Hopp til innhold

Kan bli nødt til å droppe OL-satsingen

Pengemangel på skicross-landslaget kan føre til at Norge blir nødt til å droppe satsingen fram mot OL i 2014. – Vi er langt i bakleksa, sier Olympiatoppens Finn Aamodt.

Grønvold

Audun Grønvold er nok en gang ansatt på et kriserammet skicrosslandslag.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Finn Aamodt

– Det kan bli en skjebnesesong for norsk skicross, sier olympiatoppens Finn Aamodt.

Foto: Tor Richardsen / Scanpix
Hedda Berntsen

Norge yppet seg mot verdenseliten under OL i Vancouver i 2010. Her jubler Hedda Berntsen for sølv.

Foto: DYLAN MARTINEZ / REUTERS

Laget har stått uten landslagstrener i sommer, men nå har Olympiatoppen sørget for midler til at Audun Grønvold igjen er ansatt i rollen - på en seksmåneders kontrakt.

Olympiatoppen har gjort en ekstraordinær tildeling av prosjektmidler for at Grønvold skal kunne komme inn igjen som trener frem til 1. april neste år. Da håper Olympiatoppen at freestyleforbundet har fått på plass en sponsor.

– Vi må slutte og leke butikk og forholde oss til de internasjonale kravene. Dette holder ikke i lengden, sier Aamodt.

– Ikke gunstig i det hele tatt

Skicross er en idrett i vekst internasjonalt. Norge tok sølv (Hedda Berntsen) og bronse (Audun Grønvold) i grenen i OL i Vancouver i fjor.

Grønvolds landslagstrener-kontrakt gikk ut 1. juni og først nå er det klart at han fortsetter som sjef. Han takker ikke nei om den neste kontrakten strekker seg over flere årstider.

– Usikkerheten som har vært den siste tida er ikke gunstig i det hele tatt, sier Grønvold.

Norge i bakleksa internasjonalt

Tross god vekst kan altså norsk idrett få problemer med å drive videre arbeid på toppnivå innen skicross.

– Det har litt med norsk kultur å gjøre. Idretten er populær og vokser voldsomt internasjonalt, og andre forbund satser enormt. Der er vi langt, langt bak bare på to år, sier Aamodt.

– Hvis dette fortsetter, hva tenker du om videre satsning frem mot Sotsjij 2014?

– Olympiatoppen har sørget for at løperne har hatt fagkompetanse rundt seg slik at de har trent bra i sommer og høst. Og vi fikk på plass en trener i 12. time. Så får vi se hvordan resultatene blir, om det blir så bra resultater at en sponsor blir interessert. Da vil vi gå videre med det mot Sotsjij. Hvis ikke må vi ta en oppsummering til våren og se om det er mulig å kjempe om medaljer i Sotsjij.

– Vi er allerede langt i bakleksa. Vi kan ta det igjen, men da må vi få et proft opplegg.

Les mer under bildet!

Audun Grønvold

Norsk skicross er i fritt fall bare halvannet år etter at landslaget tok to medaljer med Audun Grønvold (bildet) og Hedda Berntsen i Vancouver.

Foto: Åserud, Lise / Scanpix

Tøft for Grønvold

Grønvold har vært landslagstrener, så har han vært på vent, og nå er han ansatt igjen på en kort kontrakt. Aamodt skjønner at det kan være tøft.

– Audun er helt klart en ildsjel. Det er klart det ikke er noen hyggelig situasjon med familie og alt, men slik er det dessverre i mange treneryrker i Norge, sier Aamodt.

– Har skiforbundet gjort nok for å sikre satsningen på skicross?

– De har gjort det de kan. De har et vedtak på at all toppidrett skal sponsorfinansieres. Men alle de grunnmidlene de har forsøker de å fordele veldig bra til de små, men det er ikke i nærheten av nok til å kjøre et profesjonelt opplegg. Før OL i Vancouver hadde vi to trenere og en servicemann som fulgte laget hele veien mot OL i to år. Nå har de en halv trener og en kvart servicemann. Så det er klart at dette ikke er bra.

– Går mot skjebnesesong

– Når må beslutningen for om man skal satse tilsvarende mot OL i Sotsjij?

– Første deadline er 1. mars, siste deadline er 1. april. Da må løpet og omfanget av satsningen vare klar, fortsetter Aamodt.

– Hvis ikke må de som ønsker å satse gjøre det på eget initiativ?

– Å jobbe ved siden av holder ikke internasjonalt lenger. Vi må slutte å leke butikk. Lpøpermaterialet er absolutt til stede. Vi har juniorverdensmester og tre er ranekt som topp tre i verden på topp tre på juniorsiden. Her er det muligheter.

