Hopp til innhold

Boligblokk nedbrent: Ti personer er funnet døde

Ti personer er bekreftet døde etter storbrannen i Valencia. Blant dem er en familie på fire. Flere er fortsatt savnet.

Storbrann i boligblokk i Valencia.

Brannvesenet jobber med etterslukning av bygget fredag.

Foto: AFP

Familien med ei jente på tre år, en nyfødt baby og begge foreldrene omkom i brannen. Totalt er nå ti personer funnet omkommet, ifølge ordføreren i byen, Maria José Catalá. Det er frykt for at tallet på omkomne vil øke. Flere personer er fortsatt savnet.

Totalskadd

– Takk og lov for at heisen fungerte, sier en kvinne navngitt som Rida til avisen El Pais.

Hun bodde i boligblokken i Campanar-området, som torsdag kveld ble åstedet for en av de største brannene i Valencias historie.

Fredag morgen er bygget totalskadd. Gjennom natten har brannmannskapene jobbet for å få kontroll på brannen, som også spredte seg til et nabobygg. Militært personell er også i byen for å bidra.

Brannvesenets mål er nå å kjøle ned bygningen, slik at de kan starte søk etter personer og etterforske brannårsaken. Det er fortsatt ikke klart når de vil kunne komme seg inn på innsiden, skriver El Mundo.

Rida forteller at hennes mann var på jobb da brannen skjedde.

– Det er ingenting igjen av huset mitt lenger.

Storbrann i boligblokk i Valencia

Et oversiktsbilde viser omfanget av brannskadene fredag morgen.

Foto: AP

Byens ordfører María José Catalá sier fredag at mellom 9 og 15 personer fortsatt ikke er gjort rede for, skriver Reuters.

Bystyret har vedtatt tre dager sørgeperiode etter tragedien, melder El Pais. – Valencia går gjennom en veldig tung periode, uttalte ordføreren.

15 personer har også fått ulike typer skader, blant dem er syv brannmenn. Samtlige er utenfor livsfare.

Statsminister Pedro Sánchez er på vei til Valencia, skriver spanske medier.

Kjøler ned bygget

Den 14 etasjer høye blokken tok fyr rundt klokken 17.30 lokal tid. I løpet av en halvtime sto hele bygget i brann.

Ifølge kommunale kilder var det dramatiske timer som fulgte. En brannmann måtte blant annet hoppe ned fra 7. etasje på en matte på grunn av flammehavet.

Brannmenn jobber med etterslukking av boligblokk i Valencia.

Flere beboere ble reddet ut fra balkonger i det brennende bygget. Noen hoppet fra leilighet til leilighet.

Foto: AP

De fleste av de omtrent 500 beboerne i blokka skal ha klart å evakuere før brannen spredde seg. Lokalavisa Las Provincias skrev torsdag at brannvesenet klarte å hente ut en far og hans datter fra en balkong.

De skal ha hoppet fra leilighet til leilighet for å slippe unna flammene.

To tenåringer som befant seg i en park ved siden av sier at de så og hørte beboere rope om hjelp fra balkongene, skriver El Pais. Brannvesenet skal også ha plassert madrasser på bakken i forsøk på å redde ut beboere fra de nedre etasjene.

Brennbar isolasjon

Brannen startet i en av de nedre etasjene, men brannårsaken er foreløpig ukjent, ifølge spanske medier.

Spain Fire

Ifølge en ekspert skal blokka fra 2008 ha blitt bygget med polyuretan, et isolasjonsstoff som er veldig lettantennelig og som ikke lenger brukes i nye bygg, skriver Las Provincias.

Dette kan være årsaken til at brannen spredde seg så raskt som den gjorde, skriver flere av de spanske mediene. Ingeniøren David Higuera fortalte El Pais at platene som utgjorde det ytre lagret er gode til å isolere mot varme og kulde, men også veldig brennbare.

Et vitne forklarte hvordan hun så «brennende plater» falle ned mot bakken.

Londons Grenfell Tower, der 72 mennesker døde og over 70 ble skadet da bygningen brant i 2017, var kledd med det samme materialet.

Åpner gransking

Rettsmyndighetene i Valencia opplyser fredag ettermiddag at de har åpnet gransking av brannen. De melder at saksbehandlingen foreløpig skal holdes hemmelig.

AKTUELT NÅ