Hopp til innhold

Derfor flytter rikingene til Sveits

Kjell Inge Røkke følger andre milliardærer og Bjørn Dæhlie og flytter til Sveits. Hva er fordelene med bosted i alpelandet?

Folk sitter på en terrasserestaurant med utsikt mot Lugano i Sveits.

NYTT HJEM: Folk sitter på en terrasserestaurant med utsikt mot Lugano i kantonen Ticino i Sveits. Hit har Kjell Inge Røkke meldt flytting. Ticino er den fattigste kantonen i Sveits.

Foto: ARND WIEGMANN / Reuters

– Jeg valgte Lugano som nye bosted – det er verken billigst eller har de laveste skattene, men det er til gjengjeld et flott sted som ligger sentralt i Europa.

Slik begrunner Kjell Inge Røkke adresseskiftet til Lugano i Sveits.

Men flere eksperter peker på de svært gunstige skattefordelene i landet som en mer sannsynlig årsak.

Sveits rangeres nemlig som nummer 5. på organisasjonen Tax Justice Networks liste over verdens største skatteparadis.

Totalt anslår nettverket at Sveits alene forårsaker andre land et årlig tap på 2 milliarder dollar ved å tilby milliardærer fordelaktige skatteregler.

Men hva er disse reglene – og hvilke nordmenn har benyttet seg av dem?

Norge taper mange hundre millioner

Det avgjørende er at Røkke nå slipper både formuesskatt og skatt på utbytte fra aksjer, forklarer skatteekspert Eivind Furuseth.

KRITISK: Skatteekspert Eivind Furuseth mener mye tyder på at Bru ikke oppfylte kravene for å få skattefri pendlerbolig i Oslo.

Førsteamanuensis ved Institutt for rettsvitenskap og styring, Eivind Furuseth.

Foto: WILLIAM JOBLING / NRK

– Ved å flytte til Sveits slipper nå Røkke å betale formuesskatt til Norge, som er en av de høyeste formuesskattene i hele verden. I tillegg slipper han dersom han bor i Sveits i mer enn fem år å skatte på utbytte fra aksjene sine, sier han.

For Norge medfører flyttingen et tap på hundrevis av millioner kroner i året.

I 2020 betalte Røkke ifølge skattelisten 175 millioner kroner i skatt, noe som gjorde ham til Norges andre største skatteyter.

Og siden 2012 har Røkke betalt til sammen 1,2 milliarder i skatt.

Les også Kjell Inge Røkke melder flytting til Sveits

Kjell Inge Røkke

Kan forhandle egen skattesats

Akkurat hvor mye Røkke vil spare er vanskelig å beregne.

Det sveitsiske skattesystemet er komplisert. Det er fordi landet er delt opp i 26 kantoner, små regioner med en høy grad av selvstyre.

Og hver av kantonene kan bestemme sine egne skatteregler. I tillegg samles noen av skattene inn på føderalt, kommunalt og kirke-nivå. Litt av et lappeteppe.

Kantoner i Sveits

Sveits' 26 kantoner. Kjell Inge Røkke skal flytte til den italienskspråklige kantonen Ticino i sør.

Foto: Arno-nl / Wikimedis Commons

Ifølge Eivind Furuseth, kan man i tillegg individuelt forhandle hvor mye man betaler i formuesskatt med de forskjellige myndighetene:

– Slik jeg forstår det er det vanlig å ta et møte med skattemyndighetene når man flytter til Sveits, og så kommer man frem til en enighet.

Kjell Inge Røkke under åpningen av Skulpturparken i Akerkvartalet, hovedkontoret til Aker på Fornebu.

Kjell Inge Røkke sier han gradvis vil tre ut av styrene i porteføljeselskapene sine, og vie seg mer til filantropiske aktiviteter.

Foto: Lise Åserud / NTB

Sparer rundt 120 millioner kroner i året

Ifølge en oversikt fra konsulentselskapet Transforma ligger formuesskatten i Røkkes nye hjem i Ticino, på 0,48 prosent for formue over 52 millioner kroner.

I Norge ligger den til sammenlikning på totalt 1,1 prosent på formue over 10 millioner kroner.

I 2020 hadde Kjell Inge Røkke en likningsformue på 19,6 milliarder kroner. Dersom han hadde hatt samme formue i dag, ville han spart rundt 120 millioner kroner bare på den lavere formuesskatten i Lugano.

Sammenliknet med andre skatteparadis, har også Sveits en svært sentral posisjon i Europa, og svært høy levestandard.

Det kan være grunnen til at det fjellrike landet har den klart høyeste andelen dollarmillionærer i verden: 14,9 prosent av befolkningen ifølge banken Crédit Suisse.

AKTUELT NÅ