Hopp til innhold

Brudd i rovdyrforhandlingene

Halv tre i natt brøt forhandlingene om et rovdyrforlik sammen i Stortinget. Dermed blir det ingen endringer på rovdyrsforliket fra 2004.

Ulv, Jerv og Gaupe

Partiene på Stortinget har ikke blitt enige om bestandsmål og forvaltning av rovdyrene i Norge – ulv, bjørn, jerv og gaupe.

Foto: Franck Delhomme/Pete Cairns(BBC)/Namsskogan Familiepark

Regjeringen ønsket å få opposisjonen med seg i en bred enighet om nye bestandsmål for ulv og bjørn og en rekke andre forhold.

Forhandlingene har pågått i hele vår, men særlig intensivt de siste to ukene. Den første konkrete skissen ble lagt på bordet 31. mai.

Partiene startet forhandlingsinnspurten klokken 17. tirsdag ettermiddag. Etter det NRK erfarer, var det tårer rundt forhandlingsbordet mens de harde drakampene pågikk i kveldstimene.

Full stans i forhandlingene

Frp, Høyre og Senterpartiet vil flytte mer makt lokalt i forvaltningen og ønsker en klar nedgang i bestands-målet for bjørn, ulv, gaupe og jerv.

Vi ønsket oss en politikk som gjorde hverdagen enklere for disse menneskene som må leve med konsekvensene av å ha rovdyr tett innpå seg, sier Erling Sande fra Sp.

– Vi tror en mer lokal forvaltning vil være konfliktdempene når de lokale selv får bestemme over politikken som føres, sier Siri Meling fra Høyre.

SV og Venstre ser på dagens bestandsmål som et minimumskrav og sterkt motsatt seg forslaget om å kutte i bestandsmålene.

Ap valgte side med SV i nattens forhandlinger, noe som satte en stopper for forhandlingene.

– Veldig veldig synd

Etter det NRK kjenner til, ble det diskutert om å utsette hele ulvespørsmålet knappe to år for å samordne seg med Sverige. Dette kunne ikke Høyre godta på sparket.

– Striden var størst om bestandmål og forvaltningsregime, sier Høyres Siri Meling til NRK.

– Jeg var sikker på at vi ville komme i mål med noe som var det beste for både beitenæringen og rovdyrene våre. Det fikk vi ikke til og det synes jeg er veldig veldig synd, sier Eirin Sund (Ap) som ledet forhandlingene.

Det er også diskutert om man skal gjøre det enklere å drepe streifdyr og skadedyr, typisk ulv og bjørn som oppholder seg utenfor rovdyrsonen og/eller i tettbebygde strøk.

Les: Kamp om de store rovdyrene

Forventet nytt rovdyrforlik

Det er ventet at et nytt rovdyrforlik også vil omhandle signaler om en mer lokal forankret rovdyrforvaltning, nye regler for erstatningsordning og adgang til nødvergerett for hund.

Senterpartiet og Fremskrittspartiet var ikke med på rovdyrforliket fra 2004.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger