Disse kan sette mobilnettet ut av drift

En babymonitor eller en trådløs hustelefon er det som skal til for å hindre deg fra å ringe med mobiltelefonen din. Nå advarer myndighetene mot signaldrevet teknisk utstyr, som ikke er godkjent i Europa.

Babymonitor og trådløs telefon

MANGLER CE-MERKET: Babymonitorer og trådløse telefoner som disse, som ikke er CE-merket, kan skape trøbbel i Norge. Ofte er det produkter som er kjøpt i USA, og har FCC-standard.

Foto: Nasjonal kommunikasjonsmyndighet

Stein Knut Haugan

– Frekvenser er en begrenset ressurs, og hvis det er to brukere som bruker samme frekvens, blir det problemer, sier Stein Knut Haugan, sjefingeniør i Nkom.

Foto: Wilhelm Sverdvik / NRK

Har du kjøpt trådløst utstyr i utlandet? Det kan være ulovlig, og det kan i verste fall føre til at naboen din ikke får ringt nødnummeret med mobiltelefonen sin.

Spesielt utstyr som er kjøpt i USA kan skape trøbbel i Norge. Årsaken er at de bruker de samme frekvensene som det norske mobilnettet.

Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) har avdekket flere tilfeller der ulovlig utstyr har vært i bruk i Norge.

– Frekvenser er en begrenset ressurs, og hvis det er to brukere som bruker samme frekvens, blir det problemer, sier Stein Knut Haugan, sjefingeniør i Nkom.

Ifølge Haugan kan det gå utover helse og sikkerhet dersom slike signaler forstyrrer nødnettet eller flykommunikasjon.

Stein Knut Haugan og Johnny Høvik i Nkom

Stein Knut Haugan og Johnny Høvik i Nasjonal kommunikasjonsmyndighet overvåker signaler og frekvenser i Norge.

Foto: Wilhelm Sverdvik / NRK

Tilsynsrapport: «Alvorlig trussel mot sikkerheten»

To tilsynsrapporter som NRK har fått innsyn i, viser at en babymonitor og en trådløs hustelefon skapte mye forstyrrelse i mobilnettet til Telia i Gamlebyen i Oslo.

Begge produktene manglet europeisk CE-merke, og hadde isteden amerikansk FCC-standard, som er ulovlig å bruke for forbrukere i EU-land.

– CE-merket skal garantere at det tilfredsstiller teknisk standard i EU og EØS, sier Johnny Høvik, senioringeniør i Nkom.

Støy i mobilnettet

Denne grafen viser hvordan den trådløse babymonitoren av typen Panasonic KXTG7621 skapte støy og forstyrrelser på Telia sitt mobilnett i Oslo.

Foto: Nasjonal kommunikasjonsmyndighet

Om babymonitoren skriver Nkom at støyen fra den kunne «medført en alvorlig trussel mot sikkerheten for liv og helse».

Det kunne ikke bare ført til at folk ikke kunne ringe hverandre, men det kunne også ført til at personer i nød ikke kunne gjennomført nødsamtaler, eller fare for at samtalen kunne brytes.

Nkom understreker i rapporten: «Noe som kan få alvorlige konsekvenser.»

– I Oslo er det basestasjoner overalt, men hvis du er ute et sted på bygda, så kan det hende at det bare er én basestasjon som hele bygda er avhengig av. Hvis den ikke virker, så kan det i ytterste konsekvens være fare for liv og helse hvis man for eksempel skal ringe etter ambulanse, sier Haugan.

Måleutstyr

Nasjonal kommunikasjonsmyndighet har diverse måleutstyr for å følge med på signaler som sendes over nettet.

Foto: Wilhelm Sverdvik / NRK
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger