Overrasket det blodsugende paret midt i akten

En helt vanlig fredagskveld fersket Kai Refsdal og datteren Sandra et noe umake par midt i elskovsstunden.

Flått

FERSKET: Kai Refsdal (44) og datteren Sandra (10) fant fredag kveld en gedigen flått på katten Sussi (1). Kai tok bilde og zoomet inn med kameraet, og fant denne lille skapningen.

Foto: Kai Refsdal

Sandra Refsdal med katten Sussi

Sandra (10) sammen med katten Sussi (1). Både Sussi og familiens andre katt får mye flått. Hver kveld sjekker hun pusene for flått.

Foto: Kai Refsdal/Privat

Familien Refsdals katt, Sussi, får veldig mye flått når hun er ute i skogen på Langestrand i Larvik. En kveld da Kai (44) og Sandra (10) satt i sofaen, oppdaget de at katten hadde en diger flått på halsen.

Vi trodde først det var babyen til flåtten."

Kai og Sandra Refsdal, Larvik

– Vi skulle til å nappe den ut, men den var så sprekkfull av blod at den nesten løsnet av seg selv, forteller Kai Refsdal, før han fortsetter:

– Plutselig oppdaget vi at det satt en liten skapning oppå den store, med sitt «nebb» inn i den store flåtten. Det var jo veldig morsomt. Vi tenkte jo at det var et lite insekt, eller kanskje babyen til flåtten, sier han.

Avbrutt kurtise

Ingeborg Klingen

Forsker Ingeborg Klingen på Bioforsk på Ås sier at hunnflåtten legger flere tusen egg etter parring.

Foto: Bioforsk

Men sannheten var at de to flåttene ble avbrutt midt i akten denne fredagskvelden.

Skadedyrforsker Ingeborg Klingen ved Bioforsk på Ås forteller at flått naturlig nok ofte parrer seg, men at få mennesker som ser det, forstår hva som foregår.

– Hannen og hunnen er jo så forkjellige i størrelse, at det ikke er innlysende, sier hun til NRK.

Klingen forteller at hannen som regel oppsøker hunnflåtten mens hun henger på et vertsdyr. Hunnflåttens kjønnsåpning sitter nesten helt framme på hodet, og hannen kryper opp dit før han overfører sin sæd.

– Han suger selv litt blod av henne mens de parrer seg, sier hun.

3000 egg

Klingen forteller at hannflåtten blir ikke større enn på bildet. Hunnen er den som varierer i størrelse, fra å være bare litt større enn hannen, til å svulme opp til en liten lysegrå ballong.

– En befruktet hunn som får suge ferdig, kan slippe seg ned på bakken og legge opptil 3000 egg. Derfor er det et poeng å fjerne hunnen mens hun ennå sitter på «verten» for å hindre henne i å få lagt eggene, sier Klingen.

Se video av flåttens parringsakt her:

Ørliten hann parer seg med flåtthoe som er full av blod.

Legger egg i ukevis etter parring

Kort tid etter parringen begynner hunnen å legge egg, ett om gangen. Det kan pågå i 2–3 uker. Egglegginga tar såpass lang tid fordi flåttmor omhyggelig pakkar inn hvert egg i voks, slik at de skal tåle tørke.

Etter at eggleggingen er ferdig legger hunnen, som nå har form som en halvslapp ballong, eggene på toppen av seg selv, før hun dør.

Kai Refsdal

Kai Refsdal er overrasket over å høre hva som faktisk hadde foregått på hansen til familiens katt.

Foto: Kai Refsdal/Privat

Neste generasjon, som nå blir overlatt til seg selv, blir ikke til nye blodsugende flått med det samme, men må gjennom to stadier av barndom (larve) og ungdom (nymfe) før de blir til voksne.

Som treåringer er de klare for siste sesong i sin blodsugende tjeneste. Da klatrer de til toppen av et strå og holder utkikk etter på en passende vert. Og med det er ringen sluttet.

Lattermild

Refsdal blir overrasket over å høre den egentlige historien om flåttfunnet.

– Jeg vet jo at flått blåser seg veldig opp når de suger blod. Men i og med at det var så stor størrelsesforskjell på dem, hadde jeg aldri tenkt at det er sånn flått «gjør det», sier Refsdal lattermildt.

Klingen anbefaler at folk plukker flått av kjæledyr som hund og katt.

– Da unngår mann at de slipper seg av i hagen eller nærmiljøet, og legger eggene sine der. Men hvis man har besøk av mange dyr i hagen, som feks rådyr, hjelper det jo ikke så mye, sier hun.

For vårt umake elskovspar ble det imidlertid avbrutt samleie og beinhard realisme. Å haike med katten Sussi var helt klart et feilgrep. Det som kunne blitt en sommer preget av vellyst og blodsuging i en frodige bøkeskog i Larvik, endte i do.

LES:

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger