Hopp til innhold

Elbileiere slipper skatter og avgifter verdt milliarder i året: – Vet ikke om det er bra for Norge

Elbileiere får til sammen skatte- og avgiftsletter verdt 12,4 milliarder i året. Komiker Harald Eia som selv har en Tesla synes det er bra for ham, men usikker på om det er like bra for Norge.

Harald Eia: - Jeg er ikke et godt menneske, jeg vil bare ha en fet bil.

Bompengerabatten var i fjor verdt omlag 1,2 milliarder og de med elbil slipper å betale fergebilletter verdt 45 milloner. Totalt vil det si at samfunnet sponser elbileiere med 13,6 milliarder kroner i året.

– Jeg har bare en fet bil og må stole på at myndighetene kanaliserer pengene mine på en god måte. Jeg velger å tro at det er til det beste, sier komiker Harald Eia i Debatten tirsdag.

Harald Eia i Debatten

Komiker Harald Eia sier han er veldig fornøyd med bilvalget sitt.

Foto: NRK

– Jeg er veldig fornøyd med bilen min som er en Tesla Model S, sier han.

Ble rådet til å kjøpe Tesla av kollega

Harald Eia har hatt en Tesla i drøyt tre år. Det var komikerkollega Tore Sagen som rådet ham til å kjøpe Tesla – fordi det er så gøy.

– Jeg har alltid kjørt billig bil fordi jeg synes det er flaut å briske seg med dyr bil, som å ha en krone på hodet. Derfor er kjøpet av Tesla et karakterbrudd, sa han den gang til Dagens Næringsliv.

Ifølge en statistikk fra Opplysningsrådet for Veitrafikken fra august i år, var Teslas Model 3 den mest solgte bilen i Norge, etterfulgt av Volkswagen Golf.

Elbil-fordelene

Elbil-fordelene

Vil ha et tak på momsfritaket for elbiler

Også elbilene måtte begynne å betale litt etter at Oslo fikk 52 nye bomstasjoner 1. juni i år.

Det er store forskjeller i hvor mye bilkjøpere må betale i avgifter. En oversikt fra Finansdepartementet viser at kjøpere av Tesla X må betale 7.770 kroner i avgifter, mens de som kjøper en fossildrevet VW Tourareg, må ut med 569.000 kroner i statlige avgifter.

Mandag la Arbeiderpartiet frem sitt alternative statsbudsjett for 2020. De vil blant annet sette tak for momsfritak på elbiler som koster mer enn 600.000 kroner.

– Klimaet bryr seg ikke om du kjører en Tesla Model 3, Volkswagen Golf eller en Jaguar. Tesla 3 og Golf havner under grensen, men om du skal ha en Jaguar, må du legge i litt ekstra, sa Hadia Tajik til Dagens Næringsliv.

Det er over 200.000 elbiler i Norge, viser tall fra Norsk elbilforening.

AKTUELT NÅ