Dette er Eirik Jensen-saken

Saken mot korrupsjonssiktede Eirik Jensen (58) har skapt overskrifter i to år. I dag ble han tiltalt for grov korrupsjon og medvirkning til grov narkotikaforbrytelse. NRK har oppsummert det du bør vite om Eirik Jensen-saken.

Eirik Jensen

Eirik Jensen ble pågrepet for to år siden, mistenkt for grov korrupsjon. 16. oktober 2014 ble siktelsen utvidet til å omfatte også medvirkning til grov narkotikaforbrytelse.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Kl. 12 mandag fikk Eirik Jensens advokater beskjed om at Jensen er tiltalt for grov korrupsjon og medvirkning til grov narkotikaforbrytelse.

Det er dermed klart at det blir rettssak mot den tidligere polititoppen, som er berammet til høsten.

Det er to år siden Eirik Jensen ble pågrepet i garasjen ved sin tidligere arbeidsplass, på politihuset på Grønland i Oslo. Saken mot Jensen har fått mye oppmerksomhet i media. NRK ramser opp de viktigste punktene:

Dette er Eirik Jensen-saken:

 • Høsten 2013 avslører politiet en hasjliga i Bærum, blant annet gjennom omfattende spaning. Hovedmannen er investoren Gjermund Erik Cappelen.
 • 19. desember 2013 pågripes Cappelen og hans nettverk.
 • Cappelen har forklart i avhør at Jensen skal ha mottatt penger og tjenester i bytte mot «andre tjenester».
 • Mistanken knyttes til SMS-kontakt, pengeoverlevering, funn av kontanter, kontoinnskudd og oppussing av et bad.
 • Fredag 30. mai ble Jensen løslatt, men korrupsjonssiktelsen opprettholdes.

LES OGSÅ: Alt om utviklingen i Eirik Jensen-saken i NRKs Nyhetssenter.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Avisforsider med Eirik Jensen

Avisforsider med Eirik Jensen. Det har vært et massivt medietrykk mot den siktede polititoppen.

Foto: NRK
 • Cappelen har forklart at Jensen bisto ham med hasjsmugling i flere år. 16. oktober 2014 ble siktelsen utvidet til å omfatte også medvirkning til grov narkotikaforbrytelse.
 • Jensen nekter all straffskyld.
 • Jensen har jobbet i Oslo politidistrikt siden 1977 og var blant annet leder for Oslo-politiets gjengprosjekt fra 2006 til det ble lagt ned i 2011, en beslutning Jensen mente var ødeleggende for politiets dialog med gjengene og det forebyggende arbeid med gjengkriminaliteten i hovedstaden.
 • Jensen jobbet i politimesterens strategiske stab før pågripelsen og skulle om kort tid gå av med pensjon. Senere har han gitt bok om sitt politiliv, og skriver for tiden på en krimroman.
 • 19. november 2015 ble seks medlemmer av Gjermund Cappelens hasjnettverk blir dømt til mellom 5 og 16 års fengsel. Den sjuende møtte ikke i retten og er etterlyst av politiet. Cappelen er funnet skyldig i oppbevaring og salg av 1,4 tonn hasj, men får ikke utmålt en straff før retten har behandlet nettverkets innførsel av narkotika.
 • – Jeg har barn som aldri har visst hva pappa har drevet på med. Det har vært en del av hele greia, at de nå skal få lov til å sette seg inn i hva dette har vært. Jeg har på en måte valgt dem bort, for jeg mente at jeg hadde et samfunnsoppdrag som krevde mye. Det har gått på bekostning av dem to og barnebarn. Det er noe jeg sliter med, sa Jensen i mars i fjor.
 • Riksadvokaten har bestemt at Eirik Jensen blir tiltalt for grov korrupsjon og medvirkning til grov narkotikaforbrytelse.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Eirik Jensen forteller om sin nye bok

– Jeg er bekymret for utviklingen i politiet. Man må ut for å få kunnskap, være ute på gata, sa Eirik Jensen da han møtte pressen for å presentere sin nye bok «På innsiden», om sitt liv som politimann.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger