NRK Meny
Normal

Breivik krever doblet ukelønn for ha råd til frimerker

Terrordømte Anders Behring Breivik sier han ikke har nok penger til å sende de brevene han ønsker, og fremmer nå en tolvpunkts kravliste for å bedre egne soningsforhold.

Breivik og Tord Jordet

Anders Behring Breivik sammen med advokat Tord Jordet under 22. juli-rettssaken i Oslo tingrett.

Foto: Hakon Mosvold Larsen / Afp

Kravene i brevet, som ifølge nyhetsbyrået AFP er datert 29. januar, omfatter blant annet stopp på daglig kroppsvisitering og rett til å kommunisere friere med verden utenfor fengselsmurene, noe han mener han har krav på i henhold til menneskerettighetene.

– Det desidert viktiste for ham er kommunikasjonen med omverdenen, at han kan skrive og motta brev, sier Breiviks advokat Tord Jordet.

For å ha muligheten til dette, krever han derfor dobling i ukelønnen han mottar i fengselet. Breivik ønsker at hans standard ukentlig kvote på 300 kroner blir fordoblet, spesielt for å dekke kostnadene til brevene han sender.

– Han har per i dag så å si totalforbud fra å kommunisere med sine støttespillere. Han får ikke post inn, og kan ikke sende brev ut med politisk budskap, sier Jordet, som mener Kriminalomsorgen tolker jussen for strengt, og dermed feil.

– Samtidig ber han om mer penger til frimerker. Da må han ha noe korrespondanse?

– Ja. Han får sendt frankert post, men det er ikke gitt at det faktisk sendes, svarer Jordet.

Posten som sendes til og fra innsatte blir overvåket og sensurert av fengselsmyndighetene. Breivik klager over begrensningene han er underlagt, som bremser ned kontakten med omverdenen.

Vurderer sultestreik

I brevet som nyhetsbyrået AFP siterer fra, og som også er sendt flere andre medier, skriver Breivik at han vurderer sultestreik.

«Dere har satt meg i helvete (...) og jeg vil ikke klare å overleve så lenge. Dere dreper meg,» skrev han til fengselsmyndighetene i november, og truet med sultestreik og ytterligere vold fra høyreekstreme.

I brevet skriver Breivik at sultestreik er det eneste alternativet siden det ikke har vært noen reell forbedring i fengselsforholdene.

– Det er et meget alvorlig virkemiddel som er blitt diskutert i flere måneder. Det er noe som vurderes gjennomført for å vise at han mener alvor med at situasjonen er så ille som han gir uttrykk for, kommenterer Jordet.

«Sultestreiken vil ikke ende før justisminister (Anders) Anundsen og leder av KDI (kriminalomsorgen) slutter å behandle meg som et dyr,» skriver Breivik, og legger til at han snart vil offentliggjøre startdatoen for protestaksjonen.

– Det pågår ingen sultestreik ved Skien fengsel per nå, opplyser Karl Hillesland, fungerende leder ved Skien fengsel, til NRK.

Han sier han ikke kan kommentere enkeltpersoner eller -saker på grunn av personvern og sikkerhetshensyn. Hvorvidt Breivik faktisk har brevkorrespondanse fra fengselet, vil han derfor ikke si noe om.

– Vi vil ikke definere noen av soningsforholdene ved Skien fengsel som torturlignende, sier Hillesland.

Ønsker Playstation

Blant de mer spesielle kravene er at Playstation 2 byttes ut med den nyere Playstation 3, med tilgang til det han mener er spill mer egnet for voksne, og som han kan plukke ut selv.

«Andre innsatte har tilgang til voksenspill mens jeg bare har rett til å spille mindre interessante spill for barn. Et eksempel er «Rayman Revolution», et spill rettet mot treåringer,» skriver 35-åringen i brevet.

– Forstår du at dette kan fremstå som underlig for den norske befolkning?

– Jeg forstår at det kan fremstå slik når man trekker dette isolert ut. Man må huske at dette er en person som over svært lang tid har sittet isolert. Han får ikke ha kontakt med andre insatte eller være med på de aktivitetene de får. Da har man etter loven særlige rettigheter med tanke på å få økt tilbud på aktivitetssiden, sier Jordet.

– Dette er ikke luksusgoder. Det er nødvendige tiltak for å unngå unødige lidelser hos innsatte av fysisk eller psykisk art, sier Jordet.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger