FN og Faremo: – Vi fortsetter som før i Afghanistan

Forsvarsminister Grete Faremo sier lørdag at dagen i dag først og fremst er preget av sorg, men at Norges arbeid i Afghanistan fortsetter som før. Også FN bekrefter at det dødelige angrepet ikke påvirker deres innsats i landet.

Grete Faremo

Forsvarsminister Grete Faremo sier at Norges arbeid i Afghanistan ikke blir endret som følge av drapet på offiseren Siri Skare.

Foto: Grete Ingebjørg Berge / NRK

I går ble minst tolv mennesker drept da demonstranter stormet FNs hovedkvarter i byen Mazar-e-sharif i Afghanistan. Blant dem var den 52 år gamle norske offiseren Siri Skare, som jobbet som militærrådgiver i landet.

– Jeg vil først og fremst understreke at vi i dag er i sorg, men vi vil fortsette arbeidet som før, sier forsvarsminister Grete Faremo til NRK.

Siri Skare ble drept i Afghanistan 1. april 2011

Siri Skare ble drept i Afghanistan 1. april 2011.

Foto: Forsvaret

Også FNs spesialutsending til Afghanistan bekrefter at organisasjonen vil fortsette som før i landet.

– Det dødelige angrepet vil ikke ha noen innvirkning på vår tilstedeværelse og arbeid i Afghanistan, sier Staffan de Mistura på en pressekonferanse i Kabul lørdag kveld.

Tungt

Når det gjelder sikkerheten til de norske soldatene i Afghanistan, mener Faremo at de gjør hva de kan for å bedre denne.

– Dette tas på alvor, og vi tar de forholdsreglene som er nødvendig, sier hun.

– Hvordan er det for en forsvarsminister å få en melding som i går?

– Det er tungt, og det illustrerer alvoret i oppgaven jeg har. I en slik situasjon er det godt å vite at vi har et forsvar som både vet å ta vare på hverandre og etterlatte i en slik situasjon, og også være fokusert på oppgavene som vi har.

Hør Grete Faremo i P1 her:

Ingen garanti

Ministeren sier de jobber kontinuerlig med sikkerheten til de norske styrkene, både når det gjelder opplæring, utstyr og operasjoner.

– Men vi kan dessverre ikke kan garantere mot hendelser lik den som skjedde i går.

Hun understreker at gårsdagens drap skjedde på en av Norges offiserer som var i FN-tjeneste, og som dermed var i en annen situasjon enn de ordinære styrkene.

Video Grete Faremo forteller at offiser Siri Skare ble drept i Afghanistan

NETT-TV: Grete Faremo forteller at offiser Siri Skare ble drept i Afghanistan fredag.

– Må ikke gi etter for vold

Også utenriksminister Jonas Gahr Støre sier at FNs innsats i Afghanistan er helt nødvendig for å gi hjelp til innbyggerne.

– Vi må være opptatt av sikkerheten til våre soldater i utlandet. Vi må gjøre alt vi kan for å ta vare på de, men vi kan ikke gi etter for voldsbruk, sier Støre.

SISTE NYTT

Siste meldinger