Broren til drapsoffer: Hårreisende at ledelsen ikke har tatt tak

Broren til Anna Kristin Gillebo Backlund som ble drept på Små Enheter på Vollen i Asker reagerer kraftig på at behandlingsinstitusjonen nok en gang får kritikk fra Fylkesmannen.

Amund Gillebo

OPPGITT: Amund Gillebo opplevde at lillesøsteren hans ble drept på jobb. Han reagerer på at institusjonen igjen får refs for at ansatte er alene med ungdom med store problemer.

Foto: Sarah Pierstorff / NRK

Nok en gang får behandlingssenteret Unicare Små Enheter kritikk.

Kritikken går på at ansatte arbeider alene med ungdommer med store problemer og utfordringer. Det kommer frem i en fersk tilsynsrapport fra Fylkesmannen i Oslo og Akershus og Fylkesmannen i Østfold.

Les også: Tilsynsrapport kritiserer institusjon der miljøterapeut ble drept

Det var ved behandlingsinstitusjonen Små Enheter at miljøterapeut Anna Kristin Gillebo Backlund ble drept i oktober 2014. Hun arbeidet ved institusjonens avdeling i Asker, Vollen. Denne avdelingen har ledelsen bestemt seg for å legge ned.

– Peker på de samme tingene

Anna Kristin Gillebo Backlund

Miljøterapeut Anna Kristin Gillebo Backlund (30) ble drept i den private barnevernsinstitusjonen Små Enheter i Vollen i Asker den 28. oktober 2014.

Foto: Privat / NTB scanpix

Backlunds bror, Amund Gillebo, sier til NRK at rapporten fra Fylkesmannen bekrefter inntrykket om at ledelsen ved Unicare Små Enheter ikke tar sitt ansvar på alvor.

– Dette tilsynet er gjennomført fra slutten av 2015 og ut mai i år. Det pekes fortsatt på de samme tingene som etter drapet: Blant annet mangel på opplæring og risikovurderinger. Det er hårreisende at ledelsen ikke har tatt tak, når det har medført at de har mistet en av sine arbeidstakere.

Han sier familien er opptatt av at ansvaret plasseres der det hører hjemme.

– Når noen blir drept på jobb, under slike omstendigheter som i dette tilfellet, så må det få noen følger. Her var det advarsler og mange varsellamper som burde ha lyst. En kompetent ledelse burde ha tatt tak i signalene, og det kan vi ikke se har blitt gjort her på en god nok måte.

Daglig leder: Gjør endringer

Ny daglig leder i Unicare Små Enheter, Joacim Solum, sier at de nå endrer utformingen ved flere avdelinger.

– Vi har sett at Vollen ikke er optimalt utformet, og har besluttet å etablere dette tilbudet i en ny bolig som er bygget mer opp rundt fellesskapsløsninger. Vi har også en annen avdeling hvor vi nå har åpnet opp mellom etasjene i huset.

– I rapporten fra arbeidstilsynet fra desember 2014 fikk dere kritikk for manglende risikovurdering knyttet til alenearbeid. Hvorfor har dere ikke endret praksisen?

– Vi har gjort endringer i skriftlige risikovurderinger og endringer internt i organisasjonen siste året. Vi har gode risikovurderinger og prosedyrer for de konkrete situasjoner hvor det er riktig miljøterapi å drive selvstendighetstrening med en til en bemanning, skriver Solum i en epost til NRK.

Kritikk fra flere hold

Institusjonen har sju avdelinger for ungdom i alderen 13 til 20 år som er utsatt for omsorgssvikt og traumer, har relasjonsskader, atferdsproblematikk og symptomer på psykiske lidelser.

Etter drapet på Backlund har Små Enheter blitt kritisert av Arbeidstilsynet og Fylkesmannen i Oslo og Akershus. Politiet etterforsker fortsatt om behandlingsinstitusjonen har brutt arbeidsmiljøloven.

Behandlingsinstitusjonen har i senere tid blitt kjøpt opp av Unicare, og har derfor byttet navn fra Små Enheter til Unicare Små Enheter.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger