Davud vet ikke om dobbeltspillet

Forsvarer Carl Rieber-Mohn får ikke informere klienten om at en av hans medsiktede i terrorsaken har vært informant for politiet.

David Jakobsen (t.h.) og hans forsvarer Kjell T. Dahl

David Jakobsen (t.h) har fôret PST med informasjon siden november i fjor.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

Årsaken til det er at opplysningene om David Jakobsens samarbeid med politiet ligger i klausulerte dokumenter som advokaten ikke har lov til å videreformidle klienten Mikael Davud.

Både Davud og Jakobsen ble mandag varetektsfengslet i fire uker med medieforbud og brev- og besøksforbud i hele perioden.

Davud har dermed heller ikke hatt mulighet til å få vite om kameratens dobbelspill gjennom media.

Ble bedt om å skaffe falskt pass

Etter det NRK erfarer, tok David Jakobsen kontakt med politiet etter å ha blitt bedt om å skaffe et falskt pass til en person den terrormistenkte trioen skulle forsøke å få inn i landet.

Det var episoden som fikk Jakobsen til å ringe politiets nødnummer.

Derfra ble han satt over til Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

– Én episode var avgjørende

Jakobsens forsvarer, Kjell T. Dahl, ønsker ikke å kommentere NRKs opplysninger i kveld.

Tidligere i dag fortalte han at klienten hadde gått til PST med informasjon fordi han fryktet medsiktede Mikael Davud.

At Jakobsens har vært PSTs informant, kommer frem i saksdokumentene. Dermed risikerer Jakobsen at også Davud, mannen som var årsaken til at han tipset PST, får vite at kameraten har tystet på ham.

– Høsten 2009 ble Jakobsen bekymret over enkelte forhold knyttet til medsiktede Mikael Davud. Davuds adferd og noen særlige forhold gjorde at Jakobsen ringte politiet, fortalte Jakobsens forsvarer, Kjell T. Dahl i dag.

Det var særlig en episode som gjorde at Jakobsen informerte PST.

– Det var en nøkkelepisode som gjorde at brikkene falt på plass. Den var så alvorlig at han gikk til politiet, sier Dahl.

Denne nøkkelepisoden var altså at Jakobsen ble bedt om å skaffe et falskt pass, etter det NRK kjenner til.

Hyppige møter

Det var i november i fjor. Siden den gang har Jakobsen vært PSTs informant.

– Han har jobbet tett med PST og hatt møter med dem i snitt 3-4 ganger i måneden, både hos PST og på ulike steder i Oslo-området, sier Dahl.

David Jakobsen fortalte imidlertid ikke om kjøpet av kjemikalier.

– Det beklager han. Det henger sammen med at forsto at det muligens dreide seg om en farlig sak. Dermed ville han prøve å beskytte seg selv. Men han har fortalt om kjøpet fritt i avhør, opplyser forsvareren.

Varetekt i fire uker

Mandag kveld ble det klart at både David Jakobsen og Mikael Davud varetektsfengsles i fire uker. Påtalemyndigheten ba opprinnelig om åtte ukers varetekt.

De to terrorsiktede får brev- og besøksforbud og medieforbud i hele perioden.

I to av ukene ilegges de fullstendig isolasjon. De får da snakke med sine forsvarere, men får ikke ha noen kontakt med medfanger.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Video Kjell T. Dahl i pausen under fengslingsmøtet

– Han var en venn, sier usbekeren David Jakobsen om den antatte hovedmannen Mikael Davud.

Frykter for sikkerheten

Jakobsen er forferdet over at han er pågrepet og siktet i saken etter å ha vært en kilde for PST, og for at han nå er eksponert som informant.

– Ansvaret for ham og hans families sikkerhet, etter den håndteringen PST har vist nå, ligger fullt ut hos PST, sier Dahl.

– Jakobsen trodde faktisk at han var pågrepet som en dekkoperasjon for at han skulle beskyttes som informant. Hans forhold til PST i dag, kan beskrives som en stor skuffelse.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger