Hopp til innhold

Ber politiet droppe kinesiske droner

Høyre er urolig for bruken av kinesiske droner i politiet og ber regjeringen stoppe anbudsprosessen. Nå kalles politidirektøren inn til møte hos justisministeren.

Tidligere justisminister Monica Mæland (til høyre) og politidirektør Benedicte Bjørnland under en demonstrasjon av en drone fra et prøveprosjekt. De står utendørs sommerstid. I bakgrunnen er en grønn ås, ispedd bolighus. Himmelen er blå. Bjørnland har på politiuniform, Mæland har på seg en mørk blå kjole. I forgrunnen svever en stor, svart drone. Den har fire propeller på toppen, og to stenger ut på hver side som fungerer som bein. Ned fra hovedparten henger et kamera.

OMSTRIDT: Tidligere justisminister Monica Mæland (H) og politidirektør Benedicte Bjørnland under en demonstrasjon av en drone fra et prøveprosjekt.

Foto: Heiko Junge / NTB

OMSTRIDT: Tidligere justisminister Monica Mæland (H) og politidirektør Benedicte Bjørnland under en demonstrasjon av en drone fra et prøveprosjekt.

Foto: Heiko Junge / NTB

– Det ser ut til at politiet er i ferd med å kjøpe inn droner som amerikanske myndigheter ikke lenger vil bruke. Da bør det ringe noen bjeller. Vi kan ikke ha kinesiske droner i norske politipatruljer hvis dette er en sikkerhetsrisiko, sier Høyres justispolitiske talsperson Sveinung Stensland til NRK.

Stensland viser til at det ikke er første gang det kommer reaksjoner på bruk av DJI-droner. De er ikke forbudt i USA, men i desember innførte amerikanske myndigheter sanksjoner mot droneselskapet.

Årsaken var at deres droner skal ha blitt brukt i overvåking av kinesiske uigurer, ifølge BBC.

Bakgrunnen for kravet fra Høyre er et brev som Uighurkomiteen, Hongkongkomiteen og Tibetkomiteen har sendt medlemmene av justiskomiteen på Stortinget.

– Brevet gjorde at vi gravde litt i dette og nå vil vi ha flere svar, sier Stensland.

Han ber nå om at justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) stanser anbudsprosessen inntil alle relevante spørsmål knyttet til den mulige sikkerhetsrisikoen er avklart.

– Vi må ha klarhet i dette. Før dette er avklart bør man unngå å kjøpe kinesisk overvåkingsutstyr til bruk i norsk politi, sier han.

Stortingsrepresentant Sveinung Stensland (H)

Sveinung Stensland er justispolitisk talsperson for Høyre og sitter i justiskomiteen på Stortinget.

Foto: Siri Vålberg Saugstad / NRK

Sveinung Stensland er justispolitisk talsperson for Høyre og sitter i justiskomiteen på Stortinget.

Foto: Siri Vålberg Saugstad / NRK

Kalles inn til møte

Brevet fra menneskerettighetsorganisasjonene er også sendt til politiet og Justisdepartementet.

Vi har med uro registrert at politiet er i ferd med å gå til innkjøp av droner av merket DJI. Vi mener at et slikt innkjøp vil være i strid med norske sikkerhetspolitiske interesser, heter det i e-posten som følger brevet til justiskomiteens medlemmer.

Justisminister Emilie Enger Mehl

MÅ SVARE: Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) blir avkrevd nye svar fra Stortinget.

Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

MÅ SVARE: Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) blir avkrevd nye svar fra Stortinget.

Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Det var i desember det ble kjent at politiet ville kjøpe droner til opp mot 100 millioner kroner. De aktuelle dronene produseres av selskapet DJI, som har base i Shenzhen.

Nå har justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) kalt inn politidirektør Benedicte Bjørnland til hastemøte om saken. Møtet vil finne sted allerede fredag klokken 10.30.

Jeg har bedt Politidirektøren om en redegjørelse for denne anskaffelsen allerede i morgen. Anbudsprosessen startet under Solberg-regjeringen. Jeg har også bedt om å få verifisert informasjonen som fremkommer i bekymringsmeldingen. Jeg forventer at politiet gjør en ny vurdering av sikkerhetsrisikoen dersom det er nødvendig i lys av nye opplysninger, sier justisministeren til NRK.

U.S. Government Blacklists Chinese Drone Maker DJI

DJI selger droner over hele verden. Før jul la USA nye sanksjoner på det kinesiske selskapet. Bildet er fra Miami i USA.

Foto: JOE RAEDLE / AFP
En mann går forbi en DJI-butikk i Kinas hovedstad Beijing.

En mann går forbi en DJI-butikk i Kinas hovedstad Beijing.

Foto: JADE GAO / AFP
Kvinne viser fram ny drone i 2018.

DJI er verdens ledende droneprodusent. Her vises en nyvinning på en internasjonal elektronikkmesse i Berlin i 2018.

Foto: TOBIAS SCHWARZ / AFP

Har vært i bruk

Bruken av kinesiske droner i politiet er ikke ny. Siden 2019 har dronene nemlig vært i bruk som del av et prøveprosjekt i flere politidistrikter – også i operativ tjeneste.

Faktisk var Høyres daværende justisminister Monica Mæland selv med da politiet demonstrerte bruken av slike droner i juni 2020.

Det hele foregikk endatil på taket av Politidirektoratet på Majorstuen i Oslo – og politidirektør Benedicte Bjørnland var også til stede.

Politiets bruken av droner som er kommersielle hyllevaremodeller fra Kina, er tidligere omtalt av blant andre Stavanger Aftenblad.

Og dronen som Mæland fikk se i bruk, kom nettopp fra den kinesiske produsenten DJI som hennes eget parti nå advarer mot.

Potitet tar i bruk drone operative hendelser

Siden 2019 har kinesiske droner vært i bruk som del av et prøveprosjekt i flere politidistrikter – også i operativ tjeneste.

Foto: Heiko Junge / NTB
Potitet tar i bruk drone operative hendelser
Foto: Heiko Junge / NTB
Politi bruker drone
Foto: Asbjørn Odd Berge / NRK

I 2019 ble en savnet kvinne i Mandal funnet i live takket være varmesøkende kamera fra en politidrone.

– Det at dronene er kinesiske er ikke et problem i seg selv. Problemet er hvis leverandøren er svartelistet hos myndigheter som er alliert med Norge. Det er dette vi er blitt oppmerksomme på nå, og som gjør at vi stiller spørsmål, sier Stensland.

– Hvorfor stoppe nå hvis politiet allerede i flere år har benyttet seg av disse dronene?

– Det er nå vi har fått disse opplysningene og blitt oppmerksomme på situasjonen.

Burde Mæland ha gjort noe annerledes i denne saken da hun var statsråd?

– Jeg er rimelig sikker på at hun ikke hadde de samme opplysningene som vi har fått nå. Så hun handlet nok ut ifra de opplysningene hun hadde.

Justisminister Mehl mener den norske regjeringen setter nasjonal sikkerhet først.

Kinesiske selskaper kan ikke få kontrakter i Norge dersom det utgjør en trussel mot vår sikkerhet, men vi skal ha et godt handelssamarbeid med Kina der vi kan. Trygghet rundt norske interesser er en forutsetning for regjeringens arbeid, sier Emilie Enger Mehl (Sp).

En kvinne går forbi en DJI-butikk i Bejing.

I desember i fjor bestemte amerikanske myndigheter at amerikanske borgere ikke lenger får kjøpe og selge aksjer i kinesiske DJI, ifølge BBC.

Foto: JADE GAO / AFP

Grimstad-bedrift leverer dronene

Det er bedriften Elefun fra Grimstad som skal levere 585 DJI-droner til politiet.

Daglig leder Roger Moe kjenner ikke til møtet mellom justisministeren og politidirektøren da NRK ringer.

Han forteller at avtalen er veldig viktig for bedriften.

Det finnes ingen tilsvarende avtale i Norge hittil, sier Moe.

DJI: Falske beskyldninger

DJIs europeiske kommunikasjonsdirektør Barbara Stelzner skriver i en epost til NRK at selskapets droner er bygget slik at data ikke kan hentes ut mot kundenes vilje.

– DJI har ikke tilgang til flylogger, bilder eller videoer, med mindre kunden aktivt velger å dele data ved å koble seg mot våre servere, laste opp bilder og videoer til vår plattform eller fysisk levere dronen inn til service hos DJI, sier Stelzner.

Hun hevder at myndigheter og datasikkerhetsselskaper har gått god for produktene deres.

– Vi kjenner til at kritikere og konkurrenter hevder noe annet. Det er, for å si det enkelt, falske beskyldninger, legger hun til.

I en tidligere versjon av denne saken sa stortingsrepresentant Sveinung Stensland (H) at DJI-dronene er forbudt i USA. Det er feil. Det riktige er at amerikanske myndigheter ikke vil bruke dem. Sitatet er endret i samråd med Stensland.

OPPDATERT: Tilsvar fra DJI er lagt til denne artikkelen 7. januar klokken 18.30.

AKTUELT NÅ