– Det kan bli en skjebnesesong, faktisk, avslutter Aamodt.

Sportsnyheter

Ronaldo benk

Ronaldo slaktes av egen trener etter disse bildene

Cristiano Ronaldo har blitt byttet ut i alle tre VM-kampene til Portugal. Bilder fra benken får Portugals trener til å se rødt.

Siste nytt

 • IOC utsetter valget av vertsby for vinter-OL 2030

  Den internasjonale olympiske komité (IOC) har bestemt seg for å utsette tildelingen av vinter-OL i 2030. Årsaken er klimaendringene.

  IOC uttalte tirsdag at vertskommisjonen trenger mer tid for å vurdere situasjonen. Det vil derfor ikke bli valgt noen OL-vert for vinterlekene i 2030 under den planlagte IOC-kongressen i 2023.

  I en pressemelding fra IOC het det at kommisjonens rapport til IOC-styret hadde ført til en bredere diskusjon rundt klimaendringer og bærekraftige vinteridrett og framtidige muligheter og utfordringer.

  – Etter anbefalingen fra kommisjonen har IOC-styret bestemt å gi kommisjonen mere tid for å se nærmere på disse faktorene for å gi muligheten til å ta de best mulige avgjørelsene om framtidige tildelinger.

  Ifølge IOC har tre interesserte byer fått beskjed om utsettelsen. Det skal være Salt Lake City, Sapporo og Vancouver. Alle byene har tidligere hatt vinter-OL.

  Vinter-OL i 2026 skal gå i italienske Milano/Cortina d'Ampezzo. (NTB)

  Switzerland International Olympic Committee
  Foto: Denis Balibouse / AP
 • Klæbo må stå over verdenscuphelgen på Beitostølen

  Johannes Høsflot Klæbo sliter fremdeles med en forkjølelse og står nå over verdenscuphelgen på Beitostølen.

  Det kommer frem av en pressemelding sendt ut tirsdag ettermiddag.

  Klæbo sto over både 10 og 20-kilometeren på Lillehammer forrige uke, henholdsvis på fredag og søndag. Han gikk imidlertid sprinten på lørdag, hvor han vant.

  – Nå må jeg bli frisk. Jeg reiser fra Trondheim til Davos når forkjølelsen har gitt seg. Det er klart at dette er kjedelig. Jeg skulle så gjerne ha vært i god form samt gått renn på Beitostølen. Dessverre er ikke situasjonen slik. Akkurat nå vet jeg ikke når ferden går videre til nye høydedøgn, sier Klæbo i pressemeldingen.

  Langrennsløperen har de siste dagene oppholdt seg på Skeikampen, men drar nå hjem igjen til Trondheim på onsdag.

  Klæbo sier at han fremdeles planlegger å gå verdenscuphelgen i Davos (17. og 18. desember), og deretter gå Tour de Ski, som starter 31. desember.

  Verdenscup i nordiske grener på Lillehammer
  Foto: Heiko Junge / NTB
 • Eto'o legger seg flat etter å ha sparket til mann

  Den kamerunske fotballprofilen Samuel Etoö ble i etterkant av kampen mellom Brasil og Sør-Korea mandag kveld filmet på vei ut fra stadion.

  Der var det flere personer som gikk tett oppi den tidligere Barcelona-spilleren, og etter hvert tente Eto'o til mot en mann. Flere personer kom til og skilte de fra hverandre, men Eto'o kom seg fri og sparket mannen, slik at han falt i bakken.

  Tirsdag ettermiddag kom beklagelsen fra Eto'o.

  – Jeg ønsker å beklage for at jeg mistet besinnelsen, og reagerte på en måte som ikke samsvarer med min personlighet. Jeg beklager til offenligheten for denne uheldige hendelsen, skriver Eto'o på Twitter.

  Der skriver han også at personen han sparket trolig var en fotballfan fra Algerie. I mars kvalifiserte Kamerun seg til VM på bekostning av Algerie, etter en scoring på overtid i andre ekstraomgang. Fotballforbundet i Algerie sendte inn en klage til Fifa på grunn av dømmingen i kampen.

  Eto'o, som nå er Kameruns fotballpresident, forteller at han siden kampen i mars har blitt møtt med mange fornæmelser og anklager fra algeriske supportere.

  Samuel Eto'o
  Foto: Ivan Sekretarev / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Er Ola Lunde og fotball den perfekte kombinasjonen? 00:51
Neste