Hopp til innhold

Borch tviholder på Borten Moe-støtten

Senterungdomsleder Sandra Borch mener fortsatt at Ola Borten Moe er en fremtidig Sp-leder, selv om det var den uttalelsen som utløste hele striden.

Senterungdomsleder Sandra Borch mener fortsatt at Ola Borten Moe er en fremtidig Sp-leder, selv om det var den uttalelsen som utløste hele striden.

SE VIDEO: Senterungdommens leder Sandra Borchs utpeking av Ola Borten Moe som Liv Signe Navarsetes etterfølger, utløste den store konflikten. Nå har hun gitt Navrasete sin støtte, men holder fortsatt en knapp på Borten Moe. Sandra Borch var NRKs lørdagsgjest.

– Ser du den kassen? Den har jeg alltid med meg, sier en blid Sandra Borch.

22 ekstra centimeter når det trengs, men så har vel neppe Senterungdommens leder hatt problemer med å synes i det offentlige rom den siste tiden.

Partiet hennes hadde en offentlig oppvask av de sjeldne denne uken. Senterparti-leder Liv Signe Navarsete måtte offentlig unnskylde sin oppførsel overfor Borch.

– Jeg må få lov til si hvem jeg har troen på i partiet

Det var som kjent utpekingen av Ola Borten Moe som Navarsetes etterfølger som utløste den store konflikten. Etter at Navarsete beklaget sin oppførsel, ble Borch venner igjen med sjefen.

Nå har hun gitt Navarsete sin støtte, men hun vil fortsatt ha Ola Borten Moe som fremtidig leder for Senterpartiet.

– Det kommer jeg til å fortsette å si. Ola er en fremtidig leder i Senterpartiet. Man kan sette spørsmålstegn ved når det skjer, men jeg må få lov til å si hvem man jeg troen på i partiet, sier Borch til NRK.

Navarsete og Borch

Liv Signe Navarsete da hun ga en uforbeholden unnskyldning til Sandra Borch etter utskjellingen på Dyrøy.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Letta og sliten

Navarsete innrømmet at hun hadde gått langt over streken og la seg flat:

– Jeg gjentar min unnskyldning uten forbehold og for at jeg ikke tok kontakt tidligere for å beklage det. Jeg gikk langt over streken med Sandra, og det skal ikke gjenta seg, sa Navarsete etter møtet i Sentralpartiets sentralstyre.

24-åringen fra Lavangen var letta for at utskjellingen ble tatt opp i partiets sentralstyre.

– Jeg er sliten og legger ikke skjul på det. Jeg har ingen politiske rådgivere rundt meg , så det har vært en stor påkjenning, sier Borch som har en mastergrad i rettsvitenskap fra Universitetet i Tromsø.

Det koster å gå i klinch med sin egen partileder, spesielt når hele landet sitter og ser på. Litt roligere er det å hande inn kake-ingredienser til gudbarnets dåp, men andre får ta seg av selve baksten.

– Jeg skal prøve det en annen gang. Jeg har lovet at jeg iallfall skal kjøpe ingrediensene, sier hun.

Sandra Borch

Sandra Borch forteller til NRK at hun er letta og sliten etter striden i Sp.

Foto: Trond Stenersen / NRK

– Vi har hatt lite kontakt med Navarsete

I konflikten er både hun og Senterungdommen blitt beskyldt for å ha lekket opplysningene om Navarsetes utskjelling i september til pressen, slik at partilederen ble ydmyket offentlig nå:

– Det er mange som spør om dette er en del av et politisk spill. Det tar jeg sterkt avstand fra, sier Borch.

Inntil de noe uønskede treffpunktene, har det nemlig vært liten kontakt mellom senterungdommene og sjefen:

– Vi har følt at vi ikke hadde den tette kontakten som vi håpet på, etter at det ble velt. Derfor er jeg veldig glad for at Liv Signe tar det innover seg og ønsker en tettere kontakt med oss nå. Hun har til og med invitert oss på hyttetur, sier Borch til NRK.

Lettkledde bilder i kalender

Ungdomslederen har latt omverdenen merke at hun finnes lenge før denne uken - for det meste politisk. Noen ganger dreies debatten, som da hun og Senterungdommen reduserte bekledningen betraktelig og lot seg avbilde til en kalender som straks går i trykken.

– Jeg er kortvokst og har ingen problemer med å snakke om det. Etter at de første bildene ble tatt med en kort kjole, kom det mange stygge kommentarer. De sa at jeg ikke bør gjøre det og at jeg ikke var modell, sier Borch.

Hun forteller at det aldri var budskapet hennes og fortsetter:

– Jeg ble forbanna og stilte rett og slett opp enda mer lettkledd. Så jeg svarte på kritikken på denne måten.

Lettkledde bilder

Leder av Senterungdommen, Sandra Borch, stilte opp lettkledd i partiets kalender tidligere i år.

Foto: Trond Stenersen / NRK

– Trygg på at jeg aldri blir høyere enn 142 centimeter

Det å være annerledes er ikke lenger et så stort problem, som da hun vokste opp og ble mobbet for det.

– Det har nok vært med på å styrke den personen jeg er i dag, for man blir litt tykkhudet når alle ungene lurer på hvorfor du er så liten, sier hun.

I dag flirer hun bare av barnas spørsmål og synes det er søtt og artig.

– Det er helt naturlig at ungene spør om høyden min. Jeg er veldig trygg på at jeg aldri blir noe høyere enn 142 centimenter og det er jeg inneforstått med. Det er sånn jeg er, forteller Borch.

– Heller KrF enn SV

Dagen etter oppvaksmøtet inntok Borch plass på bakerste benk da regjeringen feiret sine sju rødgrønne år med pølser og konsert.

Urokråka fra Lavangen snek seg raskt av sted og har mange ganger ment at Sp ikke alltid rimer så godt med Ap og SV:

– Vi står ganske langt fra hverandre i enkeltsaker, men i det store bildet har vi fått til en god politikk sammen. Jeg har sagt det tidligere. Hvis vi måtte velge mellom KrF og SV, så hadde jeg valgt KrF. Det er jeg ærlig på, samtidig som jeg skal samarbeide godt med både med SV og SU fremover.

Liv Signe Navarsete og Ola Borten Moe

Sp-nestleder Ola Borten Moe har uttalt at han er smigret over at mange ønsker han som partileder, men han avviser at det er aktuelt nå.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Borch stiller også til gjenvalg

Det er her makten samles, men når hun en dag er ferdig som ungdomsleder er det ikke stortingsplass hun higer etter:

– Da skal jeg ta advokatbevilgningen min. Jeg må komme meg ut i arbeidslivet. Det er viktig at ungdomspartiledere som har gått rett inn i politikken, får seg erfaring fra arbeidslivet.

Torsdag kunngjorde Liv Signe Navarsete at hun stiller til gjenvalg som partileder på Senterpartiets landsmøte til våren.

Sandra Borch stiller også til gjenvalg som leder av Senterungdommen på landsmøtet første helgen i november.

AKTUELT NÅ