Hopp til innhold

Emiratene har satt Det Islamske Forbundet på terrorliste

De forente arabiske emirater har satt Det Islamske Forbundet på sin liste over terroristorganisasjoner. Meldingen om at det var Islamsk Råd Norge som var terrorlistet, kan skyldes en oversettelsesfeil.

Rabita-moskeen i Oslo

Det Islamske Forbundet driver Rabita-moskeen i Oslo.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Regjeringen i De forente arabiske emirater publiserte den nye terrorlisten lørdag.

Der står Islamsk Råd Norge oppført sammen med terrornettverkene Al Qaida og Den islamske staten (IS).

Ifølge NTB og VG er det imidlertid Det Islamske Forbundet som står oppført på den arabiske versjonen hos Emirates News Agency og albayan.ae. Misforståelsen kan skyldes en oversettelsesfeil.

Basim Ghozlan, som er forstander i Det Islamske Forbundet, bekrefter overfor NRK at det er hans organisasjon som står på lista.

– Det er vanskelig å tolke hvorfor dette har skjedd. Det Islamske Forbundet er på den arabiske listen jeg sitter på. Vi tolket dette først som en spøk, men det viser seg å stemme. Det er Emiratene som har gitt ut en liste med mange europeiske organisasjoner. Vi er veldig overrasket over dette, sier Ghozlan.

Vil kreve rettelse

Basim Ghozlan

Basim Ghozlan er forstander i Det Islamske Forbundet.

Foto: Morten Holm / Scanpix

Det islamske forbundet er medlem av Islamsk Råd Norge, og driver blant annet Rabita-moskéen i Oslo.

Forbundet står omtalt som «Al-Rabita al-Islamiyya fi al-Norwij».

På regjeringens engelskspråklige sider er dette oversatt til «The Islamic Council Norway (Islamsk Rad Norge, IRN)».

– Vi skal be UD om å ta kontakt med Emiratene, og kreve at dette blir rettet på. Det er også viktig at man setter søkelys på Emiratene og menneskerettighetsforholdene der, sier Ghozlan.

Ghozlan understreker at Det Islamske Forbundet er en frittstående og selvstendig organisasjon, og vil kreve en begrunnelse for at de er på lista.

– Hvis det hadde vært noe galt hos oss, ville norske myndigheter oppdaget det lenge før Emiratene. Jeg føler meg rimelig trygg på at vi blir fjernet fra lista, sier han.

Islamiska Förbundet i Sverige, Sveriges Muslimska Förbund, Den islamske menighet i Finland og Det islamske trossamfund i Danmark er også oppført på lista.

Myndighetene i De forente arabiske emirater understreker viktigheten av å øke folks bevissthet om organisasjonene på lista.

UD har bedt om forklaring

Bård Glad Pedersen

Norges ambassade vil be om en forklaring, sier statssekretær Bård Glad Pedersen i Utenriksdepartementet.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Utenriksminister Børge Brende (H) innledet fredag et tre dager langt besøk i De forente arabiske emirater, der president Khalifa bin Zayed al-Nahyan styrer og politiske partier er forbudt.

Statssekretær Bård Glad Pedersen i Utenriksdepartementet opplyste søndag morgen at de ikke fikk noen informasjon på forhånd, og at ambassaden har bedt myndighetene i Abu Dhabi om en forklaring.

Ambassaden har nå kontaktet myndighetene for å få klarhet i saken.

En medvirkende årsak til at de nordiske organisasjonene nå har havnet på landets terrorliste, er trolig at emiratene anser dem for å være en del av Det muslimske brorskap, skriver NTB.

Brorskapet vant Egypts første demokratiske valg i 2012, og fikk styre i ett år før landets militære grep makten i et kupp, noe både Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater støttet.

Brorskapet er nå forbudt i Egypt, der tidligere president Mohamed Mursi og tusenvis av medlemmer sitter fengslet.

– Skremmende

Lederen av Islamiska Förbundet i Sverige, Omar Mustafa, understreker at de ikke har noe som helst med Det muslimske brorskap å gjøre.

– Vi har ingenting med dem å gjøre. Vi er en frittstående, svensk organisasjon som ikke er underlagt Brorskapet, sier han til nyhetsbyrået TT.

Han opplever terrorstempelet som skremmende.

– Det hadde vært latterlig om det ikke var så skremmende at et lite regime, som er kjent for sine overgrep og brudd på menneskerettighetene, på denne måten skal definere sivile, europeiske organisasjoner som terroristorganisasjoner, sier Mustafa.

Han tror det kan ligge andre årsaker bak beslutningen om å terrorstemple forbundet.

– Vi har den siste tiden rettet søkelyset mot, og kritisert pågripelsen av flere menneskerettighetsaktivister i De forente arabiske emirater. Det har de nok ikke satt pris på, sier han.

AKTUELT NÅ