Hopp til innhold

Aviser: Skole har satt i gang «prosess» mot lærer etter debatt

Ulsrud videregående skole har åpnet sak mot lektor Simon Malkenes etter at han deltok i en debatt, ifølge Klassekampen. Malkenes selv sier til NRK at det «pågår en prosess» på skolen.

Simon Malkenes forteller om en umulig skolehverdag.

Lærer og lektor ved Ulsrud videregående skole, Simon Malkenes, leser høyt fra notatene fra skoletimen for radioprogrammet Dagsnytt 18.

Ulsrud videregående skole i Oslo har åpnet sak mot lektor Simon Malkenes, etter hva Klassekampen erfarer.

Det skjer ifølge avisa etter at Malkenes stilte opp i en debatt om fritt skolevalg på Dagsnytt 18 i NRK 5. mars. Der delte han erfaringer fra egen klasse i form av en anonymisert oppsummering:

– Dag 1. Vi er i gang her. R kom sju minutter for sent. B kom 08.30. K er borte. P har ikke bok. M har ikke bok. R og M jobber ikke, sitter på telefon. Nå krangler R og S høyt. D synger.

Lektoren kritiserte dagens ordning med fritt skolevalg, og sa at han blant annet vil ha flere inntakskriterier enn bare karakterer.

– Tråkket på

Etter debatten skrev elever ved skolen i et eget innlegg i Aftenposten at Malkenes' beskrivelse av dem «føltes stigmatiserende, som å bli tråkket på».

Aftenposten får opplyst at Malkenes' arbeidsgiver har satt i gang formelle undersøkelser med utgangspunkt i opptredenen hans i debatten.

– Etter råd fra Utdanningsforbundet i Oslo kan jeg bare si at «det pågår en prosess om dette på skolen nå», sier Malkenes til avisa.

Lektoren opplyser også overfor NRK at det er en pågående prosess om saken på skolen.

De undersøkelsene som er satt i gang, er et skritt på veien dersom det skal startes en formell disiplinærsak mot Malkenes. Det kan så munne ut i en samtale, en skriftlig advarsel, eller som ytterste konsekvens, at han får sparken.

Skoler i Oslo.

Det «pågår en prosess» på Ulsrud videregående skole, ifølge lektor Simon Malkenes.

Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Personalsak

Utdanningsetaten ønsker ikke å uttale seg som selve personalsaken. De vil heller ikke bekrefte eller avkrefte at det er en sak, ifølge Aftenposten.

Rektor David Dunlop henviser til taushetsplikten på spørsmål fra Klassekampen om hvorvidt skolen har fått klager fra elever, eller om de selv tok initiativ til å åpne sak.

Ifølge avisa fikk Malkenes 13. mars beskjed av Dunlop om at han hadde sendt inn varsel til skoleeier i tråd med opplæringslovens paragraf 9A-5.

– Kritisere ordningen

21 lærere ved Ulsrud videregående skole skrev i Aftenposten 17. mars at historien ikke var ment for å krenke elevene, men for å kritisere ordningen med fritt skolevalg i Oslo.

I innlegget fra elevene i samme avis 8. april, skrev de blant annet at selv om det ikke var meningen fra Malkenes' side å krenke dem, så var det nettopp det historien gjorde.

«Det er fint at noen sier ifra for å prøve å endre på systemer som ikke fungerer, men ikke bruk oss elever som virkemiddel for å oppnå dette», skrev elevene videre.

AKTUELT NÅ