NRK Meny
Normal

– En katastrofe for norsk økonomi å ikke kutte renta

Norges Bank tok økonomiekspertene på senga da de valgte å holde styringsrenta uendret. Beslutningen omtales som alt fra riktig til en katastrofe.

Knut Anton Mork, leder for Mork-utvalget

DYPT SKUFFET: – Pengepolitikken har gått over fra å være forutsigbar og føre var, til å være springende og ettersnar, sier Knut Anton Mork, sjeføkonomi Handelsbanken.

Foto: Johan B. Sættem

– Overraskelsen er dyp, men skuffelsen er enda større, sier sjeføkonomi Handelsbanken, Knut Anton Mork til NRK.

Torsdag formiddag offentliggjorde Norges Bank at de holder styringsrenta uendret på 1,25 prosent,

Forventningen blant økonomene var derimot at Norges Bank kom til å gjøre det motsatte; et rentekutt på 0,25 prosent, til tidenes aller laveste nivå i Norge.

Slik gikk det altså ikke.

– Kan ikke lenger stole på Norges Bank

– Jeg nøler ikke med å si at dagens beslutning er en katastrofe, ikke bare for norsk økonomi, men også for norsk pengepolitikk, sier Mork.

Han mener man ikke lenger kan stole på Norges Banks ord etter dette.

– Pengepolitikken har gått over fra å være forutsigbar og føre var, til å være springende og ettersnar.

– Kommunikasjonen deres ser ut til å springe omkring fra det ene til det andre, og vi får inntrykk av at det er mer øyeblikkets innskytelser og følelser som styrer politikken, enn de underliggende, grunnleggende kriteriene som de tidligere har pekt på. Det er et veldig stort problem, mener Mork.

Tror krona blir sterkere

Oslo Børs falt kraftig klokka 10 i dag, da nyheten sprakk.

– Jeg må si jeg blei veldig overrasket, og jeg lurer på om kommunikasjonen til Norges Bank ut til markedet kan ha vært litt dårlig, sier Roger Bjørnstad til NRK. Han er sjeføkonom i Samfunnsøkonomisk analyse.

– Markedet har nok blitt veldig overrasket, og jeg tror vi kommer til å se en sterkere kronekurs som følge av det, utdyper Bjørnstad.

Han sier den norske krona er svak, men at fordi markedet hadde forventet rentenedgang nå trolig fører til at kronekursen styrker seg.

Ifølge økonomen tilsier forholdene i norsk økonomi egentlig ikke at det burde være så mye lavere styringsrente enn i dag.

– Ut fra forholdene i norsk økonomi, så er jeg ikke veldig overrasket, men ut fra kommunikasjonen fra Norges Bank og markedets forventninger, så er jeg det.

– Overraskende, men riktig beslutning

 Øystein Dørum

– Dette er veldig overraskende. Vi anslo ikke sannsynligheten for et kutt til 100 prosent, men den var svært høy. Når det er sagt mener jeg at det var riktig av Norges Bank å holde renta uendret, sier Øystein Dørum, sjeføkonom i DNB.

Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX

Sjeføkonom Øystein Dørum i DNB sier til NRK.no at han mener Norges Bank har tatt en riktig beslutning.

– Dette er veldig overraskende. Vi anslo ikke sannsynligheten for et kutt til 100 prosent, men den var svært høy. Når det er sagt mener jeg at det var riktig av Norges Bank å holde renta uendret, sier Dørum.

Han sier at det fremstår litt rart av Norges Bank å signalisere 50 prosent sannsynlighet for rentekutt i mars, allerede i desember. Etter det har både lavere oljepris og renter økt sannsynligheten for et rentekutt.

De kutter likevel ikke, som følge av tre måneder med sterke boligpristall, sier Dørum.

Erik Bruce, sjefanalytiker i Nordea, skriver i en pressemelding at de likevel holder på sin prognose om at Norges Bank i framtiden kommer til å kutte renta, men at «det åpenbart kommer til å ta lenger tid enn vi forventet.»

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger