Hopp til innhold

– Breivik solgte falske vitnemål

Terrorsiktede Anders Behring Breivik (32) har forklart i avhør at han finansierte terroraksjonene ved å selge falske diplomer til amerikanske universiteter over internett.

Pansret bil frakter Breivik inn på Politihuset

DETALJERTE FORKLARINGER: Anders Behring Breivik fraktes til avhør på politihuset i Oslo. Breivik har forklart seg detaljert om hvordan han finansierte terrorhandlingene 22. juli.

Foto: Holm, Morten / Scanpix

I sin forklaring til politiet hevder Breivik at han tjente millioner på virksomheten.

Forsvarer Geir Lippestad har tidligere omtalt virksomheten som gråsonehandel.

Etter det NRK får opplyst skal den terrorsiktede 32-åringen ha fått hjelp av en profesjonell designer for å lage vitnemålene.

Handelen foregikk blant annet i perioden da Anders Behring Breivik var daglig leder i selskapet E-Commerce Groupe AS. Selskapet skal ha hatt flere ansatte.

Anders Behring Breivik

SOLGTE VITNEMÅL: Anders Behring Breivik skal ha produsert og solgt falske vitnemål over nettet. Han oppgir å ha tjent millioner.

Foto: Politiet

I avhør har Breivik hevdet at han omsatte for ti millioner kroner, og at han tjente totalt seks millioner kroner på netthandelen.

Bakgrunn: Finansierte terror gjennom netthandel

– Det er litt uklart for meg hva dette foretakskonseptet gikk ut på. Men det virker som han har solgt vitnemål eller diplomer til amerikanske statsborgere og tjent relativt godt på dette, sier Geir Lippestad til NRK.

Kjøp og salg av falske vitnemål på nett er millionindustri. NRK har tidligere fortalt at markedet øker.

– Filmindustrien

Geir Lippestad

GRÅSONE: Forsvarer Geir Lippestad karakteriserer sin klients nettvirksomhet som gråsonehandel.

Foto: Meek, Tore / Scanpix

– Hvorvidt disse vitnemålene kan ha blitt brukt på en uredelig måte vet jeg ikke, men selv har han sagt at disse blant annet skulle brukes av filmindustrien som rekvisitter i filmer. Grunnen til at jeg sa at dette var i gråsonen er at dette muligens også kunne ha tiltrukket seg folk som ville misbruke dem, sier Lippestad.

Ifølge forsvareren skal Breivik ikke ha solgt falske vitnemål til nordmenn.

– Forretningsideen gikk ut på å selge såkalte diplomer fra forskjellige amerikanske universiteter til utlandet. Han sier selv at disse var laget på en slik måte at alle kunne forstå at de ikke var ekte. De var ment å brukes hvis man for eksempel ønsket å gjøre stas på en person, sier Lippestad.

Gransker økonomien

Christian Hatlo

ETTERGÅR ØKONOMIEN: Politiadvokat Christian Hatlo bekrefter at Breivik har forklart seg detaljert om forretningsvirksomheten.

Foto: Holm Morten / SCANPIX

Politiet bekrefter at Behring Breiviks økonomi er en sentral del av etterforskningen.

32-åringen har gjentatte ganger forklart politiet om hvordan han skaffet penger til terroraksjonene.

– Vi undersøker hans økonomiske forretningsvirksomhet, og han har gitt en detaljert forklaring. Vi ettergår dette så godt vi kan. Jeg ønsker ikke gå i detalj på hva han forklarer. Jeg kan bekrefte at han har tjent millioner, sier politiadvokat i Oslo Christian Hatlo til NRK.

– I den grad dere har ettergått det han sier i avhør, har dere funnet noen ting som bekrefter det tallet han oppgir å ha tjent?

– Vi har så langt ikke tatt ham i noen løgn, men så har vi heller ikke gått dypt inn og boret i dette med økonomi. Det gjenstår å se hvor vi står når vi er ferdige med dette, sier Hatlo.

AKTUELT NÅ