Hopp til innhold

Eiendomsmeglerne jubler over at renta ikke kuttes

Norges Eiendomsmeglerforbund er svært glad for at styringsrenta ikke ble satt ned i dag. Meglernes eget forbund frykter boligkrakk i de store byene.

Boligpriser

Ingen er tjent med at boligprisene stiger for mye, mener Norges Eiendomsmeglerforbund.

Foto: Erichsen, Jarl Fr. / NTB scanpix

Norges Eiendomsmeglerforbund er glad for dagens rentebeslutning fra Norges Bank, der styringsrenta ble holdt uendret på 1,25 prosent.

– Det er jeg veldig glad for. Det motsatte ville vært et helt feil signal nå, i en situasjon hvor boligprisene er nesten ni prosent høyere enn for 12 måneder siden, sier administrerende direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund.

Han mener boligprisene stiger for raskt i pressområdene

– Det skyldes hovedsakelig en veldig lav styringsrente, som gjør at det er veldig lett å få kreditt. Og at det er bygget for få boliger over tid, som gjør at det er kamp om beinet, sier Geving.

Carl O. Geving, administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund

- Vi er bekymret over de høye boligprisene, sier Carl O. Geving, administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund.

Foto: CF-Wesenberg

Lederen for meglerforbunder sier at det ville vært bedre om styringsrenta ble satt opp heller enn ned, fordi den er et så sterkt signal til boligkjøperne at det overstyrer alle faresignalene i økonomien.

– For høye boligpriser i Oslo og Bergen

Er dere bekymret for at vi er på vei inn i en boligboble i Norge?

– Vi er bekymret for de tendensene vi ser. Våre medlemmer har fingeren på pulsen hver eneste dag, og de opplever at prisene går mye mer enn det som er naturlig, sier Geving.

Han mener boligprisene spesielt i Oslo og Bergen er kommet for høyt, og mener prisene er ufornuftig høye.

- Når 8 av 10 boliger går over verditakst, ofte flere hundre tusen kroner over, vil jeg si at prisene er for høye, definitivt, sier han.

Norges Bank advarer mot å tro at boligprisene alltid stiger

I en dagsfersk pengepolitisk rapport fra Norges Bank, spår sentralbanken at styringsrenta vil ligge på 1 prosent de nærmeste årene.

På dagens pressekonferanse advarte sentralbanksjef Øystein Olsen imidlertid husholdningene mot å tro at boligprisene vil stige inn i himmelen.

– Kjøp bolig for å bo, ikke se på boligen som et investeringsobjekt. fordi boligprisene alltid skal stige. Det kommer ikke til å skje, sa sentralbanksjefen.

AKTUELT NÅ