Hopp til innhold

Tilbrakte barseltiden på gulvet: – Det viktigste i livet ble helt umulig

Å bli mamma ble en ekstrem prøvelse for Ellen Merete Knutsen. Hun og mange andre norske kvinner sliter med sterke bekkenleddsmerter, tidligere kalt bekkenløsning, i årevis etter fødsel. Et oversett problem, mener forsker.

Ellen Merete Knudsen, leder i Landsforeningen for Kvinner med Bekkenleddsmerter

Ellen Merete Knutsen ga opp karrieren som klesdesigner på grunn av bekkenleddsmerter, tidligere kalt bekkenløsning.

Foto: Jorunn Hatling / NRK

– Nå har jeg så vondt at jeg må reise meg.

Ellen Merete Knutsen stønner i det hun dytter seg opp fra den ergonomiske stolen hjemme i huset utenfor Fredrikstad.

– Alt gjør vondt; å sitte, å gå og å ligge. Smertene øker utover dagen, og om kvelden er det som verst.

Fortviler over feilbehandling

Britt Stuge, fysioterapeut og forsker ved Oslo universitetssykehus (OUS), sier bekkenleddsmerter etter svangerskapet er et oversett problem.

– Kunnskapen om bekkenleddsmerter blant behandlere er svært mangelfull, og mange kvinner lider under det. Vi har for lite forskning på årsaker og tiltak. Vi trenger definitivt mer forskning.

Britt Stuge, fysioterapeut og forsker (OUS)

Fysioterapeut og forsker, Britt Stuge, er en av Norges fremste eksperter på bekkenleddsmerter.

Foto: Ingvild Edvardsen / NRK

Som en av landets fremste eksperter på bekkenleddsmerter, tar hun imot mange kvinner som har fått feil behandling.

– Det er fortvilende å se kvinner med langvarige plager etter fødsel når jeg får høre hva de har hatt av behandling. Blant annet har trening forverret smertene.

Måtte stelle babyen på gulvet

Smerter i bekkenet er svært utbredt blant gravide og den vanligste årsaken til sykemeldinger i svangerskapet. Mellom 2000 og 4000 kvinner årlig fortsetter å ha smerter også etter svangerskap og barseltid. Ellen Merete Knutsen er en av dem.

Se hvordan kvinner rammes av bekkenleddsmerter

For tolv år siden var hun godt i gang med en karriere som klesdesigner, da livet ble snudd på hodet.

Ellen Merete Knudsen

Ellen Merete Knutsen jobbet med redesign i årene før hun fikk bekkenleddsmerter. Her viser hun selv frem en av kreasjonene

Foto: Tina Helen Brok

– Jeg sto og klippet mønster til den nye kolleksjonen min da jeg kjente en kjempestor smerte og merket at beinet sviktet.

Et legebesøk senere ga to svar; hun var gravid og hadde mest sannsynlig bekkenleddsmerter.

Ellen Merete Knudsen

Ellen Merete Knutsen og datteren på systuen som har stått urørt lenge.

Foto: Jorunn Hatling / NRK

Smertene varte gjennom svangerskapet og en svært utfordrende barseltid. Mens mannen var på jobb, tilbrakte småbarnsmoren dagene på gulvet med en baby hun ikke klarte å løfte. Hun opplevde å stå alene med plagene sine.

– Samfunnet svikter når man trenger det som mest. Man føler seg så alene og forkastet. Det viktigste i livet ditt der og da er å være mamma, men det blir helt umulig, sier trebarnsmoren, som nå også er leder i Landsforeningen for Kvinner med Bekkenleddsmerter.

Presser seg sykere

Knutsen sier mange kvinner med bekkenleddsmerter, inkludert henne selv, har presset seg tilbake i jobb etter fødsel og på den måten forverret smertene.

– Det å være gravid er ikke en sykdom. Vi forventer at kroppen skal bli normal og spesielt nå med presset om at man skal være «ship shape» etter fødsel.

– Hvorfor er det lite oppmerksomhet rundt dette?

Ellen Merete Knudsen

11 år gamle Ia gir mamma en klem.

Foto: Jorunn Hatling / NRK

– Jeg tror det først og fremst handler om at vi kvinner setter alle andre foran oss selv. Det å fortelle om situasjonen er ikke så lett. Det handler om å være en god mor.

Hun titter ned på symaskinen som har stått urørt i tolv år.

– Det har vært en stor sorgprosess. Det er trist og tung. Jeg kommer nok ikke til å ta karrieren som redesigner opp igjen, men jeg skal tilbake i jobb.

Ellen Merete Knudsen

Det er lenge siden Ellen Merete Knutsen har brukt symaskinene sine. Sterke smerter i bekkenet gjorde det umulig å fortsette å jobbe.

Foto: Jorunn Hatling / NRK

Dyrt for samfunnet

Britt Stuge understreker de fleste blir kvitt smertene, men for dem som ikke blir bra, er kostnaden høy.

– De skal fungere som småbarnsmødre og komme tilbake i jobb. Hvis de ikke får tilstrekkelig hjelp kan det vedvare. Det er dyrt for samfunnet når kvinner blir uføretrygdet i ung alder.

Hun sier det viktigste i behandlingen er å gi kvinnene et individuelt tilpasset opplegg, og å ikke gjøre øvelser som trigger smerter.

AKTUELT NÅ