Bhatti kastet ut av retten - igjen

Arfan Bhatti møtte opp for å overvære rettssaken mot mulla Krekar i Oslo tingrett tirsdag. Etter pausen var det slutt, og Bhatti ble bedt om å forlate salen.

Arfan Bhatti

Arfan Bhatti ble kastet ut av rettssaken mot mulla Krekar tirsdag. Bildet er fra januar 2012, da Bhatti deltok i en demonstrasjon utenfor Stortinget.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Arfan Bhatti, med sitt karakteristiske lange skjegg, ankom rettssalen i Oslo tingrett tirsdag morgen. Sammen med to andre skulle Bhatti overvære den første dagen av rettssaken mot Krekar, som blant annet er tiltalt for å ha truet tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik.

Allerede i sikkerhetskontrollen på vei inn i rettssalen møtte Bhatti problemer. Politiet nektet Bhatti å ta med en pakke inn i salen. Pakken var ifølge Bhatti en gave til hans forsvarer, John Christian Elden. Elden var ikke på plass i rettssalen tirsdag.

Bhatti og hans følge fikk imidlertid komme inn i rettssal 828, og plasserte seg på en benk bak i salen. Der satt de rolig å hørte på, mens aktor la frem tilltalen mot Krekar.

Etter hvert som en av Krekars taler ble spilt av, tok Bhatti mobilbilder av en TV-skjerm der et bilde av Krekar ble vist.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Krekar i retten

Mulla Krekar med sine forsvarere Arvid Sjødin (t.v.) og Brynjar Meling (t.h.) i Oslo tingrett tirsdag. Arfan Bhatti satt på tilhørerbenken den første delen av dagen, men ble kastet ut etter en anmodning fra aktor. Bhatti ønsket ikke å bli fotografert.

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

– Ikke overrasket

Rett før retten tok pause klokken 11.30 tok aktor Marit Bakkevig ordet, og ba om at Bhatti ble bortvist med bagrunn i domstollovens paragraf 132.

Dette fordi Bhatti har en dom på to års fengsel fra 2010, for å ha medvirket til synagogeskytingen i Oslo. Dommer Hedi Heggdal fortalte at hun ville ta en avgjørelse om bortvisning etter pausen.

I en kort kommentar til NRK.no i pausen fortalte Bhatti at han ikke var overrasket over anmodningen fra aktor, og at han ville følge rettens ordre.

– Ingenting overrasker meg når det gjelder PST, sa Bhatti med et smil.

Han sa også at han ønsket å returnere til rettssalen etter pausen.

– Viser forakt for retten

Etter pausen ba dommer Heidi Heggdal om at aktor utdypet bakgrunnen for anmodningen om å utvise Krekar.

Bakkevig påpekte at domstollovens paragraf 132 gir hjemmel for å utvise personer med en alvorlig fengselsdom fra rettssalen. Hun sa også at hun mente Bhatti og hans følge hadde vist forakt for retten, fordi de ikke hadde reist seg da dommeren kom inn i salen.

Dommer Heggdal erklærte deretter at retten enstemmig hadde kommet til at det var riktig å bortvise Bhatti fra rettssalen. Bhatti og hans følge på to personer forlot rettssalen uten dramatikk, og gjorde en hilsen til Krekar på vei ut.

Ikke første gang

Arfan Bhatti har den siste tiden vært aktiv i det islamistiske miljøet i Norge. Det er heller ikke første gang Bhatti blir kastet ut av en norsk rettssal.

I noevember 2011 ble Bhatti bedt om forlate rettssaken der tre personer var tiltalt for planlegging av terror mot Jyllandsposten.

Bhatti forlot salen før dommeren tok en avgjørelse. På vei ut skal han ha kalt PST og aktoratet «svin», før han havnet i klammeri med en fotograf fra TV2.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger