Hopp til innhold

Bare én kommune sa ja til sammenslåing

I bare én av de 14 kommunene som hadde folkeavstemning om kommunesammenslåing, svarte velgerne ja. Men regjeringen ønsker ikke å bruke tvang, sier Sanner.

kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner

Kommunalminister Jan Tore Sanner i Høyre.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Valglogo

Det var i trøndelagskommunen Rissa at 63,3 prosent svarte ja til sammenslåing med Leksvik. Men i Leksvik ble resultatet helt likt - 949 mot 949 stemmer.

– Kommunesammenslåingene de kommer. Vi trenger det for å møte velferdsutfordringene, og vi venter på at kommunene skal gi sitt svar 1. juli 2016. Men jeg er ikke i tvil om at det kommer, sier kommunalminister Jan Tore Sanner (H) til NRK.

Tolv nei

Han sier at det er stor forståelse for dette i kommunene. Halvparten av ordførerne åpner for bruk av tvang i kommunesammenslåinger, og mer enn seks av ti mener eget fylke har for mange kommuner, kommer det frem i en spørreuindersøkelse for NRK før valget.

Men i Herøy, Dønna, Leirfjord, Åseral, Re, Sande, Tjøme, Hjelmeland, Bø, Vang, Gran og Lunner er svaret negativt fra innbyggerne.

Vil kjempe mot

– Regjeringen har vært klare på at vi ikke ønsker å bruke tvang, sier Sanner.

Trygve Slagsvold Vedum

Partileder Trygve Slagsvold Vedum i Senterpartiet.

Foto: Mathias Vedeler / NRK

Senterpartiet fikk 8,5 prosent oppslutning på landsbasis og lover økt innsats mot den planlagte kommunereformen.

– Folk ønsker ikke det enorme sentraliseringsprosjektet til regjeringen. Får vi større innflytelse, betyr det flere i kommunene som kjemper mot kommunesammenslåing. Vi er tydelige på at vi vil lytte til folk lokalt, sier partileder Trygve Slagsvold Vedum til NTB.

AKTUELT NÅ