Klokka sju i dag tidlig ble skattelistene publisert. Her kommer det fram hvem som tjener mest, hvem som har størst formue – og hvem av oss som skatter mest.
I 2016 topper Salmar-arvingen fra Frøya i Sør-Trøndelag, Gustav Magnar Witzøe, listene. Han er oppført med en formue på 11,14 milliarder kroner. Det er en økning på 1,3 milliarder kroner fra året før. I 2015 lå han som nummer to på listen over landets rikeste.
Det var mot slutten av 2011 at trønderen fikk overført nær samtlige aksjer fra farens selskap Kverva, noe som på den tiden gjorde ham til Norges yngste milliardær.
Til Adresseavisen har faren tidligere uttalt at det var lange diskusjoner i familien om å skulle være 19 år, og få lagt ansvaret for selskapets aksjer i fanget:
– Det er plusser og minuser. Det vil påvirke deg på mange måter, på godt og vondt. Det kan påvirke forholdet til kameratene, sa pappa Gustav Witzøe til avisa.
Witzøe og hans familie har en eierandel i oppdrettskjempen Salmar på 53,4 prosent. Aksjen steg med over 75 prosent i løpet av 2016.
Røkke nest rikest
Landets nest rikeste er forretningsmannen og industrieieren Kjell Inge Røkke med en formue på over 11 milliarder kroner. Røkke startet karrieren sin ombord på en tråler som drev fiske i hjemtraktene hans.
Etter hvert flyttet han til USA, og etter å ha spart opp en halv million kroner, kjøpte han sin første fiskebåt og etter hvert sitt eget selskap
Han etterfølges av bergenseren og næringslivsmannen Trond Mohn som har tjent seg rik på pumpeutstyr til oljetankere. Han er kjent for å bruke penger på veldedige formål.
Rike tobakksarvinger
På fjerde- og femteplass kommer tobakksarvingene Katharina Gamlemshaug Andresen og Alexandra Gamlemshaug Andresen, med henholdsvis 7,73 og 7,72 milliarder kroner i formue.
Mens Alexandra driver aktivt med dressurkonkurranser, har Katharina tatt steget inn i Ferd-systemet, der hun jobber for familiebedriften.
Da sistnevnte gjestet «Skavlan» i fjor, forklarte hun at det ikke alltid har vært like lett å vokse opp med en så enorm formue.
Listene bygger på tall fra Skattedirektoratet. De kan bli endret etter klagebehandling. Vi gjør oppmerksom at listene kan inneholde feil.