NRK Meny
Normal

Listhaug ber bøndene samarbeide

Landbruksminister Sylvi Listhaug mener bøndene må slutte å protestere og i stedet samarbeide. Men Bondelaget mener det er umulig å være enig i Listhaugs politikk.

Landbruksminister Sylvi Listhaug

FLERE ENDRINGER: Sylvi Listhaug sier hun ikke er preget av vårens bråk og sier endringene i landbrukspolitikken vil fortsette.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Det er bare en måned siden tusenvis av bønder marsjerte i gatene og protesterte mot landbrukspolitikken og landbruksminister Sylvi Listhaug.

For første gang ble Statens tilbud i jordbruksoppgjøret behandlet i Stortinget. Der ble detenighet mellom regjeringspartiene og Venstre og KrF.

Nå ber Listhaug bøndene forberede seg på flere endringer i jordbrukspolitikken, og hun mener også det er lite å hente på å protestere.

Ber om samarbeid

– Det er en ny regjering og det er en kursendring. Det er flertall på Stortinget for kursendringen. Da tror jeg at bondeorganisasjonene har mer å tjene på å være konstruktive medspillere til endring, enn å være mot ethvert forslag som kommer, sier Listhaug.

Advarar mot Listhaug

PROTESTER: Sylvi Listhaug og regjeringen fikk skarp kritikk av bøndene for sitt tilbud i jordbruksoppgjøret.

Foto: Janne Brit Aasen / NRK

Blant endringene Listhaug varsler i kommende jordbruksoppgjør er en egen gruppe som skal se på hvordan jordbruksavtalen kan forenkles. Hun sier samtidig at hun er åpen for å lytte til gode forslag som måtte komme fra bøndene selv.

Les alt om jordbruksoppgjøret 2014 her

– Jeg vil invitere til samarbeid videre og jeg vil invitere til at de kommer med gode forslag til hvilke endringer som må gjøres for å sikre rekruttering, sikre økt matproduksjon og et bærekraftig landbruk i hele landet, sier Listhaug.

– Umulig

Men Listhaugs utstrakte hånd og oppfordring til samarbeid blir ikke uten videre tatt imot hos Norges Bondelag. Lars Petter Bartnes, nyvalgt leder i organisasjonen er ikke uten videre innstilt på å samarbeide om endringene Listhaug legger opp til.

– Det er i hvert fall helt klart at det ikke er mulig for oss å skape enighet om landbrukspolitikken på den plattformen som hun har skissert innledningsvis, sier Bartnes.

Sylvi Listhaug og Lars Petter Bartnes

IKKE ENIGE: Avstanden er tilsynelatende stor mellom landbruksminister Sylvi Listhaug og bondelagsleder Lars Petter Bartnes.

Foto: Geir Olsen / NTB/Scanpix

Han reagerer også på statsrådens uttalelser om at Stortingsflertallet har sluttet seg til en kursendring i landbrukspolitikken.

– Jeg ser at Stortinget diskuterer om man skal ha en kursendring som går mot store strukturer og sentralisering av jordbruket for å effektivisere. Det er en diskusjon og det er ingen enighet i retning av hennes linje, slik jeg ser det, sier Bartnes.

Forberedt på bråk

Dermed kan det se ut til at det kan gå mot flere uenigheter mellom statsråd Listhaug og bondeorganisasjonene. Men Listhaug sier hun ikke har latt seg prege av vårens konflikt og at hun ser på demonstrasjonene som en del av spillet rundt landbrukspolitikken. .

– Det var forventet og det er bra med engasjement. Men jeg er fullt overbevist om at dersom vi ikke gjør endringer så kommer næringen til å få store utfordringer i fremtiden med rekruttering og det er ikke sikkert vi klarer å få produsert den maten forbrukerne vil ha, sier hun.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger