Hemmelige e-poster mellom SU og departementet

Åtte e-poster mellom Sosialistisk Ungdom (SU) og Audun Lysbakkens departement, i forbindelse med tildeling av penger til en undergruppe av SU, ble holdt hemmelig og ikke journalført.

Audun Lysbakken

Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Audun Lysbakken har innrømmet at regelverket ikke ble fulgt da hans departement ga penger til et selvforsvarskurs arrangert av sentrale SU-medlemmer.

Foto: Solum, Stian Lysberg / Scanpix

Sist uke svarte Audun Lysbakken (SV) på kritikken rundt tildeling av penger til en organisasjon som på søkertidspunktet var en undergruppe av Sosialistisk Ungdom.

Lysbakken la seg langflat og innrømmet feil.

I et svar til Kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget skrev Lysbakken blant annet at departementet gjorde feil i prosessen da pengene ikke ble utlyst, og at regelverket ikke var blitt fulgt.

Ble oppført etter at avis stilte spørsmål

Nå viser det seg at ti e-poster, blant dokumenterer utstrakt kontakt mellom Sosialistisk Ungdom (SU) og departementet, aldri ble oppført i postlistene, skriver Dagbladet.

Først etter at Dagbladet begynte å stille spørsmål om korrespondansen, ble de siste ti dokumentene ført inn i journalen.

– Det var en feil at de ikke ble journalført, men dette er nå rettet opp, sier kommunikasjonsrådgiver i BLD, Helge Skinnes, til avisen.

Tett kontakt

Åtte av dokumentene er e-poster som har gått mellom SU-topper og departementet.

Kirsti Bergstø

E-poster som har vært holdt hemmelig, viser tett kontakt mellom SU og blant andre statssekretær Kirsti Bergstø, som er tidligere SU-leder.

Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

Dokumentene viser at de tidligere SU-toppene Henriette Westhrin og Kirsti Bergstø, begge nåværende statssekretærer i departementet, har hatt tett kontakt med SU om tildelingen.

I april 2010, før det ble satt av midler til selvforsvarskurs i statsbudsjettet, skrev daværende SU-leder Mali Steiro Tronsmoen til Westhrin:

«Nå som SV har inntatt BLD lurer vi på om noen av dere som sitter der, har mulighet for å gå nøye igjennom hvilke muligheter som kan finnes for å få finansiert et slikt prosjekt (...) Jeg håper du eller noen andre i BLD kan undersøke og tenke kreativt rundt dette, og komme tilbake med noen tips og en vurdering så snart dere får muligheten.»

– Dette er bananrepublikk-praksis

Leder i kontroll- og konstitusjonskomiteen, Anders Anundsen (Frp), reagerer sterkt.

– Journalføring i ettertid er bananrepublikk-praksis. Det kan ikke tolereres i et oppegående demokrati, sier Anundsen.

Tirsdag ble det klart at komiteen skal undersøke Lysbakkens håndtering av tilskuddene.

Anundsen har tidligere sagt til NRK at SU-politikere har brukt Lysbakkens departement som sin personlige lommebok.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger