Hopp til innhold

Munnbind kan bli påbudt også i Norge

Det europeiske smittevernbyrået sier munnbind kan redusere koronaspredning, og ber flere land om å vurdere å råde folk til å bruke munnbind ute. Helsedirektøren mener det kan ha noe for seg i Norge.

Kvinne med ansiktsmaske på tog

MUNNBIND: Bruk av munnbind bør vurderes spesielt når man befinner seg i folksomme, innestengte områder, som for eksempel butikker, kjøpesentre, eller når man reiser kollektivt, heter det i gjennomgangen til ECDC.

Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix

Det var Aftenposten som først omtalte saken, om forslaget fra de europeiske smittevernmyndighetene. De mener at munnbind kan redusere risikoen for at smittedråper fra enkeltpersoner, som ikke har utviklet symptomer, smitter videre til andre personer.

Bruk av munnbind bør vurderes spesielt når man befinner seg i folksomme, innestengte områder, som for eksempel butikker, kjøpesentre, eller når man reiser kollektivt, heter det i gjennomgangen til ECDC.

Ifølge smittevernmyndighetene bør medisinske, profesjonelle munnbind forbeholdes helsepersonell, siden slikt smittevernutstyr har vært mangelvare. Isteden oppfordrer ECDC folk til å vurdere å bruke alternative munnbind, laget av for eksempel tøy.

ECDC understreker at bruk av slike munnbind kun skal være et tilleggstiltak, og ikke erstatte andre og viktige smitteverntiltak som sosial distansering, vasking av hender og hosting i albuen.

FHI: – Vi er nødt til å vurdere

Norske helsemyndigheter, som i stor grad følger rådene fra de europeiske smittevernmyndighetene, har hittil ikke anbefalt sivilbefolkninga å bruke munnbind på gata.

Begrunnelsen er blant annet at feil bruk av munnbind heller kan øke smitterisikoen, og at det ifølge Folkehelseinstituttet (FHI) tyder på at det har lite effekt at den friske delen av befolkninga bruker munnbind.

Hanne-Merete Eriksen-Volle er avdelingsdirektør i FHIJ.

Hanne-Merete Eriksen-Volle bekrefter at FHI vurderer rådene fra ECDC om å vurdere å råde sivilbefolkninga til å bruke munnbind generelt.

Foto: NRK

Hanne Merete Eriksen-Volle, seksjonsleder i FHI, sier til NRK at de leser dokumentet fra ECDC som en oppfordring til å vurdere munnbindbruk.

– Nå som ECDC har kommet med disse anbefalingene, er vi nødt til å gå nærmere inn på, se og vurdere dem. Det er et arbeid som vi har startet på, og som vi regner med å ferdigstille i nærmeste framtid, sier Eriksen-Volle.

Hun sier FHI følger med på situasjonen fortløpende, og vurderer kunnskapsgrunnlaget etter hvert som det kommer.

– Det er klart at alle vurderinger som gjøres av WHO og ECDC er noe vi tar med oss inn i beslutningsgrunnlaget, sier Eriksen-Volle.

Helsedirektør: – Kan ha noe for seg i Norge

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad tror munnbind kan ha noe for seg i tettbygde områder med mye smitte.

– Det kan hende at det kan ha noe for seg i Norge også dersom vi har en del smitte i samfunnet, og å bruke på kollektivtrafikk for eksempel. Vurderingene vil tas forløpende, og det vil nok komme en vurdering på det fra smittevernsmiljøene ganske snart, sier Nakstad til NRK torsdag.

Pressekonferanse om videre tiltak i håndteringen av korona-pandemien

VURDERER MUNNBIND: Nakstad forteller at FHI nå vurderer om munnbind kan ha noe for seg i Norge.

Foto: Heiko Junge / NTB SCANPIX

Han presiserer imidlertid at bruk av munnbind har en bakside.

– Dersom 4.5 millioner nordmenn skulle begynt å bruke kirurgiske munnbind ville vi gå tom i helsetjenesten i løpet av et par dager. Det har absolutt en betydning i vurderingen, men det går an lage munnbind av tøystoff, forteller han.

Alternativt smittevernsutstyr

FHI bekrefter at det er en reell utfordring med tilgang på beskyttelsesutstyr.

– Vi er nødt til å sikre at helsetjenesten har tilgjengelig smittevernutstyr som de trenger, svarer Eriksen-Volle.

Hun påpeker samtidig at ECDC åpner for en annen type munnbind enn de man bruker i helsetjenesten, som hjemmelagde eller basert på tekstiler.

– Sånn sett vil ikke det rådet være konkurrerende med det smittevernutstyret som helsetjenesten trenger, sier Eriksen-Volle.

Stadig flere land krever at landets innbyggere i gitte situasjoner bruker munnbind.

Blant annet er det påbudt med maske eller munnbind i butikkene i Østerrike.

Tyske myndigheter «anbefaler sterkt» innbyggerne til å bruke munnbind på offentlig transport og i butikker.

I den amerikanske delstaten Washington er det påbudt å bruke maske eller munnbind i drosjer eller kollektivtransport og i butikker.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger