Hopp til innhold

Én million har sett kongens tale på Facebook

Kongens tale fra hagefesten torsdag blir hyllet i sosiale medier. Se video av talen her:

Kongen ønsket velkommen til hagefest i Dronningparken ved å minne alle på at Norge ikke bare er fjell og dype fjorder, men fremfor alt mennesker.

SETT AV MANGE: Dette klippet av Kongens tale har spredt seg på nettet.

Kong Harald og dronning Sonja inviterte torsdag 1500 gjester til hagefest i Dronningparken. 50 representanter fra alle landets fylker, samt Svalbard var til stede.

Hensikten var et Norge i miniatyr. Kongen ønsket velkommen til hagefesten ved å minne alle på at Norge ikke bare er fjell og dype fjorder, men fremfor alt mennesker. Han presiserte at gjestene samlet utgjorde bredden av Norge.

En dag senere har over én million sett NRKs video av kongens tale på Facebook. Over 20.000 personer har også delt videoen. På Youtube er talen tekstet til engelsk, og sett over 11.000 ganger. Talen er også delt av flere andre medier.

Norge er mennesker

Nordmenn er unge og gamle. Høye og lave. Funksjonsfriske og rullestolbrukere. Norge er dere. Norge er oss, sa Kongen.

– Mine besteforeldre innvandret fra Danmark og England for 110 år siden. Det er ikke alltid så lett å si hvor vi er fra, hvilken nasjonalitet vi tilhører. Det vi kaller hjem, er der hjertet vårt er – og det kan ikke alltid plasseres innenfor landegrenser.

Han avsluttet med å si at hans største håp er at vi skal ta vare på hverandre, og at vi til tross vår ulikhet er ett folk. Norge er ett.

– Nordmenn tror på Gud, Allah, Altet og Ingenting. Nordmenn liker Grieg og Kygo, Hellbillies og Kari Bremnes, sa Kongen.

Hele Kongens tale kan leses her.

Hagefest på Slottet
Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix
Deler av talen kong Harald har gått viralt på nettet, flere millioner mennesker har sett den. Her er hele talen, som han holdt i hageselskapet i Slottsparken med 1500 gjester tilstede.

HELE TALEN: Her kan du se og høre hele talen.

Flyr med to vinger

Etter Kongen talte 17 år gamle Ali Al-Jabri. Han kom til Norge fra Irak for ti år siden og har kjempet for hverdagsintegrering. Han sa at enighet ikke er en forutsetning i samfunnet.

– Om alle var enige hele tiden, hadde det vært hemmende for samfunnsdebatten.

Han mener det er på tide å bygge den nasjonale stoltheten i hverandre. Al-Jabri gjør som Kongen også gjorde i sin tale, og snakket om hva som definerer en person som norsk. Han vedkjenner at det er et spørsmål som går igjen hos mange.

– Flerspråklige er som duer - vi flyr med to vinger. Både Norge og Irak er en del av meg. Jeg er et bevis på at det å være nordmann og muslim kan samles i en og samme person, sa han.

– Med på å skape historie

Hagefest i Slottsparken

32 BILDER: Det er satt ut 32 bilder i parken - plassert der de ble tatt i sin tid.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Det er torsdag satt ut 32 bilder i Dronningparken – plassert der de ble tatt i sin tid. Bildene forteller deler av parkens nesten 170 år lange historie.

Dronning Sonja snakket i den avsluttende talen om at Slottsparken har bestått gjennom skiftende tider. Her hadde Henrik Ibsen sine daglige spaserturer. Her gikk Dronning Maud og stelte sine stauder.

– Her står vi midt i noe som har vært, og noe som vil komme. Og her og nå er vi som er samlet her med på å skape historie, sa Dronningen.

Hun tok seg tid til å takke gjestene for at de kom. Og for at Norge har en enestående befolkning. Kongeparet har reist gjennom Norge i snart 50 år og de har alltid blitt tatt hjertelig imot av mennesker de har møtt, fortalte dronning Sonja.

Kong Harald og dronning Sonja har invitert 1500 gjester til hagefesten i Dronningparken. 50 representanter fra alle landets fylker, samt Svalbard er til stede.

AKTUELT NÅ