Hopp til innhold

Pfizer-vaksinen skal brukes på 12-15-åringene

Erna Solberg fortalte på pressekonferansen at vi blir stående på trinn tre, og 12-15-åringer får tilbud om én vaksinedose.

Pressekonferanse om koronasituasjonen.

Erna Solberg holdt pressekonferanse sammen med Bjørn Guldvog og Camilla Stoltenberg.

Foto: Ali Zare / NTB

Dropper trinn 4

I sitt faglige grunnlag anbefalte Helsedirektoratet regjeringen å utsette trinn 4 inntil andelen fullvaksinerte er vesentlig høyere enn i dag.

Istedenfor å utsette trinn 4, velger regjeringen å droppe det.

– Ytterligere åpning nå gir risiko for mer smitte. Den risikoen vil vi ikke ta når det er så kort tid igjen før alle voksne har fått muligheten til å beskytte seg med vaksine. Derfor blir vi stående på trinn 3 i gjenåpningsplanen, sier Erna Solberg.

– Der blir vi til flere er fullvaksinert og vi kan gå over til normal hverdag med økt beredskap, legger hun til.

Se pressekonferansen her.

Normal hverdag med økt beredskap kan oppsummeres med to punkter:

  • Du må fortsatt huske på hånd- og hostehygiene, ha lavere terskel for å være hjemme ved sykdom, og teste deg når rådene tilsier det.
  • Regjeringen, helsemyndighetene, sykehusene og kommunene vil ha økt overvåking og beredskap og sette inn tiltak ved behov.

Flere kan være på arrangement

Regjeringen har også vedtatt å gjøre noen ytterligere justeringer av trinn tre i gjenåpningsplanen, etter anbefaling fra Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet.

På arrangementer med koronasertifikat hvor alle i publikum sitter på faste, tilviste plasser kan det være inntil 5000 personer innendørs (opp fra 3000) og 10 000 utendørs (opp fra 7000).

Begrensningen på maksimalt 50 prosent kapasitet beholdes. Endringen trer i kraft midnatt, natt til lørdag 4. september.

Pressekonferanse om koronasituasjonen

Erna Solberg avlyser trinn 4 av gjenåpningsplanen.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Én dose Pfizer-vaksine til barn fra 12 til 15 år

– FHI har konkludert med å anbefale at alle i aldersgruppen 12–15 år vaksinerer seg. Regjeringen er enig med FHIs vurdering, sier Solberg.

– Barn og unge mellom 12 og 15 år vil i første omgang blir tilbudt bare én. Vi vil avvente FHIs vurdering og erfaringer fra andre land, før vi avgjør om denne gruppen skal få dose to, legger hun til.

Det er foreldrene som tar den endelige avgjørelsen om vaksinering av barna sine.

Folkehelseinstituttet anbefaler at man bruker vaksinen Comirnaty fra Biontech/Pfizer siden det foreligger større erfaring med bruk av dette produktet for så unge personer.

Camilla Stoltenberg, direktør i FHI, presiserer at få barn blir alvorlig syke av covid-19.

– Barn og ungdom får oftest milde symptomer og 20–30 prosent får ingen symptomer i det hele tatt, sier hun.

Pressekonferanse om koronasituasjonen

Bjørn Guldvog, Erna Solberg og Camilla Stoltenberg.

Foto: Ali Zare / NTB

Regjeringen vil også gi oppdrag til FHI for å få en vurdering av om de som bare har én dose fortsatt skal få grønt koronasertifikat til innenlands bruk.

– Vi vet at én dose ikke beskytter like godt mot smitte med deltavarianten som to doser. Derfor vil vi ha en vurdering av om man heretter må være enten fullvaksinert, ha en fersk test eller ha gjennomgått covid-19 det siste året for få grønt koronasertifikat, sier Solberg.

Anbefaler gult nivå

Erna Solberg erkjenner at de feilberegnet, og at de derfor tar tak i situasjonen.

Gult nivå bør tas i bruk hvis det innebærer at elevene får være mer på skolen enn om skolen var på grønt nivå, legger hun til.

Hun oppfordrer kommuner med nye smitte til å gå på gult nivå hvis det gir eleven en bedre undervisning.

– De kan også benytte seg av jevnlig massetesting for å holde god oversikt over hvem som en smittet og hvem som kan gå på skolen, legger Solberg til.

Regjeringen beholder TISK-strategien testing, isolasjon, smittesporing, karantene slik den er nå, men planlegger å gå over til justert TISK om kort tid etter at de har vært dialog med kommunene og statsforvalterne om innholdet og når det bør tre i kraft.

– Vi mener vi har kontroll, men det er rask smitte. Derfor er prioriteten for å beholde kontroll å holde vaksineringen oppe, sier Solberg på pressekonferansen.

– Stopper ikke smittebølgene

Immunologen Gunnveig Grødeland ved Institutt for klinisk medisin mener vaksineforslaget tar høyde for at dette er en gruppe som i liten grad er utsatt for alvorlig sykdom etter covid-19-infeksjon.

Samtidig så er det jo en fordel også for denne gruppen å få begrenset langtidsvirkninger, noe en vaksinedose kan bidra til.

– Det er et kompromiss kan man si, mellom å redusere sykdomsgraden i denne relativt lite utsatte gruppen, kombinert med å prioritere doser tilgjengelig til andre ting i tillegg, sier Grødeland til NRK.

Gunnveig Grødeland

Immunolog Gunnveig Grødeland.

Foto: Ola Sæther / UiO

– Noe av hensikten med å vaksinere 12–15 er jo å redusere smittespredning i skoler og i samfunnet ellers. Hvordan vil én dose fungere på det?

– Det er et godt spørsmål. Effekten er betydelig redusert etter én dose. Men alle immunresponser vil faktisk redusere tiden hvor man er smittebærende og har virus som formerer seg i luftveiene. Det vil bidra, men det er ikke akkurat optimalt for å stoppe smittespredning, hvis det er hovedhensikten, sier hun.

– Så én dose til 12–15 åringene vil ikke stoppe smittebølgene rundt på skolene nå?

– Nei.

På spørsmål fra NTB svarer FHI-direktør Stoltenberg at FHIs hovedargument for anbefalingen er at det er til nytte for barna selv, ikke for å stanse smittespredningen.

– Det er sekundært, sier hun.

Lettelser i innreiserestriksjoner

Fra 12. september vil kjærester og familiemedlemmer fra land utenfor EU/EØS-området få anledning til å reise til Norge.

– Mange har ventet lenge på besøk fra sine kjære. Innreiserestriksjonene er strenge og svært inngripende for de som rammes. Nå har tiden kommet for å sørge for trygg innreise for flere kjærester, barn, foreldre og besteforeldre, sier justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H) i en pressemelding.

Personer som er vaksinerte med vaksiner godkjent i Storbritannia, USA og av WHO får samme lettelser i innreisekarantene som personer vaksinert med EMA-godkjente vaksiner, skriver regjeringen på sine sider.

AKTUELT NÅ