebyggende gjengkriminaliteten i hovedstaden.

– Det er snakk om en mengde våpen og skarp ammunisjon. Dette er noe som har høy fokus og prioritet hos oss. Det er ikke ønskelig at folk i kriminelle miljøer er i besittelse av våpen, sier Evang.

– Kjenner dere til om de hadde konkrete planer for bruk av våpnene?

– Det ønsker jeg ikke å kommentere, sier politiadvokaten.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger