Hopp til innhold

Disse reglene gjelder fra mandag

Nå slipper du karantene og innreiserestriksjoner fra en rekke flere land enn tidligere.

Bader

FERIE: Fra midnatt blir flere land grønne. Det betyr blant annet at man kan reise på ferie til enda flere land, uten å bli pålagt karantene.

Foto: Gunnar Lier / SCANPIX

Fra mandagsmorgen av går Norge over til å følge EUs fargekart, hvor 23 europeiske land anses som grønne.

Det betyr at man kan dra på ferie og bevege seg i langt flere land enn før, uten å måtte gå i karantene.

Smittekart

MER GRØNT: FHI sitt smittekart (til høyre) viser at det i dag bare er Island, Grønland, Polen, Romania og Finland markert som grønne områder. Nå blir flere røde områder grønne, når Norge skal ta utgangspunkt i EU sitt smittekart (til venstre).

Foto: ECDC / FHI

EUs fargekart består av fire ulike farger. Dette betyr de:

 • Grønn: Du må ikke i karantene ved innreise til Norge.
 • Oransje: Du må være i karantene ved innreise til Norge.
 • Rød: Du må være i karantene ved innreise til Norge.
 • Mørkerød: Du må i karantene og på karantenehotell ved innreise til Norge.

Kilde: FHI

Dersom du kommer inn i Norge fra områder med grønn markering, vil det si at du ikke er underlagt innreiseregler eller karantene.

Biarritz, Frankrike, august 2019

NEGATIV TEST: Skal du reise til populære feriesteder som Italia, Kroatia, Frankrike og Hellas må du kunne vise til en negativ koronatest fra de siste 72 timene.

Foto: Marit Sirum-Eikre / NRK

Hver farge har egen terskelverdi. Over ser du hva som skal til for at landet skal kunne omtales som grønt. Norge følger EUs terskel fra mandagsmorgen.

Regler for utreise

Selv om utreisereglene slipper betraktelig opp, betyr det ikke at alle retningslinjene er like overalt. Dette har man selv ansvar for å sette seg inn i.

– De som velger å reise, må selv sette seg inn i reglene for karantene, testkrav og smittevern i det landet de skal til. Dette vil variere fra land til land, sier Høie på regjeringens nettsider.

Bent Høie om penger til private helseforetak

Bent Høie påpeker helt korrekt at reglene varierer noe fra land til land. Men mange legger seg på en nokså lik linje.

Foto: NRK

Man bør merke seg at EUs definisjon på fullvaksinert er to uker etter andre dose, selv om man er fullvaksinert i Norge etter en uke, ifølge VG.

Derfor er det i hovedsak to spørsmål den som reiser bør ta stilling til:

 • Er du er fullvaksinert eller ikke?
 • Hva er smittetrykket i landet?

Er man fullvaksinert – eller har hatt korona i løpet av de siste seks månedene – kommer du inn i stort sett alle land, uten å måtte vise til en negativ test. I mange land slipper også uvaksinerte karantene, så lenge man kan vise til en negativ test.

I populære feriesteder som Italia, Kroatia, Frankrike og Hellas kan man:

 • Slippe inn i landet dersom man kan vise til negativ koronatest fra de siste 72 timene.
 • Komme inn som fullvaksinert dersom det kan bevises med koronasertifikat.

Dersom du ikke oppfyller noen av disse kravene, må du i karantene.

Utvalgte lilla land

FHI pekt ut «tredjeland» som gir grunnlag for noe mildere innreiseregler til Norge. De lilla landene slipper karantenehotell, og har samme restriksjoner som røde land. Dette gjelder testing, innreiseregistrering og innreisekarantene.

Disse landene og områdene blir lilla:

 • Australia
 • New Zealand
 • Israel
 • Japan
 • Libanon
 • Nord-Makedonia
 • Serbia
 • Sør-Korea
 • USA
 • Singapore
 • Taiwan

Disse reglene kan endre seg, og er derfor regulert i en egen kategori, skriver regjeringen på sine nettsider.

Hovedregelen er at personer fra tredjeland ikke har rett til innreise til Norge. Nå innføres unntak.

Det betyr at kjærester og familiemedlemmer fra lilla land kan komme til Norge, og følge de samme reglene som ville gjeldt for røde land.

Regler for innreise

Et krav å merke seg er at man må teste negativt på koronatest 24 timer før ankomst til Norge, hvis ikke kan man bli nektet innreise. Dette gjelder de som kommer fra områder med karanteneplikt. Godkjent testmetode er PCR eller hurtigtest.

Kommer man fra et land som EUs fargekart omtaler som grønt, slipper man innreisekarantene. Unntaket er landene som er farget som oransje, rød og mørkerød.

Det som skiller rød og mørkerød, er at den mørkeste rødfargen pålegger deg karantenehotell. Ved rødt land skal du være i karantene, men hotell er ikke et krav.

Koronapass1

KORONASERTIFIKAT: Koronasertifikatet viser om du har en nylig negativ test, er vaksinert eller om du er immun etter å ha hatt koronasykdom.

Foto: Ole N. Olsen

De som er vaksinert, eller har vært smittet, må kunne bevise det ved innreise via sitt digitale koronasertifikat. I Norge finner du sertifikatet på Helsenorge.no.

Karantenehotell

Personer som kommer reisende fra utenfor EØS/Schengen eller mørkerøde land, må tilbringe de tre første dagene av karantenetiden på et karantenehotell og fremvise negativ test.

Resten av innreisekarantenen kan man gjennomføre i egen bolig eller på annet egnet sted. De fleste utenfor disse kategoriene er fritatt fra karantenehotell.

Frankrike og Sverige (montasje)

UT PÅ TUR: Fra midnatt blir det blant annet mulig med storbytur til Paris eller grensehandel i Strømstad uten å tenke på karantene ved hjemkomst.

Foto: NTB

Se FHI sine nettsider dersom du kommer fra et land med karanteneplikt.

Hvem kan reise til Norge?

Hovedregelen er at norske statsborgere og utlendinger bosatt i Norge får reise inn i Norge. Likevel er det flere unntakene som nå blir gjeldende:

 • Utlendinger fra grønne områder.
 • Utlendinger som er fullvaksinert, eller har vært smittet de siste seks månedene – og som kan bevise det med koronasertifikat som kan verifiseres av norske myndigheter.
 • Utlendinger som er bosatt i EØS, Schengen eller Storbritannia med nær familie bosatt i Norge.
 • Utlendinger med kjæreste i Norge som er bosatt i EØS, Schengen eller Storbritannia kan reise til Norge med godkjent søknad fra UDI.
 • Familiemedlemmer og kjærester fra lilla land.

AKTUELT NÅ