Hopp til innhold

Familier krangler mer i ferien

Alarmtelefonen for barn og unge mottar flere henvendelser om familiekrangler i ferien. Mer tid sammen og endrede rutiner står bak, mener eksperter.

Skilsmisse

Endrede rutiner i ferien kan oppleves som mas blant barna og føre til dårlig stemning i familien.

Foto: Colourbox

Sommerferien er viktig for oss. Det skal være noen hyggelige uker der familien slapper av og koser seg sammen. Men når familiemedlemmene har høye forventninger som spriker i alle retninger, er det lett at kosen ender i krangel.

Sylwia Obuchowicz

Konflikter skjer i mange hjem i ferien, tror kommunikasjonsrådgiver Sylwia Obuchowicz i alarmtelefonen for barn og unge.

Foto: Håkon Eliassen / NRK

Den nasjonale alarmtelefonen for barn og unge, som holder til i Kristiansand, sier flere barn og foreldre tar kontakt om krangling i ferien. Av 1500 henvendelser i sommermånedene er rundt 20 prosent telefoner om krangling i familien.

Grunnen er at nå får familien mer tid sammen, mener kommunikasjonsrådgiver Sylwia Obuchowicz i alarmtelefonen for barn og unge.

– Mange av henvendelsene handler om at man er veldig mye sammen. Foreldre har forventninger om at man skal gjøre ting sammen hele tiden og at alle skal være blide og positive. Da kan det blir for mye, sier hun til NRK.

Endrede rutiner

Det er ikke de mest alvorlige konfliktene, og det skjer i mange hjem tror Obuchowicz.

– Vi får roet ned situasjonen i 95 prosent av disse samtalene sier hun.

Når familien lever tettere på hverandre om sommeren enn i hverdagen, kan det ofte bli litt ekstra knuffing blant barna. Endrede rutiner kan også oppleves som mas blant barna og føre til dårlig stemning i familien.

Arve Bjelland Grov

Barna får med seg om voksne krangler, sier Psykologspesialist ved Homansbyen familievernkontor i Oslo, Arve Bjelland Grov

Barna får også med seg om foreldre og andre voksne krangler seg imellom, forklarer psykologspesialist ved Homansbyen familievernkontor i Oslo, Arve Bjelland Grov. En tommelfingerregel er at hvis voksne syns det er dårlig stemning syns gjerne barna det samme.

– Hvis det vedvarer, hvis barna er redde for at mamma og pappa plutselig skal bli veldig sinte, begynner de selv å føle et ansvar for at det skal bli god stemning. Det er ikke bra, sier Grov.

Dette er hans tips for å holde familiefreden i ferien:

  • Si unnskyld. Du trenger ikke ta på deg hele skylden, men du kommer langt med å si unnskyld.
  • Vi krangler fordi vi føler oss misforstått. Istedenfor å prøve å forklare hvorfor den andre personen tar feil, prøv å forstå. Lytt ferdig, og ikke avbryt.
  • Ta utgangspunkt i deg selv. Bruk jeg-språk, ikke du-språk: forklar hvorfor du føler som du gjør, ikke hva den andre personen gjør feil. Ikke si at den andre person «aldri» eller «alltid» gjør noe. Bruk heller ord som «ofte».
  • Be om en «time out» om du trenger det.

– Lov å krangle litt

Trange hytter og reiser kan også føre til krangler. Mange foreldre velger en ferie som innebærer bilkjøring. Da kan lange biltimer og dårlig plass og luft fort føre til kjedsomhet og søskenkrangel. Grov anbefaler foreldre å gripe inn hvis det virker som barna ikke greier å løse konflikten selv. Men han oppfordrer også til å ikke ha for lav terskel for dårlig stemning på ferie:

– Vi har forventninger til ferien. Men vi må huske på at barn er barn. De kan blir sutrete og klagete. Da går det an å ha en raus holdning, og si at «ja, ja, det ble en slik morgen i dag, men nå tar vi en tur til stranden». Det er lov å krangle litt. Ferien trenger ikke være perfekt hele tiden.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger