Hopp til innhold

EU-kommisjonen godkjenner Remdesivir

EU-kommisjonen har godkjent bruk av legemiddelet Remdesivir i behandling av alvorlig syke covid-19-pasienter.

Remdesivir - som er utviklet for å virke mot ebola - har vært en av medisinene som det har vært knyttet håp til i kampen mot ebola.

Remdesivir – som er utviklet for å virke mot ebola – har vært en av medisinene som det har vært knyttet håp til i kampen mot korona.

Foto: ULRICH PERREY / ULRICH PERREY

Det er nå grønt lys for ta i bruk Remdesivir i EU. Testing har vist at legemidlet kan korte ned sykdomsforløpet hos folk som er veldig syke av covid-19.

Den europeiske helsemyndighet (EMA) har tidligere anbefalt at legemiddelet godkjennes.

– Godkjenningen er et viktig steg i kampen mot koronaviruset, sa helsekommissær Stella Kyriakides i en pressemelding fredag.

Gjennom EØS-avtalen blir Remdesivir også godkjent i Norge. Det vil skje innen 30 dager, opplyser Legemiddelverket til VG.

USA har kjøpt opp alt

USA har allerede godkjent Remdesivir for behandling av covid-19.

Onsdag ble det kjent at USA har kjøpt alle tilgjengelige doser av legemiddelet. Det vil ta minst tre måneder før nye doser av legemiddelet er klare til bruk.

– De har tilgang til det meste av forsyningen av Remdesivir, så det er ikke noe igjen til Europa, sier seniorforsker Andrew Hill ved Liverpool University, til avisen The Guardian.

Vil koste over 22.000

Å behandle alvorlig syke koronapasienter med legemiddelet Remdesivir, vil koste om lag 22.700 kroner per behandling.

Det opplyser det amerikanske legemiddelfirmaet Gilead Sciences, som mandag kunngjorde prisen per dose av legemiddelet Remdesivir.

En dose koster 390 dollar, eller om lag 3.786 kroner. Og det trengs seks doser av medisinen til én behandling. Det vil si om lag 22.720 kroner.

AKTUELT NÅ