Hopp til innhold

Dette er de vanlige symptomene på korona for vaksinerte

Tap av luktesans har falt ned på listen over de vanligste symptomene. Vaksinerte blir sjeldnere smittet og de får mildere symptomer viser en bred britisk studie.

Veggmaleri som viser en kvinne som nyser

NYSING: Den britiske kunstneren Banksy var litt foran i løypa da han i desember i fjor, før massevaksineringen tok til, malte dette bildet av en nysende kvinne. For vaksinerte er gjentagende nysing et symptom på koronasykdom. Det er det ikke for uvaksinerte.

Foto: GEOFF CADDICK / AFP

Helt siden starten av pandemien har covid-19 Symptom Study samlet inn informasjon om britene. Etter at store deler av befolkningen er vaksinert ser forskerne en endring i symptomene for koronasykdom.

Den største forskjellen på vaksinerte og uvaksinerte er nysing.

– Våre data tyder på at å nyse mer enn vanlig kan være et symptom på koronasykdom, men bare blant vaksinerte, skriver forskerne bak studien.

En positiv hurtigtest

SMITTET: Er du vaksinert er det mye mindre sannsynlig at du vil få en slik positiv test. Får du likevel en slik, kan du vente deg noe som ligner på forkjølelse.

Foto: TOBY MELVILLE / Reuters

Ligner på forkjølelse

Folkehelseinstituttet regner med at vaksinen gir deg 60–80 prosent beskyttelse mot smitte. Det er altså vesentlig mindre sannsynlig at du blir smittet dersom du er vaksinert.

Ender du som vaksinert likevel opp med å bli smittet, og utvikler symptomer, viser den britiske studien at det vil være som en forkjølelse.

Britene lister opp over 20 symptomer på covid-19. For vaksinerte er de vanligste symptomene rennende nese, hodepine, sår hals og gjentagende hoste. Tap av luktsans og feber er også symptomer vaksinerte kan få, men de ligger litt lenger ned på listen.

Overlege og forsker Kristin Greve-Isdahl Mohn

NY TIDSREGNING: Overlege Kristin Greve-Isdahl Mohn ved Haukeland universitetssykehus mener det startet en ny tidsregning innen sykdomsbelastning da folk hadde blitt vaksinert.

Foto: Universitetet i Bergen

– Her er det neppe snakk om rennende nese alene som symptom på covid-19. Dette er klassiske forkjølelsessymptomer og det normale er å ha flere samtidig, forklarer overlege og forsker ved Universitetet i Bergen Kristin Greve-Isdahl Mohn.

Slik som på sykehuset

Den britiske undersøkelsen er basert på en app som flere millioner mennesker har. Brukerne rapporterer om alle mulig symptomer de har og om de har testet positivt eller negativt.

Symptomer på koronasmitte

MANGE PUNKTER: Slik arter symptomene på koronasykdom seg for vaksinerte og delvaksinerte. Grafikken er fra en artikkel i Lancet der forfatterne har brukt data fra Covid-19 Symptom Study.

Foto: Lancet

De aller fleste av brukerne som rapporterer om symptomer og positiv test havner ikke på sykehuset. De blir ikke syke nok.

– Symptomene de forteller om speiler likevel det vi ser på sykehuset. De fullvaksinerte får et mindre alvorlig forløp med mildere symptomer og med mindre behov for avansert behandling, forteller Greve-Isdahl Mohn.

Overlegen legger til at dette gjelder fullvaksinerte med underliggende sykdommer. De har liten erfaring på sykehuset med i utgangspunktet friske fullvaksinerte.

– Det er en ny tidsregning etter vaksinene, sier Greve-Isdahl Mohn.

Gunnveig Grødeland

LOGISK UTVIKLING: Vaksineforsker Gunnveig Grødeland mener det er helt naturlig at vaksinen fører til mindre alvorlige symptomer for de som likevel blir smittet.

Foto: Kristin Ellefsen / Kristin Ellefsen/UiO

Naturlig forklaring

De britiske funnene overrasker ikke vaksineforsker Gunnveig Grødeland ved Universitetet i Oslo.

– Immunsystemet til de vaksinerte er trent til å gjenkjenne koronaviruset. Når det er trent, så kommer slike immunresponser som rennende nese og sår hals fortere, forklarer Grødeland.

Dette er det samme som skjer ved en forkjølelse. Da blir vi smittet av virus som vi for første gang ble kjent med i barndommen. Immunsystemet kjenner det raskt igjen, og gir oss milde symptomer.

Grødeland poengterer at vaksinen har endret hvor alvorlig det er for folk å komme i kontakt med viruset.

– For de vaksinerte er smitte av SARS-CoV-2 viruset ikke mer farlig enn smitte av hvilket som helst forkjølelsesvirus, forklarer Grødeland.

AKTUELT NÅ