Nesten dobling i inndratte helselisenser

Statens helsetilsyn inndro rekordmange 108 autorisasjoner og lisenser fra 99 personer i fjor. Det er nær dobling fra året før.

Mannlige sykepleiere

Illustrasjon

Foto: colourbox.com / colourbox.com

Rusmisbruk er den viktigste årsaken til at inndratte autorisasjoner og lisenser, advarsler og saker totalt økte kraftig fra 2008 til 2009.

– Rusmissbruk blant helsepersonell er det grunn til å bekymre seg over, og det er vanskelig å si hvorfor det øker så mye innen akkurat denne kategorien spesielt hos sykepleiere, men én av årsakene er at arbeidsgiverne har satt mer fokus på dette og rapporterer flere tilfeller, sier avdelingsdirektør Gorm Grammeltvedt i Helsetilsynet til NRK.

Alvorlig reaksjon

Å ta autorisasjonen fra helsepersonell betyr at vedkommende ikke kan verken arbeide som, eller titulere seg som, helsepersonell. For å få tilbake autorisasjonen må man vurderes på nytt for å se om den ansatte igjen oppfyller kravene.

– Dette er den strengeste reaksjonen vi har. Dersom rusmiddelbruk er årsak til bortfall av autorisasjon, må vedkommende gjennomgå behandling og kunne dokumentere rusfrihet i to år før de kan få igjen autorisasjonen, sier Grammeltvedt.

Statens helsetilsyn behandlet 301 tilsynssaker i 2009, mot 224 i 2008. Det ble gitt 235 reaksjoner, noe som er en økning på 80 fra året før.

99 helsepersonell mistet til sammen 108 autorisasjoner/lisenser i fjor. Det er en økning fra 63 inndratte autorisasjoner og lisenser i 2008. Det har også vært en økning i antall advarsler fra 70 i 2008 til 89 i 2009, opplyser Helsetilsynet .

Rusmisbruk var årsaken til 66 inndratte autorisasjoner i fjor. Seksuell utnytting av pasient var årsak i elleve av sakene.

Fornøyd tross økning

Grammeltvedt mener helsesektoren må ta antall reaksjoner på alvor. Han sier likevel at han er fornøyd med noe av det som ligger bak dagens tall.

– Det vi er fornøyd med, er at vi, til tross for en stadig økning av saker i 2009, har klart å behandle alle sakene innen fristen på et halvt år, sier Grammeltvedt.

Les: Helse Finnmark må rydde opp
Les også: Helse Nord går gjennom rutinene

Les mer: Lege suspendert

SISTE NYTT

Siste meldinger