Hopp til innhold

Bondelaget skuffet over Venstre

Bondelaget stusser over at Venstre trakk seg fra forhandlingene, og tilbyr bøndene et langt lavere tilbud enn opposisjonen.

Lars Petter Bartnes

FORUNDRET: Leder i Bondelaget, Lars Petter Bartnes, sier han forventer at Venstre ser alvoret i situasjonen, og endrer mening når det kommer til deres forslag til løsning på årets jordbruksoppgjør. Dette bildet er fra 19. mai da Bartnes var med på en bondeaksjon på Kalbakken i Oslo.

Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

– Det er skuffende at Venstre trekker seg fra forhandlingene som har pågått i mange dager. Det fører til økt usikkerhet rundt landbrukspolitikken, sier Lars Petter Bartnes i Bondelaget til NRK.

Fredag ettermiddag kom Vestre med et solo-tilbud til bøndene på 625 millioner kroner, etter å ha trukket seg fra samtaler med Ap, Sp, SV og KrF.

Venstre legger seg dermed over statens tilbud, men betydelig under opposisjonen, som ønsket å øke rammen i jordbruksoppgjøret til mellom 770 og 790 millioner kroner.

– Jeg er svært forundret over at de forslår et så lavt nivå. Det vil direkte føre til at inntektsgapet mellom jordbruket og andre grupper øker, målt i kroner, sier Bartnes.

Bondelaget viser til den nylige jordbruksmeldinga i Stortinget. Der står det blant annet at målet for norsk jordbrukspolitikk skal være å:

«redusere inntektsgapet mellom jordbruket og andre grupper i samfunnet. God markedstilpasning og produktivitetsutvikling vil være en forutsetning for inntektsdannelsen.»

– Jeg forventer at Venstre ser alvoret i situasjonen. Vi vet at Venstre har vært med på å sette målsetninga om å redusere inntektsgapet mellom jordbruket og andre inntektsgrupper, sier Bartnes.

Håper Venstre vender tilbake

Knut Storberget

– Jeg håper at Venstre kan snu; at de tenker seg om en gang til før de vender tommelen ned for en god inntektsutvikling for norske bønder, sier Knut Storberget (Ap).

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Jeg synes det er underlig at et parti med Venstres tradisjon, historie og forankring i distriktene er det partiet som faktisk nå bidrar til at det ikke kan dannes et flertall som gir bøndene den kjøpekraften de bør ha, sier Knut Storberget i næringskomiteen for Arbeiderpartiet.

Han sier Ap forhandler med Sp, KrF og SV for å få til et alternativt forslag som skal legges fram på mandag.

– Jeg håper at Venstre kan snu; at de tenker seg om en gang til før de vender tommelen ned for en god inntektsutvikling for norske bønder.

Også Senterpartiets Geir Pollestad er skuffet over Venstre.

– Dette betyr at Venstre ikke lengre står ved løftet fra jordbruksmeldingen om å redusere inntektsgapet. Dette er sterkt beklagelig og bekrefter inntrykket av at Venstre ikke greier å gjøre løfter om til praktisk politikk, skriver Pollestad i en e-post til NRK.

Trolig støtte i Høyre og Frp

Opprinnelig krevde bøndene 1,45 milliarder kroner i årets jordbruksoppgjør.

Trond Helleland

– Forslaget fra Venstre er et ansvarlig og godt tilbud til bøndene. Selv om det ikke er vår primærposisjon, vil vi sikre flertall for det i Stortinget, sier Høyres Trond Helleland.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Etter at bondeorganisasjonene avslo det siste tilbudet fra landbruksminister Jon Georg Dale (Frp) på 550 millioner, skal Stortinget avgjøre jordbruksoppgjøret 16. juni.

Venstre og KrF søkte til opposisjonspartiene for å få til et bedre tilbud til bøndene, men Venstre brøt også her fordi de syntes det ble for dyrt.

Det er ventet at H og Frp støtter Venstres forslag.

– Forslaget fra Venstre er et ansvarlig og godt tilbud til bøndene. Selv om det ikke er vår primærposisjon, vil vi sikre flertall for det i Stortinget, sier Høyres Trond Helleland.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger