Erna og Jonas ble seernes favoritt

Erna Solberg ble folkets vinner under den første partilederdebatten i årets valgkamp, men utfordrer Jonas Gahr Støre kom imidlertid hakk i hæl med skarve 0,4 prosentpoeng i forskjell.

Valgometer – Resultat

I alt ble det registrert 65.740 stemmer i NRKs uhøytidlige konkurranse. Erna Solberg fikk i alt 19.710 stemmer og Jonas Gahr Støre fikk 19.452 stemmer.

Resultat:

Partilederdebatt
Hvem gjorde det best i debatten?
Avstemningen er avsluttet.
R
5,2 %
Bjørnar
MDG
3,9 %
Une
SV
9,0 %
Audun
SP
4,4 %
Trygve
AP
29,6 %
Jonas
H
30,0 %
Erna
FRP
8,7 %
Siv
KRF
4,1 %
Knut Arild
V
5,1 %
Trine
Lars Nehru kommenterer

Tydelig mobilisering

  • Tydelig at dette er en mobiliseringsvalg. Handler om å snakke til kjernevelgerne og overbevise de mange usikre velgerne.
  • Derfor ville Grande først snakke om gründere, Lysbakken om ulikhet, Moxnes om profitt i velferd og Bastholm om klimaproblemene. Jensen ville være stolt av oljearbeiderne. Støre og Solberg i en tradisjonell skattedebatt, som strengt tatt var tema for dem alle.
  • Derfor var norske verdier påfallende sammenfallende med de ulike partienes verdigrunnlag.
  • Støre fikk gode tilbakemeldinger under Civita-duell med Solberg. Særlig sammenlignet med valgkampstarten hans for to år siden. I kveld viser han også nivåheving i en mer presset situasjon som partilederdebatt med stort panel og journalistisk programledelse.
  • Både Rødt og MDG med tydelige angrep på Støre som de ønsker som statsminister. Gir dem taletid om ikke annet. Forklarer også hvorfor Støre prøver å overbevise om at de to ikke skal inn i en regjering ledet av ham. Solberg påpasselig med å si, som ganske riktig er, at ett eller begge av partiene kan måtte trengs for å få flertall på Stortinget for blant annet budsjett.
  • Debatten om velferdsprofitører, like gjerne velferdsinnovatører, mellom Lysbakken og Grande var en god ikke-skatterelatert runde i økonomibiten av sendingen. Begge velgergrupper vil nok kjenne seg igjen i sine respektive partilederes innfalsvinkel. Selv om både Moxnes og Jensen brakte temaet inn i debatten, ble det en anelse mer perspektivrikt med Grande og Lysbakken.
  • Skattedebatten viste eller, naturlig nok, spriket på begge sider. Et "moment" sånn sett, da Hareide trengte noen ekstra sekunds betekningstid på spørsmål om videre skattelettelser.
  • Hareide god i verdiduell mot Jensen. I debatten etterpå snakket alle partiene om at sitt verdigrunnlag var en viktig del av Norges verdigrunnlag, en ganske springende debatt.
  • Generelt inntrykk: Støre og Lysbakken gode fra opposisjonen, Solberg og Grande fra samarbeidspartiene.
Ekspandér kommentarboks

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger