NRK Meny
Normal

Ble voldtatt – i natt passet hun Oslos gater

Louzia Louhibi (21) ble overfalt og voldtatt. Natt til lørdag gikk hun i Oslos mørke parker for å hindre at andre lider samme skjebne.

Louzia Louhibi

Louzia Louhibi går sammen med over hundre andre natteravner i Oslos gater natt til lørdag. - Jeg vil gjøre alt jeg kan for at andre kvinner ikke opplever det samme som meg, sier hun.

Foto: Kirsti Haga Honningsøy

Over hundre natteravner samlet seg og gikk over store deler av byen natt til lørdag. Louizia Louhibi var blant dem.

I 2007 ble hun utsatt for en brutal overfallsvoldtekt i Oslo og onsdag sto hun frem i VG og fortalte sin historie.

Fire år etter tok hun på seg den gule vesten, med ett ønske: Hun vil bidra til å gjøre Oslo tryggere.

Louhibi vil ikke at andre kvinner skal oppleve det hun ble utsatt for.

– Om jeg ser noen gå alene, kommer jeg til å spørre pent om de trenger følge hjem, sa Louhibi til NRK.no.

– Og om jeg ser et forsøk på overgrep kommer jeg ikke til å se på, men oppsøke det. Jeg kommer til å si ifra, og ta kontakt med politiet, fortsatte hun.

Politikere forpliktet seg til å patruljere

Storberget bekreftet fredag at antallet polititjenestmenn i gatene denne helgen er doblet. Det er blant annet hentet inn mannskap fra Utrykningspolitiet.

Politikere i Oslo har også forpliktet seg til å bli med natteravnene ut hver helg fram til jul.

Louzia Louhibi

Louzia peker på hvor lite belysning det er i Vaterlandsparken.

Foto: Kirsti Haga Honningsøy

Jan Bøhler, leder for Oslo Ap, var med ut i natt til lørdag.

– Ingen vet hva disse personene kan finne på, men vi skal gjøre alt vi kan for å sette en stopper for det, sa Bøhler til NRK.no.

Oslos Natteravner har fått fem hundre nye påmeldte. Det betyr at troppen med natteravner som inntar gater i Oslo er seksdoblet, og Lars Norbom, leder i Natteravnene, er fornøyd med at politikerne blir med ut.

Politikerne sitter og bestemmer hvilke tiltak vi skal gjøre for å imøtegå de hendelsene som har vært. Det er langt bedre å gå ute enn å sitte på Rådhuset og gjøre seg betrakninger om hva som kan passe av tiltak, sa Lars Norbom i Natteravnene i Oslo til NRK.no.

Jan Bøhler er enig.

– Men hva skjer når interessen dabber av i media, hos politiet, og hos natteravnene, hva gjør politikerne for å få ned antall overfallsvoldtekter da?

Jan Bøhler

Leder for Ap Oslo, Jan Bøhler, orienterte sin gruppe med Natteravner.

Foto: Kirsti Haga Honningsøy

– Jeg tror at folk skjønner at om vi får én helg uten overfallsvoldtekter, så betyr ikke det at det er like rolig om to helger igjen. Vi må være tilstede og ikke sovne i timen, selv om det går bra en helg, sa Jan Bøhler til NRK.no.

– Orker ikke være paranoid

Louhibi ble grovt mishandlet av voldtektsmannen i Drammensveien. Han truet med å drepe henne om hun ikke tok av bukse og truse, og slo henne i ansiktet, dro henne i håret.

Gjerningsmannen holdt henne over munnen slik at hun ikke fikk puste.

I dag orker hun ikke å være paranaoid eller mistenksom overfor tilfeldige personer, til tross for at gjerningsmannen som forgrep seg på henne, var en tilfeldig forbipasserende.

– Man kan aldri gjenkjenne eller se for seg en person som kan gjøre disse handlingene. Men det er viktig å ha øynene åpne, både i kveld, og hver eneste dag, sa Louhibi.

– Jeg kommer til å kjempe mot voldtekter. Vi må bli flinkere til å ta voldtekt på alvor, og forstå hva en voldtekt innebærer. Jeg kommer ikke til å stoppe før jeg ser en bedre oppfølging på de tiltakene vi har blitt lovet, sa Louhibi, før hun spør om NRK.no trenger følge hjem.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger