Hopp til innhold

Cruisepassasjerene rømmer Oslo

I år kommer over 100.000 færre cruiseturister til å gå i land i Oslo, sammenlignet med 2011. Neste år blir det enda færre.

Cruiseskip i Oslo

BLIR FÆRRE: Et cruiseskip ved havna i Oslo i 2014. Det er ventet færre cruiseturister til byen i løpet av året.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Anette Brække

OPPLEVER NEDGANG: Anette Brække prøver å få cruiseturistene tilbake.

Foto: NRK

– Prognosene for 2016 ser ganske stusselig ut, sier Anette Brække, cruisekoordinator ved Oslo Havn.

Luksusskipet Europa ligger til havn ved festningen i Oslo. En besetning på 285 har ansvaret for 405 gjester, som nå nyter finværet i hovedstaden. Men hos Oslo Havn er det lite som skinner av cruiseskiptallen. Toppåret var i 2011 med 173 anløp og 312.000 passasjerer. For 2015 ligger prognosene på 105 anløp og 200.000 passasjerer.

– Drar dere ikke fordel av en svak norsk krone?

– Nei, rederiene planlegger i lang tid i forkant. En kortsiktig lav kronekurs får ikke vi noe effekt av, sier Brække.

Grafikk cruiseskip Oslo

STOR NEDGANG: Det blir færre og færre cruiseskip som legger til i Oslo. Passasjerfordelingen i grafikken gjelder på verdensbasis.

Foto: Marco Vaglieri/Tom Johansen

Nesten 100 millioner

For 2016 er det foreløpig 80 skip som har meldt sin ankomst, men Oslo Havn håper det fortsatt kan komme 15-20 skip til og dermed nærme seg årets tall.

– Hva betyr nedgangen for Oslo Havn?

– For oss blir det mindre penger til vedlikehold og opprettholding av tilbudet vi har, men vi tjener fremdeles penger på cruise, svarer Brække.

– Det er mest byen som merker nedgangen fordi det er betydelige inntekter som går tapt. Vi vil gjøre alt for å få cruiseturistene tilbake.

Sandra Diana Bratland

POSITIV: Sandra Diana Bratland mener de nasjonale tallene ikke er fullt så dramatiske.

Foto: Cruise Norway

Hun forteller at cruiseturistene i gjennomsnitt legger igjen 860 kroner. I 2011 hadde Oslo 312.859 cruisegjester. I år er estimatet 200.000. Det betyr 97 millioner kroner i tapte inntekter for hovedstatens næringsliv.

– Når det gjelder cruise er ikke dette noe som Oslo Visitor Centre merker på antall besøkende, men det berører hele reiselivsnæringen i Oslo, sier Pia Eriksen, PR-assistent i Visit Oslo.

Langt færre skip

Også på landsbasis er det en nedgang både i antall anløp og antall passasjerer. I 2015 kommer det omtrent 14 prosent færre cruiseskip til norske havner.

– Noen av skipene som kommer er større enn tidligere og nedgangen i antall passasjerer er på 3,5 prosent. Så det er ikke så dramatisk som det kan se ut, mener administrerende direktør i Cruise Norway, Sandra Diana Bratland.

– Hva er grunnen til nedgangen?

– Det er nok flere årsaker til at det går ned nå. Andre markeder som Asia og Australia har fått et oppsving og flere skip drar dit. I tillegg er det nok en effekt av svoveldirektivet som ble innført fra 1. januar i år. Alle skip som kjører opp til 62. breddegrad må redusere svovelbruken med 90 prosent, sier Bratland.

 Florian og Ulrike Graebner

LIKER OSLO: Florian og Ulrike Graebner synes Oslo er en flott by.

Foto: NRK

Blant turistene på Europa er det tyske ekteparet Florian og Ulrike Graebner. De er tilbake i Oslo 25 år etter forrige besøk.

– Oslo er en flott by. Det er mange fine butikker, varehus og mye fint design, sier Florian.

– Hvorfor valgte dere å komme med et skip?

– Det er en lett måte å reise på. Vi har alt ombord og kommer hele tiden til nye steder, sier Ulrike.

Cruiseskip og passasjerer

FÆRRE SKIP: Også på landsbasis er det en negativ trend. I år kommer det 14 prosent færre cruiseskip. Tallene er hentet fra Cruise Norway, en interesseorganisasjon for norske havner.

Foto: Marco Vaglieri/Tom Johansen

AKTUELT NÅ