Hopp til innhold

– Det er en tung dag på jobb

– Det er en tung dag på jobb, sier kringkastingssjef i NRK Hans-Tore Bjerkaas etter at det ble kjent at TV 2 skal sende De olympiske lekene.

Video Kringkastingssjef Bjerkaas om OL-rettighetene

Kringkastingssjef Bjerkaas om OL-rettighetene

Arne Scheie

Arne Scheie ønsker TV 2 lykke til.

Foto: Åserud, Lise / Scanpix
Rune Haug

Sportssjef Rune Haug sier prisene for rettighetene på OL har steget betydelig.

Foto: Øijord, Thomas Winje / Scanpix

Onsdag ettermiddag ble det kjent at vinter OL i Sotsji i 2014, og sommer-OL i Rio De Janeiro i 2016 skal sendes på TV 2.

– Det er ikke noen særlig god følelse, men det er er en skjebne jeg deler med andre ledere for allmennkringkastere rundt i Europa, sier kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas.

NRK mister dermed senderettighetene de har hatt til de populære sportsarrangementene siden 1960.

Hans-Tore Bjerkaas er den første kringkastingssjefen i NRK som opplever å ikke sitte på rettighetene til OL.

– Det er en tung dag. Det har vært viktig for NRK å ha OL-rettighetene. Nå som vi har mistet det i 2014 og 2016 blir dette absolutt en av de tyngste dagene på jobben, sier Bjerkaas.

Ifølge VG skal prisen på mesterskapene ha vært mellom 40 og 60 millioner kroner. OL i London i 2012 kan derfor bli de foreløpig siste olympiske lekene som sendes på NRK.

– Kan påvirke seer-oppslutningen

– Var det utelukkende kostnaden som gjorde at NRK kastet kortene?

Nei, det kan ikke jeg svare på. Det må selger svare på. Det jeg vet er at NRK har gitt et bud som er betydelig høyere enn det vi noen gang har bydd på et OL-mesterskap, forteller han.

Bjerkaas mener tapet av OL-mesterskapet kan påvirke seer-oppslutningen i NRK.

– Årstallene for oppslutningen er ikke veldig påvirket av enkeltarrangement, men det er klart at for oss har OL vært en av de store arrangementene for NRK, så det vil nok påvirke oppslutningen, sier Bjerkaas.

– Tapet av vinter-OL svir mest

Bjerkaas sier at NRK er sterkest på vinter-OL, og at det svir mest å miste OL i Sotsji i 2014.

– Det er en tid på året hvor det er størst publikumsoppslutning, sier han.

Rune Haug, sportssjef i NRK sier tapet av OL er noe de har forventet i flere måneder, men mener man ikke kan gjøre annet enn å gratulere TV 2.

– Det viktigste er seerne. Gerhard Heiberg har tidligere vært veldig tydelig på at nordmenn ikke skal betale noe som helst for å se på OL, og det er vi glade for, sier Haug.

– Blir det satset mindre på sport i NRK nå enn før?

– Nei, det blir ikke satset mindre på sport i NRK, men prisene på rettighetene øker betydelig fordi det er mange kommersielle aktører som bruker mer penger enn noensinne, sier han.

Ønsker lykke til

– Jeg kan ikke annet enn å ønske TV2 lykke til, sier NRKs fotballkommentator Arne Scheie.

Han har selv dekket åtte vinter-OL for NRK. I 2014 ville han uansett vært for gammel til å delta, men sier han gjerne skulle gjort det.

– Det er klart at det hadde vært moro å være i Sotsji. Men jeg jobber i NRK, og må etter beste evne gjøre så godt jeg kan på de jobbene min arbeidsgiver gir meg, sier Scheie.

– Denne utviklingen har vi sett i mange år. Sport er kommersielt, og den som betaler mest, får vise mesterskapet. Slik er det, og jeg kan ikke annet enn å ønske TV2 lykke til, fortsetter Scheie.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger