Hopp til innhold

Slik redder du forholdet i ferien

To uker på familiehytta til svigers, bilferie med gråtende barn eller en svett chartertur kan gi mange nordmenn kortere lunte. Her er tipsene for å unngå krangling.

Paret

Det nyforlovede paret Philip Påverud og Ida Muggerud nyter sommeren sammen med hunden Nøtte.

Foto: Linn Løkken / NRK

Selv om vi har gledet oss til ferie i mange måneder sammen med de menneskene vi er glad i, så er det ikke alltid like lett å beholde idyllen gjennom hele sommeren.

Les også:

Skilles etter ferien

Statistikken taler for seg, det er høysesong for samlivsbrudd etter ferier, hvert år ender det med skilsmisse for rundt halvparten av parene som gifter seg.

Bente Gjøtterud

Familieterapeut Bente Gjøtterud råder alle til å snakke ut om konflikter som oppstår under ferien.

Foto: Linn Løkken / NRK

Når ferien er overstått, enten det var bilferien i Europa, kjærligheten som ikke blomstret som forventet eller kabalen som ikke gikk opp som førte til samlivsproblemene, så er det viktig at man ikke stikker hodet i sanden.

– Oppstår det konflikter er man avhengige av å snakke om det og deretter reparere skaden, ellers kan problemene hope seg opp helt til det koker over, forteller familieterapeut og leder av Familievernkontoret i søndre Vestfold, Bente S. Gjøtterud.

Hun råder alle familier til å planlegge ferien godt.

– Sett dere ned sammen og lag en plan, hvilke forventninger har dere til ferien, hvem vil dere være sammen med, hva tilsier økonomien deres, råder Gjøtterud.

På den måten tror hun par kan unngå å bli skuffet eller få ubehagelige overraskelser.

Les også:

– Alkohol løser ikke verdensproblemer

Som overskriften tilsier fraråder familieterapeuten at voksne drikker alkohol samtidig som de forsøker å løse konflikter.

– Flere partnere og ikke minst barn forteller oss at de oppfatter at den som drikker alkohol endrer personlighet, det kan være en vond opplevelse, sier Gjøtterud.

Alkohol bør også være et tema som de voksne snakker om før de går ut i ferie.

– Prøv å finne en fornuftig grense, det blir ikke en god ferie dersom man stadig vekk er beruset, mener familieterapeuten.

Familiemiddag

Ikke løs konfliktene deres over et glass vin, råder familieterapeuten. Illustrasjonsbilde.

Foto: Colourbox

– Godt vær hjelper!

En uhøytidelig spørreundersøkelse blant ferierende i Tønsberg viser at flere har tips og leveregler når det gjelder å unngå konflikter i sommerferien.

– Jeg prøver å holde munn litt oftere, svarer en voksen dame.

Mens en annen mener at det er fornuftig å ikke ha for høye forventninger.

– Vi slapper av og koser oss, leser en bok, tar et glass vin, vi senker forventningene til at det skal skje mye i ferien vår, svarer Torger Eriksen fra Moss.

Han og kona Kristin har vært gift i 29 år og er på dagstur med båten til Tønsberg.

– Hvis man har det godt i hverdagen så gjenspeiler det seg i ferien også, tror Kristin.

Litt lenger bort møter vi på et eldre par som er på vei til banken. Mannen svarer kjapt:

– Reis til det sted hvor det er godt vær, er været dårlig så blir det ofte for tett og kjedelig, så godt vær er mitt beste tips!

Les også:

Hvordan overleve hytteturen

Det er ikke kun par som kan slite med konflikter seg imellom. Også hele familier kan krangle om sommeren. Særlig dersom hele storfamilien befinner seg på den samme lille hytta over lang tid.

– Det sier seg selv at det kan bli vanskelig med grenser for hva en kan blande seg oppi og hva en bør holde seg unna, sier familieterapeut Gjøtterud.

Hun mener det er viktig at besteforeldre og andre lar kjernefamiliene, som for eksempel det unge foreldreparet, styre skuta selv.

– Det unge foreldreparet er en egen familie og kan ta egne avgjørelser, det er viktig for besteforeldre å huske på, mener Gjøtterud.

I tillegg råder hun alle om å skaffe seg litt egentid, vekk fra storfamilien.

– Det er ikke lett å være en god kjæreste dersom man har veldig mange folk rundt seg til enhver tid, det sier seg selv, sier Gjøtterud.

Seiltur

Pernille Thoresen (T.h) skal bo på seilbåten til mamma Randi i en uke i sommer.

Foto: NRK

Gå deg en tur

En som bruker deler av ferien på å være sammen med familien er Pernille Thoresen. Hun bor på seilbåt sammen med foreldrene sine i 1 uke.

– Det kan bli litt trangt, men stort sett så storkoser vi oss, forteller Pernille.

Og skulle det bli dårlig stemning om bord vet hun hva hun bør gjøre.

– Da går jeg meg en tur eller prøver å få litt egentid, sier hun.

Mamma Randi nikker.

– Det er fint at vi har en stor båt, da kan noen sitte foran og andre bak!

Godt humør

På en benk ved havna i Tønsberg sitter det nyforlovede paret Philip Påverud og Ida Muggerud fra Lier. De har vært et par i fem år og tror de har funnet nøkkelen til et godt samliv.

– Stort sett så koser vi oss, vi er veldig like og trives i hverandres selskap, smiler Philip.

– Krangler dere aldri?

– Jo da, det går litt opp og ned, vi har kort lunte men også evnen til å bli fort glade igjen, forteller han.

Forloveden Ida er enig.

– Godt humør er kjempeviktig!

Fortell barna om uenighetene

Selv om det virker som om det er bare fryd og gammen blant parene vi møter på i denne artikkelen, så kan familieterapeut Grøtterud skrive under på at det ikke alltid er like rosenrødt.

– Noen familier klarer å balansere dette med mer tid sammen på en veldig god måte, mens andre sliter mer, sier hun.

Til høsten forventer hun at flere nye par sitter utenfor på venterommet. Hun håper og tror at tipsene hun har gitt i denne artikkelen kan hjelpe noen, men samtidig har hun også råd dersom uhellet skjer.

– Krangler dere på ferien så bør dere være åpne om dette for barna, noen foreldre krangler åpent mens andre blir stille, jeg vet ikke hva som er verst, sier Grøtterud.

Hun mener alle barn som har gledet seg til sommerferie kan oppleve det som ubehagelig dersom foreldrene endrer attferd seg imellom.

– Fortell barna at mor og far er uenige, men at dere skal snakke om dette for å løse problemene, råder hun.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark