Kan bli nødt til å droppe OL-satsingen

Pengemangel på skicross-landslaget kan føre til at Norge blir nødt til å droppe satsingen fram mot OL i 2014. – Vi er langt i bakleksa, sier Olympiatoppens Finn Aamodt.

Grønvold

Audun Grønvold er nok en gang ansatt på et kriserammet skicrosslandslag.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Finn Aamodt

– Det kan bli en skjebnesesong for norsk skicross, sier olympiatoppens Finn Aamodt.

Foto: Tor Richardsen / Scanpix
Hedda Berntsen

Norge yppet seg mot verdenseliten under OL i Vancouver i 2010. Her jubler Hedda Berntsen for sølv.

Foto: DYLAN MARTINEZ / REUTERS

Laget har stått uten landslagstrener i sommer, men nå har Olympiatoppen sørget for midler til at Audun Grønvold igjen er ansatt i rollen - på en seksmåneders kontrakt.

Olympiatoppen har gjort en ekstraordinær tildeling av prosjektmidler for at Grønvold skal kunne komme inn igjen som trener frem til 1. april neste år. Da håper Olympiatoppen at freestyleforbundet har fått på plass en sponsor.

– Vi må slutte og leke butikk og forholde oss til de internasjonale kravene. Dette holder ikke i lengden, sier Aamodt.

– Ikke gunstig i det hele tatt

Skicross er en idrett i vekst internasjonalt. Norge tok sølv (Hedda Berntsen) og bronse (Audun Grønvold) i grenen i OL i Vancouver i fjor.

Grønvolds landslagstrener-kontrakt gikk ut 1. juni og først nå er det klart at han fortsetter som sjef. Han takker ikke nei om den neste kontrakten strekker seg over flere årstider.

– Usikkerheten som har vært den siste tida er ikke gunstig i det hele tatt, sier Grønvold.

Norge i bakleksa internasjonalt

Tross god vekst kan altså norsk idrett få problemer med å drive videre arbeid på toppnivå innen skicross.

– Det har litt med norsk kultur å gjøre. Idretten er populær og vokser voldsomt internasjonalt, og andre forbund satser enormt. Der er vi langt, langt bak bare på to år, sier Aamodt.

– Hvis dette fortsetter, hva tenker du om videre satsning frem mot Sotsjij 2014?

– Olympiatoppen har sørget for at løperne har hatt fagkompetanse rundt seg slik at de har trent bra i sommer og høst. Og vi fikk på plass en trener i 12. time. Så får vi se hvordan resultatene blir, om det blir så bra resultater at en sponsor blir interessert. Da vil vi gå videre med det mot Sotsjij. Hvis ikke må vi ta en oppsummering til våren og se om det er mulig å kjempe om medaljer i Sotsjij.

– Vi er allerede langt i bakleksa. Vi kan ta det igjen, men da må vi få et proft opplegg.

Les mer under bildet!

Audun Grønvold

Norsk skicross er i fritt fall bare halvannet år etter at landslaget tok to medaljer med Audun Grønvold (bildet) og Hedda Berntsen i Vancouver.

Foto: Åserud, Lise / Scanpix

Tøft for Grønvold

Grønvold har vært landslagstrener, så har han vært på vent, og nå er han ansatt igjen på en kort kontrakt. Aamodt skjønner at det kan være tøft.

– Audun er helt klart en ildsjel. Det er klart det ikke er noen hyggelig situasjon med familie og alt, men slik er det dessverre i mange treneryrker i Norge, sier Aamodt.

– Har skiforbundet gjort nok for å sikre satsningen på skicross?

– De har gjort det de kan. De har et vedtak på at all toppidrett skal sponsorfinansieres. Men alle de grunnmidlene de har forsøker de å fordele veldig bra til de små, men det er ikke i nærheten av nok til å kjøre et profesjonelt opplegg. Før OL i Vancouver hadde vi to trenere og en servicemann som fulgte laget hele veien mot OL i to år. Nå har de en halv trener og en kvart servicemann. Så det er klart at dette ikke er bra.

– Går mot skjebnesesong

– Når må beslutningen for om man skal satse tilsvarende mot OL i Sotsjij?

– Første deadline er 1. mars, siste deadline er 1. april. Da må løpet og omfanget av satsningen vare klar, fortsetter Aamodt.

– Hvis ikke må de som ønsker å satse gjøre det på eget initiativ?

– Å jobbe ved siden av holder ikke internasjonalt lenger. Vi må slutte å leke butikk. Lpøpermaterialet er absolutt til stede. Vi har juniorverdensmester og tre er ranekt som topp tre i verden på topp tre på juniorsiden. Her er det muligheter.

– Det kan bli en skjebnesesong, faktisk, avslutter Aamodt.

Siste nytt

 • Hovland klatra til 42.plass

  Etter Viktor Hovlands 12.-plass i PGA-turneringa i Detroit er nordmannen nummer 42 på verdsrankingen. Det er tre plassar opp frå juni, då han skreiv historie som første nordmann i historia inne på topp 50 i PGA.

  Hovland har klatra raskt på PGA-rankingen. For eitt og eit halvt år sidan var han nummer 1157.

  Også Kristoffer Ventura klatra på lista i helga. Han blei nummer 21 i Detroit, og er nummer 170.

  Viktor Hovland
  Foto: Gregory Shamus / AFP
 • 77 prosent trur ikkje på Tokyo-OL

  77 prosent av japanarane har ikkje tru på at det blir OL i Tokyo i 2021, viser ei meiningsmåling. Berre 17 prosent trur på OL neste år.

  Arrangørane har varsla eit enklare OL for å hindre smitte og for å redusere kostnadene.

  OL er utsett frå i år til neste år på grunn av pandemien.

  Tokyo 2020
  Foto: Koji Sasahara / Koji Sasahara
 • Bare nesten for Hovland og Ventura

  De to norske golfhåpene Viktor Hovland og Kristoffer Ventura hadde gode utgangspunkt før siste dag, men ingen av dem fikk til en superrunde som kunne satt dem i posisjon til å kjempe om seier.

  Hovland gikk sin runde på en under par og endte til slutt på 14 under par, på en 12. plass. Ventura gikk to slag under par og endte slaget bak Hovland totalt, med en delt 21. plass.

  Bryson DeChambeau imponerte stort og endte tilslutt opp med seieren på hele 23 under par på de 72 hullene.

  Hovland
  Foto: Gregory Shamus / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal