NRK Meny
Normal

Drapsdømt får snakke fritt

Det vekker reaksjoner at drapsdømte Veronica Orderud skal snakke til 600 journalister under en konferanse for undersøkende journalistikk i Tønsberg.

Veronica Orderud
Foto: Johansen, Erik / SCANPIX

Hun skal delta på konferansen i forbindelse med at privatetterforsker Tore Sandberg legger fram nye bevis i Orderud-saken.

Tore Sandberg

Privatetterforsker Tore Sandberg

Foto: Mari Wedø / NRK

Tore Sandberg har gransket Orderud-saken i to år på oppdrag for ekteparet Per og Veronica Orderud. Han deltar også på konferansen, der han har varslet at han legger fram nye bevis.

LES OGSÅ: Avslører nye Orderud-bevis

- Man må aldri være redd for å la mennesker slippe til med det de har på hjertet, selv om de skulle være dømt for medvirkning til drap, sier han.

- Uetisk

- Det er uetisk at Veronica Orderud får snakke uimotsagt på en konferanse for undersøkende journalistikk, mener Gunnar Bodahl Johansen fra Institutt for journalistikk.

Veronica Orderud ble sammen med sin mann Per Orderud dømt til 21 års fengsel for medvirkning til drap på sine svigerforeldre og sin svigerinne på Orderud gård.

Forsvarer SKUP

Eirik Veum sitter i styret for SKUP, som er Norges største konferanse for undersøkende journalistikk. Han forsvarer at saken står på dagsorden.

- Det å dekke en så alvorlig rettssak er krevende for journalistene som gjør det. Veronica Orderuds syn på hvordan dekningen var og hvordan journalistene opptrådte overfor henne og de andre som var tiltalt i saken, vil være interessant å høre mer om, sier Veum.

Han presiserer at Orderud vil bli behandlet på lik linje med andre paneldeltagere på konferansen.

- Selvfølgelig skal hun svare på kritiske spørsmål. Hun kommer ikke for å holde en ren forsvarstale, men for å redegjøre om hvorfor hun har leid inn privatetterforsker og om eventuelle nye bevis som blir lagt fram, sier Veum.

Orderud gård

Kårboligen på Orderud gård

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger