Hopp til innhold

Gransker Breiviks bankbruk 10 år tilbake i tid

Etter over 60 avhørstimer kan politiet fortsatt ikke utelukke at Anders Behring Breivik hadde medhjelpere da han planla terrorangrepet mot Oslo og Utøya 22. juli.

Behring Breivik ankommer rettsmøtet
Foto: Øijord, Thomas Winje / Scanpix

– Han holder fortsatt tilbake informasjon for politiet. Derfor kan vi fortsatt ikke utelukke at han hadde medhjelpere, sier politiadvokat i Oslo Christian Hatlo til NRK.no.

Fredag satt Behring Breivik i et nytt avhør på politihuset på Grønland i Oslo. Avhøret er det åttende siden pågripelsen 22. juli.

Christian Hatlo

LEDER ETTERFORSKNINGEN: Politiadvokat Christian Hatlo.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

– Vi ettergår alle hans bevegelser, alle transaksjoner, alle han har snakket med, og alle forretningsforbindelser. Til nå har vi 65 timer med avhør og 330 sider med avhørsdokumenter, sier Hatlo.

Ifølge Hatlo forholder politiet seg til en planleggingsperiode på 10 år.

– Vi går etter to spor. Det ene er alle bevegelser som går opp mot straffesaken. Det andre er fortsatt om han hadde medvirkere på noen måte. Det siste er mest utfordrende, sier han.

Har du tips om denne saken? Kontakt NRKs reportere

BILDESPESIAL: I dette rommet avhøres Behring Breivik

Video Behring Breivik i sitt åttende avhør

VIDEO: Behring Breivik i sitt åttende avhør

– Forklarer seg om 98 prosent

Ifølge politiadvokaten er det et svært omfattende materiale som nå blir gjennomgått ned til minste detalj.

– Han har ikke brukt telefonen mye, og det virker ikke som han har veldig mange kontakter, men det er fortsatt for tidlig å konkludere, sier Hatlo.

32-åringens forsvarer Geir Lippestad forteller at 32-åringen stadig oftere blir konfrontert med ting han ikke ønsker å svare på under avhørene.

– Det jeg er opptatt av er om han orker å la seg avhøre. Veldig ofte er han mer og mer klar desto lengre avhørene varer. Han forklarer seg veldig villig innenfor de 98 prosentene han ønsker å si noe om. Han fremstår ikke som sliten etter 10-12 timer, sier Lippestad til NRK.

PST: Frykter smitte-effekt etter 22. juli

– Spesiell tilnærming

Geir Lippestad

LANGE AVHØR: Forsvarer Geir Lippestad sier hans klient fremstår som svært fokusert under avhørene.

Foto: SCANPIX NORWAY / Reuters

Ifølge Christian Hatlo forklarer Behring Breivik seg fortsatt svært detaljert.

– Det gjør at vi kan ettergå informasjonen grundig. Det som fortsatt er interessant er at han holder tilbake informasjon for politiet. Det er også derfor vi ikke kan utelukke at han hadde medhjelpere, sier Hatlo.

– Han har en spesiell tilnærming. Min erfaring er at enten så snakker de eller så snakker de ikke. Her er det en som gjerne vil snakke, men som holder tilbake en liten del. Det er litt spesielt.

Saken fortsetter under bildet

Vurderer rekonstruksjon

Politiet ransaker Anders Behring Breiviks gård

STORE BESLAG: Politiet sier det er gjort et betydelig beslag på gården utenfor Rena i Hedmark.

Foto: Ingunn Andersen

De to siste ukene har politiet gjennomført en omfattende taktisk ransaking på Vålstua gård på Åsta utenfor Rena, der Behring Breivik forberedte bomben som gikk av i Oslo sentrum 22. juli.

Politiet har tidligere opplyst at det er aktuelt å ta 32-åringen med tilbake på gården for å gjennomføre en rekonstruksjon.

Hatlo sier funnene på gården er svært sentrale i den videre etterforskningen.

Særlig låven, der Behring Breivik oppbevarte bomben, regnes som sentral.

– Det dreier som et svært stort beslag av en rekke ting, blant annet alt utstyr som ble brukt for å lage bomben. Så langt har funnene på gården ikke svekket hans forklaring at han var alene. Alt materialet er sikret, men ikke gjennomgått, sier Hatlo.

VET DU NOE? Tips oss

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger