Hopp til innhold

– «Dagmar» er kraftigere enn «Berit»

Meteorologene advarer om at uværet «Dagmar» kan ødelegge mer enn novemberstormen «Berit».

Stormen "Berit" i Kristiansand i november

Stormen 'Berit' herjet i slutten av november i år. 'Dagmar' kan føre til større skader enn Berit, sier meteorologene.

Foto: Bjørn Kollen

«Dagmar» og «Cato», som nærmer seg Norge i cirka 100 kilometer i timen, er de kraftigste stormene meteorologene har sett på lenge.

Dagmar blir sammenliknet med stormen Berit som herjet i slutten av november, og flere steder er «Dagmar» nå kraftigere enn «Berit».

– Vindene til Dagmar er kraftigere enn Berit, og stormene kan minne om nyttårsorkanene i 1992. Dagmar vil ramme Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal og Trøndelag, og den vil ta seg kraftigere opp i løpet av kvelden, sier statsmeteorolog Øyvind Johnsen til NRK.no.

Det var i morgentimene 1. juledag at meterologene utvidet sitt ekstremværvarsel til også å gjelde Sogn og Fjordane.

Fare for tap av menneskeliv

Øyvind Johnsen

Øyvind Johnsen, vakthavende i Meteorologisk institutt.

Stormene vil hisse seg opp utover mot kvelden. Distriktene som har administrasjon over ulike redningsetater har blitt varslet, slik at de kan rykke ut.

– Folk tar sjanser fordi de synes storm er fasinerende, og de går ut for å føle på stormen. Men dette er på egen risiko. Kommer man selv i fare, setter man også redningsmannskap i fare, sier Johnsen.

Johnsen advarer om at løse gjenstander kan bli kastet ukontrollert i luften som følge av uværet. Han sier det også er fare for tap av menneskeliv, og massive skader i en storm av dette omfanget.

– Tak kan løftes fra grunnmurene, trær, stolper og taklplater kan kastes ukontrollert avgårde. Menneskeliv gikk tapt under «Berit». Når det er så voldsomt som det er nå, er det farlig, sier Johnsen.

Orkan og oversvømmelser

Lenger nord er det ekstremværet «Cato» som slår inn, også det med vindkast på opp mot 45 sekundmeter.

– Vannstanden vil øke med 60 - 85 centimeter over normalen. Nord for Salten og resten av Nordland, Troms og Vest-Finnmark vil merke dette, sier Johnsen.

Det vil bli en kortvarig orkan i Sogn og Fjordane, og ytterst i Trøndelagskjærgården.

– Det ligger an til oversvømmelser. Dette har vi sett tidligere, hus og bygninger er utsatt. Det er fort gjort at lokaler som ligger nær kai kan blir rammet, sier Johnsen.

Når det gjelder nedbør har Vestlandet fått sin del av kaken allerede. Men kvelden i Trøndelag kan være utsatt for nedbør, opplyser Johnsen.

På disse tidspunktene er «Dagmar» ventet å slå inn 1. juledag:

  • Sogn og Fjordane: Mellom klokken 20 og 23.
  • Møre og Romsdal: Mellom klokken 22 og 01.
  • Trøndelag: Mellom klokken 00 og 02.

AKTUELT NÅ