Bekrefter at Anders Behring Breivik hadde konto i skatteparadis

Politiet bekrefter nå at terrorsiktede Anders Behring Breivik disponerte en bankkonto i skatteparadiset Antigua.

Politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby

Politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby sier at det ikke er noe som tyder på at Anders Behring Breivik har hatt økonomiske støttespillere.

Foto: Kjell Herning / NRK

– Ja, vi har klart å bekrefte at han hadde en konto i Antigua, sier politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby til NRK.

I sitt såkalte manifest skrev Anders Behring Breivik at han hadde overført penger til blant annet Antigua, og nå bekrefter politiet at opplysningen stemmer.

– Hva skal denne kontoen ha blitt brukt til?

Anders Behring Breivik

Anders Behring Breivik har hatt konti i flere land.

Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen / Ap

– Vi har registrert foreløpig at det har vært en konto der, og så jobber vi med å kartlegge bevegelsene på den, og hvem som eventuelt har vært involvert utover siktede, sier Kraby.

Politiet har tidligere opplyst at de gransker Breiviks bankbruk ti år tilbake i tid.

– Tyder ikke på økonomisk støtte

Politiet vet om konti i flere land, men er tilbakeholdne med detaljer rundt etterforskingen. De har tidligere bekreftet at Breivik har hatt en konto også i USA.

Så langt er det ingen indikasjoner på at terroristen har hatt økonomiske støttespillere, ifølge Kraby.

– Det har vært overføringer til siktedes konto, men det har vært overføringer som kan ha en naturlig sammenheng med de forretningsvirksomheter som han har drevet. Så hittil har vi ikke noe som tyder på at han har hatt økonomisk støtte.

Breivik selv har i avhør hevdet at han drev en lukurativ forretningsvirksomhet på internett for å finansierer terrorhandlingene.

English Defence League knyttes ikke til Breivik

BRITAIN-PROTEST-EDL

Anders Behring Breivik har oppgitt at han har flere hundre støttespillere i EDL, men det har gruppa avvist.

Foto: LEON NEAL / Afp

Politiet har lett etter mulige medhjelpere også i utlandet, blant annet innen English Defence League (EDL), en del av det høyreekstreme miljøet i Storbritannia.

På oppdrag fra Norge har britisk politi avhørt den rike forretningsmannen Allan Lake, også kalt «Allan Ayling», som skal ha finansiert EDL, men verken han eller andre aktører i EDL har blitt knyttet til Breivik.

– Siktede har henvist til dem som ideologiske forbilder, men selv avviser de enhver kontakt med siktede. Slik vi har kartlagt det, har det ikke vært noen formelle forbindelser mellom dem. Ingen pengeoverføringer eller ytterligere kontakt, sier Kraby.

Politiet har foretatt en rekke vitneavhør i utlandet.

– Vi har totalt 23 rettsanmodninger som er sendt ut til 16 land. De mest sentrale landene er USA, Storbritannia, Polen, Sverige og Danmark, sier Kraby.

Det kan også dukke opp flere svar fra Hviterussland. Anders Behring Breivik var der og hevder han var på en slags høyreekstrem treningsleir.

– Vi har informasjon om at han har vært der, og vi jobber med å ettergå det. Det er opplysninger om at han skal ha vært på en treningsleir der, men vi har ennå ikke kommet i mål og fått bekreftet det, sier Kraby.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger