Hopp til innhold

Brende: – Ikke noe nytt i det Russland sier

Utenriksminister Børge Brende (H) sier den russiske utenriksministeren ikke har endret standpunkt om norsk retur av flyktninger til Russland.

Børge Brende om Sergej Lavrovs uttalelse om russisk grense

Utenriksminister Børge Brende (H) om Russlands retur-nei.

Vi har vært i møte med russiske myndigheter, og det ligger ikke noe nytt i det utenriksminister Sergej Lavrov har sagt.

Det sier Brende etter at Russlands utenriksministeren tidligere i dag sa til NRK at landet ikke ville ta tilbake flyktninger fra Norge.

– Han slår fast det vi har vært enige om, at de med gyldig opphold og multivisum skal vi finne ordninger for retur av.

Fortsatt uenige om hvem som skal returneres

Brende sier det har vært viktig for Norge å kunne slå fast at de to landene fortsatt er enige om gruppen på 700 flyktninger de hele tiden har vært enige om å returnere.

– Men så er vi uenige om de som har en annen type visum, sier Brende.

Dette er flyktninger som har multivisum i Russland, men der flyktningene har fått disse uten at de fyller kravene for denne typen visum.

Dette gjelder blant annet flyktninger som har kjøpt visum av for eksempel menneskesmuglere på vei til eller gjennom Russland.

Fra tusenvis til null på noen måneder

Brende vil ikke karakterisere situasjonen som har oppstått i forhold til Russland som krevende på spørsmål fra NRK.

– Det som var svært krevende var situasjonen i fjor høst. Da kom det tusenvis gjennom Russland til Norge. Der fikk vi til en forståelse som har gjort at det i det siste ikke har kommet noen. Det å videreføre det konstruktive samarbeidet er veldig viktig for oss. Så har vi blitt enige om at vi kan returnere en del av dem som har kommet. Det er viktig å holde fast ved det, og vi har fått bekreftet at vi har en felles forståelse om dette med russiske myndigheter, sier Brende til NRK.

AKTUELT NÅ