NRK Meny
Normal

Fant flyktninger gatelangs om natten

To syriske flyktninger måtte overnatte i et privat hjem, etter at de møtte på stengte dører hos Politiets Utlendingsenhet og Røde Kors natt til søndag.

Flyktninger funnet

Her på fortauet utenfor Røde Kors sitt hovedkontor, fant Kari Sanuum to syriske flyktninger uten et sted å gå. Den gravide kvinnen sov på den harde muroverflaten

Natt til søndag tikket en melding inn i facebookgruppen «Refugees welcome to Norway» fra en natteravn i Oslo. To syriske flyktninger, et ungt par, sto utenfor Røde Kors' hovedkontor i Hausmannsgate i Oslo, uten et sted å sove for natten. Hos Røde Kors var det stengt. Kvinnen var gravid.

De hadde blitt sendt hit fra Politiets Utlendingsenhet, som også var stengt. Beskjeden var at dørene stenges 23.00. Dermed var det vanskelig for paret å finne et sted å sove for natten.

– Så slitne ut

Administrator i facebookgruppen, Kari Saanum, reagerte umiddelbart, og dro for å møte paret.

– De så veldig slitne ut. Kvinnen sov rett på fortauet under taket, og hun så blek og tynn ut. De hadde ingenting annet enn en bag med litt mat. Da jeg kom, måtte mannen vekke henne, forteller Saanum.

Hun tok med flyktningene til sitt hjem, hvor hun hadde gjort i stand en dobbeltseng og litt te.

– Jeg tenkte på hvordan det ville vært hvis jeg ikke hadde grepet tak i denne saken. Da hadde de kanskje fortsatt å være der, de hadde jo ikke noe sted å gjøre av seg.

– Folk kan jo ikke sove på gaten, særlig ikke etter en sånn reise!

– Misforståelse

Kommunikasjonsdirektør i Røde Kors, Øistein Mjærum, mener flyktningene ikke skulle sendes videre til deres kontor i Hausmannsgate.

– Alle flyktninger som kommer til Norge skal ha et sted å sove, så her må det åpenbart ha skjedd en misforståelse. Røde Kors innkvarterer ikke flyktninger på sitt hovedkontor.

Han forteller at organisasjonen nå i kveld skal åpne en akutt overnattingsplass på auditoriet i Oslo for 60 nyankomne flyktninger.

– Dette er mennesker som ellers måtte bo på gaten. De har ikke fått registrert seg hos politiet og trenger et sted å sove for natten.

Politiets Utlendingsenhet bekrefter at de stenger klokken 23:00. I en epost til NRK skriver PU at de fra denne helgen har innlosjert flyktninger de ikke rekker å registrere før stengetid, på et hotell på Gardermoen.

Røde Kors hovedkvarter

Røde Kors åpner i kveld en akutt overnattingsplass for 60 nyankomne flyktninger.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger