Hopp til innhold

Fagforbund ber om skatteøkning

Fagforbundet Unio mener regjeringen bør øke skattene for å sikre finansiering av velferdstjenestene.

UNIO-leder Anders Folkestad

Unio-leder Anders Folkestad ønsker en økning av skattene.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Unio-leder Anders Folkestad mener det nå er på tide å oppheve skatteløftet fra valget i 2009, og heve dagens skattenivå.

– Strekker ikke til

Helga Pedersen

Ap-nestleder Helga Pedersen vil ikke øke skattene.

Foto: Thor Thrane / nrk
Roar Flåthen LO-leder

LO-leder Roar Flåthen vil beholde dagens skattenivå.

Foto: Ned Alley / NTB scanpix
Jan Tore Sanner

Høyre-nestleder Jan Tore Sanner vil senke skattene.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix
Thomas Breen

Arbeiderpartiets Thomas Breen vil heller ikke øke skattene nå, men utelukker ikke at debatten kommer i fremtiden.

Foto: Arbeiderpartiet

– Vi hører det fra våre medlemmer at de gjør det beste de kan, men at ressursene ikke strekker til i forhold til oppgaver og forventninger. Jeg synes de rødgrønne partiene bør kvitte seg med den tvangstrøya skatteløftet er, sier Folkestad til NRK.

Skatteløftet fra Arbeiderpartiet innebærer at skattenivået fra 2004 skal ligge fast. Det er også nedfelt i regjeringserklæringen til de rødgrønne regjeringspartiene. Men Unio, som organiserer forskere, politifolk, lærere og sykepleiere, vil be regjeringen sørge for mer skattepenger for å sikre dagens velferdsordninger.

– Mange har ikke fått med seg at Norge nå har flere innbyggere som trenger flere velferdstjenester, seier Anders Folkestad.

Han sier at han ikke ber om «rabiate skatteøkninger», men påpeker at en moderat økning på 0,5 prosent vil gi 5 milliarder mer i statskassa.

Ap står fast på skatteløftet

Nestleder i Arbeiderpartiet, Helga Pedersen, forsikrer derimot om at skattenivået ikke skal heves.

– Jeg mener vi har et fornuftig skattenivå i dag, og et godt og rettferdig skattesystem som gjør at alle bidrar, sier Pedersen.

Hun ønsker at Ap skal holde fast på sitt skatteløfte også i neste periode.

– Vi ble enige om dette i 2004, og gikk til valg på det i 2005 og 2009. Jeg mener vi bør gjøre det samme også i år, sier Pedersen.

LO-leder Roar Flåthen er heller ikke tilhenger av at skattene skal økes, men sier samtidig at skatteinntektene ikke må bli mindre.

– Lettvint utspill

Men det er nettopp dét Høyre ønsker.

– Vi må jobbe mer og smartere, ikke skatte mer. Vi lover moderate skattereduksjoner for vanlige folk. Det er veksten i økonomien som gjør at vi kan fordele mer hvert år, sier Høyre-nestleder Jan Tore Sanner.

Han mener Unios utspill er lettvint.

– Folkestad ber politikerne om å gjøre den lette jobben, nemlig å skrive ut nye skatter, i stedet for å be oss gjøre den vanskelige jobben, som er å skape større vekst i økonomien. For å få til det, må man gjøre det mer lønnsomt for folk å jobbe og å investere i norske arbeidsplasser, sier Sanner.

Skattedebatten kommer

Arbeiderpartiets Thomas Breen vil heller ikke øke skattene nå, men utelukker ikke at debatten kommer i fremtiden, når eldrebølgen blir mer påtrengende.

– Når vi ser at vi ikke klarer det velferdsløftet vi sier vi skal, må vi ta den debatten. Men foreløpig har vi klart å ansette mange tusen flere i offentlig sektor hvert år, så vi har ikke kommet dit enda, sier Breen.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