Hopp til innhold
Skoleelever i videregående skole
Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Fritt skolevalg

Oppsummert

Høyre vil pålegge fylkene å la elevene selv velge hvor de vil gå på videregående skole, sier partiets skolepolitisk talsmann, Henrik Asheim. I dag varierer det fra fylke til fylke om det er fritt skolevalg.

 • Uklart om inntak i Oslo-skolen

  Oslos skolebyråd Sunniva Holmås Eidsvoll (SV) kan ikke si når byrådet kan ha et eventuelt nytt inntakssystem til videregående skole klart.

  I dag ble det klart at kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) lar fylkene selv bestemme inntaksordning.

  I Oslo har alternativer til dagens rent karakterbaserte inntak vært utredet i snart tre år.

  – Vi jobber med å finne et alternativ som gjør at alle har like muligheter til å komme inn på de skolene de ønsker samtidig som det skal lønne seg å jobbe hardt på skolen, sier Holmås Eidsvoll.

 • Nye regler for fritt skolevalg

  Regjeringen har vedtatt at det skal fastsettes nasjonale regler som innebærer at fylkeskommunene enten må ha fritt skolevalg i hele fylket, eller fritt skolevalg innenfor fastsatte inntaksområder. Reglene skal gjelde for elever som søker om inntak fra våren 2022. Det skriver Regjeringen i en pressemelding. Fra våren 2022 kan ikke fylkeskommunene dele opp fylket i mer enn seks inntaksområder for videregående opplæring, har regjeringen fastsatt.

 • Vil ha svar om skuleinntak

  SV-leiar Audun Lysbakken vil vite kva for nokre juridiske vurderingar som ligg bak at den nye inntaksordninga til vidaregåande skular ikkje vart behandla i Stortinget, skriv Utdanningsnytt. Han har bede om svar frå kunnskapsminister Guri Melby.

 • Fritt skolevalg uten Stortinget

  En ny ordning for inntak til videregående skole kan bestemmes i en forskrift. Det slår Kunnskapsdepartementet fast, melder Utdanningsnytt. De mener regjeringen ikke trenger Stortinget for innføre fritt skolevalg på videregående i hele landet.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no