Brasil-trøbbel sender Hydro rett ned på Oslo Børs

Aksjekursen i Norsk Hydro faller som en stein på Oslo Børs torsdag, etter at selskapet leverer mye svakere tall enn ventet for fjerde kvartal. Forklaringen er blant annet problemer i Brasil.

Svein Richard Brandtzæg, konsernsjef i Norsk Hydro

En smilende konsernsjef Svein Richard Brandtzæg før selskapets presentasjon av tallene for fjerde kvartal. Men på Oslo Børs er det ingen som eier Hydro-aksjer som smiler. Investorene sender aksjekursen rett i kjelleren.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Norsk Hydros økonomiske resultater rammes knallhardt av problemene i Brasil, som det fortsatt ikke er noen utsikter til løsning på.

En halv time etter børsåpning torsdag har verdien av selskapet falt med 7,8 prosent. Samtidig er hovedindeksen ned i overkant av 0,3 prosent.

– Norsk Hydro skuffet stort, noe som vil gi negative utslag i selskapets aksjekurs i dag. Selskapets svake tall skyldes ene og alene problemene i Brasil, skriver analysesjef Roger Berntsen i Netfonds i en oppdatering torsdag morgen.

Kursfallet gjør at selskapets verdi barberes med 6,5 milliarder kroner i skrivende stund.

Et lyspunkt i regnskapet for Hydro er at det tjener gode penger på rådyr strøm. Til tross for at selskapet produserte mindre strøm i fjerde kvartal, tjente det likevel mer penger enn i samme kvartal i fjor på grunn av de høye strømprisene.

– Forferdelig svakt

Siden i fjor vår har selskapets virksomheter i Brasil gått for halv maskin etter oversvømmelser ved alumina-raffineriet Alunorte i februar.

– Tallene var ikke noen fest for å si det forsiktig. Stort sett alle forretningsområdene var svakere enn ventet. Som helhet var det forferdelig svakt, sier analytiker Morten Normann i Carnegie til DN.no

Rødslam, avfallsdeponiet til Hydro Alunorte

Ett av avfallsdeponiene til Hydro ved selskapets anlegg Alunorte i Brasil. Kraftig regnvær for et snaut år siden ledet til problemene som nå rammer selskapets økonomi.

Foto: Cicero Pedrosa / NRK

Ifølge nettstedet sa finansdirektør Eivind Kallevik under resultatpresentasjonen at det kraftige resultatfallet skyldes høyere råvarekostnader, lavere aluminiumspriser, og lavere inntekter fra salg av overskuddskraft i Brasil.

Myndighetene i landet påla selskapet å stenge ned halve anlegget, noe som har ført til at også gruvedriften i landet (bauxitt) og produksjonen av aluminium ved Albras har gått for halv maskin.

Ingen ende på Brasil-problemene

– Resultatene våre reflekterer den krevende situasjonen vi står overfor i Brasil, i tillegg til økte råvarekostnader, sier konsernsjef Svein Richard Brandtzæg i en kommentar.

Han sier at det fortsatt er usikkert når Alunorte kan starte opp igjen for full maskin.

  • Hydros underliggende resultat før finansposter og skatt gikk ned i overkant av en halv milliard i fjerde kvartal, sammenliknet med 3,6 milliarder i samme kvartal i fjor.
  • Resultatet reflekterer hovedsakelig effekten av produksjonsbegrensningen ved Alunorte og økte råvarekostnader, skriver selskapet i sin rapport.

SISTE NYTT

Siste meldinger